Το θέμα του είναι: «Γιατί αξίζει να μαθαίνουμε ιστορία; Η δεκαετία του 1940 και ο πόλεμος των ταυτοτήτων»
Ο Δήμος Αιγιαλείας – Αντιδημαρχία Παιδείας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, προσκαλούν το κοινό στην ομιλία του Ραϋμόνδου Αλβανού, διδάσκοντα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Γιατί αξίζει να μαθαίνουμε Ιστορία; Η δεκαετία του ’40 και ο πόλεμος των ταυτοτήτων».
Η ομιλία βασίζεται στις ξεναγήσεις του κ. Ραϋμόνδου Αλβανού στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο και αποτυπώθηκε στο βιβλίο του "Ο Ελληνικός εμφύλιος-Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες" που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Επίκεντρο το 2022.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου (οδός Σωκράτους 4, παραλία Αιγίου) την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 και ώρα 7:30 μ.μ.
*Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Essex και το 2005 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και μέχρι το 2019 δίδασκε, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά). Επίσης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις και τις εκδηλώσεις του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο.
Στο βιβλίο του «Ο ελληνικός εμφύλιος, Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» ο Ραϋμόνδος Αλβανός ασχολείται με την πολύ κρίσιμη περίοδο 1944-1949.
Γιατί είναι χρήσιμη η Ιστορία; Τι συνέβη κατά τη δεκαετία του 40 και γιατί οι δύο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις του Εμφυλίου κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους που εξελίχθηκε σε ένοπλη και αιματηρή σύγκρουση; Πώς νοηματοδοτούσαν την τότε πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνονταν τους αντιπάλους τους; Πώς ο Εμφύλιος επηρεάζει σήμερα εμάς και τους άλλους γύρω μας; Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr