Με βάση το νέο νόμο το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής
Με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, σύμφωνα με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη υποχρεωτική λογοδοσία στο Δήμος Πατρέων.
Με βάση το νέο νόμο το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Να σημειώσουμε ότι η παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 10 θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενημερώνει, δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης, καθώς και για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης.
Πώς «είδαν» όμως την διαδικασία οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων;
ΚΩΣΤΑΣ ΣΒΟΛΗΣ- ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ
«Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν ξέρω αν έχει νόημα αν αυτός που κάνει την ερώτηση δεν μπορεί να σχολιάσει την απάντηση που παίρνει ή δεν μπορεί να ρωτήσει κάτι παραπάνω με βάση την απάντηση.
Στη χθεσινή υποχρεωτική λογοδοσία η παράταξή μας έθεσε ερωτήματα για το κυκλοφοριακό και την αντιδρόμηση της Κανακάρη, για τους εργαζόμενους σε κοινωφελή προγράμματα αλλά και για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Ακταίον. Μετά από μία απάντηση σε μία ερώτηση μου απαγορεύτηκε να σχολιάσω πάνω σε αυτή και να γίνει διάλογος. Θεωρώ ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Καταστρατηγείται κάθε δικαιώματα που μπορεί να έχει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, πόσο μάλλον ο επικεφαλής μίας παράταξης».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΪΒΑΛΗΣ- ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
«Πρόκειται για μία θετική διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να θέσουμε κάποια ερωτήματα. Μάλιστα οι ερωτήσεις υποβάλλονται γραπτώς 3 μέρες νωρίτερα έτσι ώστε να δοθούν οι απαντήσεις. Για την χθεσινή πρώτη υποχρεωτική λογοδοσία έπρεπε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία έτσι ώστε στα ερωτήματα να δίνονται και οι αντίστοιχες απαντήσεις. Θέσαμε συγκεκριμένα και εύστοχα ερωτήματα και λάβαμε γενικόλογες απαντήσεις. Η παράταξή μας ρώτησε για τις ενέργειες που θα έπρεπε να δρομολογηθούν για την κυκλοφοριακή ρύθμιση και τους δρόμους γύρω από το νέο αστυνομικό μέγαρο αλλά και για τα πράσινα σημεία. Καταλάβαμε ότι για το πρώτο θέμα δεν έχει γίνει τίποτα. Από την άλλη τα πράσινα σημεία δεν έχουν χωροθετηθεί ακόμα ενώ τα κινητά πράσινα σημεία απαξιώνονται εντελώς».
ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ- ΣΠΙΡΑΛ
«Είμαστε υπέρ της διαδικασίας. Όμως φαίνεται πως δήμαρχος έχει αλλεργία σε αυτήν. Πρώτα απ’ όλα καθυστέρησε να γίνει ενώ προγραμματίστηκε να διαρκέσει μόνο μία ώρα. Ήθελε λοιπόν η διαδικασία να τελειώσει γρήγορα. Υποβάλλαμε τεκμηριωμένες ερωτήσεις με σεβασμό και εισπράξαμε «ήξεις, αφήξεις» αλλά και επιθετικότητα. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να υπάρχουν ανταπαντήσεις αλλά και να οριστούν οι ημερομηνίες για τις επόμενες υποχρεωτικές λογοδοσίες που πρέπει να γίνονται κάθε δύο μήνες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η δημοτική αρχή δεν αγαπά τη διαδικασία.
Η παράταξή μας ρώτησε για τα χρέη προς το Δήμο αλλά και για κάποιες δυσκολίες που μας καταγγέλθηκαν σε σχέση με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τον αριθμό των ωφελούμενων. Στην πρώτη ερώτηση ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας απάντησε με νομικούς και ακαταλαβίστικους όρους ενώ στη δεύτερη η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη απάντησε σύντομα και καθόλου πειστικά. Γενικότερα απαντήσεις δεν δόθηκαν».
Τι σχολίασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου
Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστος Κορδάς, «ήταν μία καλή διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται με βάση το νέο νόμο κάθε δύο μήνες. Καθυστέρησε λόγω του Καρναβαλιού. Για πρώτη φορά θεωρώ ότι πήγε καλά».
Όπως τόνισε, «πρόκειται για μία διαδικασία που έχει κανόνες και η φιλοσοφία της στηρίζεται στο να γίνεται μία ερώτηση και να υπάρχει μία απάντηση. Υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Φυσικά ο πρόεδρος μπορεί να επιμείνει αν κρίνει ή αν είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει δοθεί απάντηση όμως το πλαίσιο της διαδικασίας δεν επιτρέπει να γίνει διάλογος. Αν και είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα, η διαδικασία κράτησε δύο ώρες μέσα στις οποίες έγιναν οκτώ ερωτήσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό που γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητείται ένα θέμα και μπορεί στη συζήτηση να συμμετέχουν όλοι. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να πει ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται σωστά, ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr