Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Για πόσο μας σκεπάζει η αφρικανική σκόνη κάθε χρόνο- Πώς επηρεάζει ακόμα και μακροπρόθεσμα

Πάτρα: Για πόσο μας σκεπάζει η αφρικανικ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι περισσότεροι κάτω από αυτή τη συνθήκη αντιμετωπίζουν συμπτώματα αλλεργίας, ακόμα και δύσπνοια

Αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τις τελευταίες ώρες την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα με την ατμόσφαιρα να έχει επηρεάσει αρκετούς.

 Οι περισσότεροι κάτω από αυτή τη συνθήκη αντιμετωπίζουν συμπτώματα αλλεργίας, ακόμα και δύσπνοια.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος Διονύσης Παπαλεξάτος, « τα τελευταία χρόνια η αφρικανική σκόνη αφρικανική σκόνη μας επισκέπτεται συχνά, ειδικά τη Δυτική Ελλάδα και λόγω της γειτονίας με την Αφρική αλλά και λόγω των χαρακτηριστικών της περιοχής, της θάλασσας, της υγρασίας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαλεξάτος, με αυτόν τον τρόπο δεν μεταφέρονται μόνο αλλεργιογόνα, γύρη και σκόνη αλλά και ιοί, μύκητες και βαρέα μέταλλα. «Φυσικά και στο δικό μας περιβάλλον υπάρχουν αυτά, ωστόσο όταν βρισκόμαστε σε αυτή την συνθήκη το περιβάλλον μας δέχεται πολλαπλάσιες ποσότητες από όλα αυτά. Στις άμεσες συνέπειες λόγω της αφρικανικής σκόνης συναντάμε την παρόξυνση άσθματος και ΧΑΠ. Τα συμπτώματα είναι αυτά που εμφανίζονται και με τις αλλεργίες,  δηλαδή βήχας, δύσπνοια κ.λπ. Κάποιοι επιβαρύνονται και στην καρδιά. Όσοι έχουν πνευμονοπάθειες επιβαρύνονται αρκετά ενώ επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και σε καρδιολογικούς ασθενείς».

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαλεξάτος, λόγω των ιών και των μυκήτων μπορεί να υπάρξουν λοιμώξεις ενώ τα βαρέα μέταλλα μπορεί να επηρεάσουν μέσα από τις καλλιέργειες κυρίως με την εμφάνιση καρκίνου. Πρόκειται για απώτερη δράση και όχι γιατί κάτι που γίνεται άμεσα. «Θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή έκθεση ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα. Για παράδειγμα οι καλλιεργητές που ραντίζουν χωρίς μάσκα ή εκείνοι που τρώνε τρόφιμα κατευθείαν από την παραγωγή χωρίς να έχουν καθαριστεί καλά, κινδυνεύουν περισσότερο».

 «Συνολικά η αφρικανική σκόνη καλύπτει την περιοχή μας ένα έως δύο μήνες το χρόνο, ίσως και λιγότερο. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που για την ώρα δε φαίνεται να φέρνει απώτερες συνέπειες που θα δούμε στο μέλλον» καταλήγει ο κ. Παπαλεξάτος. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις