Πώς δικαιολογούν αυτή τη δύσκολη συνθήκη
Σύμφωνα με μία αρχαία παροιμία, για να μεγαλώσει ένα παιδί χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό. Για τους Millenial, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε διπλανό σπίτι.
Ένα ρεπορτάζ του καναλιού ABC New York 7 άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το πώς η γενιά αυτή καθυστερεί να κάνει παιδιά ή δεν αποκτάει καθόλου, εξαιτίας μίας σειράς από παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η μειωμένη δυνατότητα των επίδοξων γονιών να έχουν βοήθεια από τους γονείς τους, που συνήθως ανήκουν στη γενιά των Boomers.
Εδώ και χρόνια γίνεται κουβέντα γύρω από τους οικονομικούς παράγοντες, όπως τους μειωμένους μισθούς, τα αυξημένα ενοίκια και τα τεράστια ιατρικά έξοδα, που αποτρέπουν τους Millenial να προχωρήσουν με την απόκτηση παιδιών, πλέον όμως υπάρχει ένα τμήμα της που μιλάει ξεκάθαρα για την έλλειψη βοήθειας από τους γονείς τους, είτε αυτή είναι ηθελημένη, είτε όχι.
Πολλές φορές οι Boomers, ενώ θέλουν να βοηθήσουν, παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχαν υπολογίσει στην αγορά εργασίας, καθώς συχνά αυξάνεται το όριο των συντάξεων ή έχουν πραγματικά ανάγκη να βγάλουν αυτά τα χρήματα για να ζήσουν.
Από την άλλη, μια μερίδα αυτής της γενιάς, ειδικά οι γυναίκες της, είτε εργάζονται ακόμα είτε όχι, θεωρούν πως δεν έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τα εγγόνια τους, τουλάχιστον στο βαθμό που τα παιδιά τους θα επιθυμούσαν.
Μία γιαγιά σήμερα δεν είναι όπως μια γιαγιά τη δεκαετία του 1980. Το πιθανότερο είναι πως εργάζεται ακόμα και δεν έχει καμία όρεξη να ασχοληθεί κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου της τόσο πολύ με τα εγγόνια της, κάνοντας αυτό που κανονικά θα έπρεπε να έχει φροντίσει η ίδια η πολιτεία, δηλαδή τον παιδικό σταθμό.
Βέβαια, ενίοτε τα πράγματα γίνονται ακραία, όπως στην περίπτωση μίας γυναίκας που σχολίασε σε ένα thread στο Reddit ότι η μητέρα της, αφότου γέννησε, την επισκέφθηκε συνολικά για τρεις ώρες σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο, αν δεν της είχε υποσχεθεί ότι μπορούσε να βασιστεί πάνω της για το μεγάλωμα του παιδιού, η κόρη δεν μπορεί – θεωρητικά – να διαμαρτύρεται.
Η γενιά των Boomer, παρότι είχε λάβει βοήθεια από τους δικούς της γονείς στην ανατροφή των Gen X και Millenial παιδιών της, ίσως να μη θέλει να κάνει το ίδιο κι επίσης υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να μην μπορεί οικονομικά να το υποστηρίξει. Μια μελέτη που έγινε από την εταιρεία Kiplinger, που ασχολείται με τα trends της εργασίας, αποκάλυψε ότι το 22% των Boomer που επιλέγουν να μην πάρουν σύνταξη στην ώρα τους, το κάνουν γιατί δεν έχουν αρκετά χρήματα στην άκρη, προκειμένου να ζήσουν με άνεση. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της απογραφής του 2020 που έγινε στις ΗΠΑ, το 50% αυτής της γενιάς δεν διαθέτει καθόλου καταθέσεις για μία ώρα ανάγκης.
Παράλληλα, οι Millenial γίνονται σάκος του μποξ για συντηρητικά μέσα ενημέρωσης όπως το Fox TV, το οποίο τους κατηγορεί ως εγωιστές για το γεγονός ότι δεν αποκτούν παιδιά, ρίχνει πάνω τους το φταίξιμο της υπογεννητικότητας και δίνει λαβές σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την κατάσταση να ρίξουν το φταίξιμο στον τρόπο με τον οποίο οι Millenial διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.
Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, καθώς κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον γονιό του να τον βοηθήσει με την ανατροφή των παιδιών του. Είναι θέμα ηθικό πρωτίστως, και κάποιοι άνθρωποι έχουν άλλες αρχές, με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε, ακόμα κι αν μας μεγάλωσαν.
Η λύση πάντως δεν βρίσκεται στο να ρίχνουμε τις ευθύνες στους Millenial ή στη γενιά των Boomer, καθώς αυτό δεν θα μας δώσει ούτε παραπάνω χρήματα για να πληρώσουμε την babysitter, ούτε για να βάλουμε στην τράπεζα και να πάρουμε σύνταξη, με σκοπό να ασχοληθούμε παράλληλα με τα εγγόνια μας. Χρειάζεται μία νέα πολιτική σε εθνικό επίπεδο, σε όλες τις χώρες της Δύσης τουλάχιστον, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν παραπλήσιας φύσης προβλήματα. Αυτή η πολιτική είναι το νέο χωριό της αρχαίας παροιμίας.
πηγή marieclaire.gr
πηγή marieclaire.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr