Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Αίγιο: Ομιλία του Καθηγητή Ραϋμόνδου Αλβανού τη Δευτέρα 1η Απριλίου στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου

Αίγιο: Ομιλία του Καθηγητή Ραϋμόνδου Αλβ...

Το θέμα του είναι: «Γιατί αξίζει να μαθαίνουμε ιστορία; Η δεκαετία του 1940 και ο πόλεμος των ταυτοτήτων»

Ο Δήμος Αιγιαλείας – Αντιδημαρχία Παιδείας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, προσκαλούν το κοινό στην ομιλία του Ραϋμόνδου Αλβανού, διδάσκοντα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Γιατί αξίζει να μαθαίνουμε Ιστορία; Η δεκαετία του ’40 και ο πόλεμος των ταυτοτήτων».

Η ομιλία βασίζεται στις ξεναγήσεις του κ. Ραϋμόνδου Αλβανού στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο και αποτυπώθηκε στο βιβλίο του "Ο Ελληνικός εμφύλιος-Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες" που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Επίκεντρο το 2022.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου (οδός Σωκράτους 4, παραλία Αιγίου) την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 και ώρα 7:30 μ.μ.

*Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Essex και το 2005 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και μέχρι το 2019 δίδασκε, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά). Επίσης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις και τις εκδηλώσεις του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Στο βιβλίο του «Ο ελληνικός εμφύλιος, Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» ο Ραϋμόνδος Αλβανός ασχολείται με την πολύ κρίσιμη περίοδο 1944-1949.

Γι­α­τί είναι χρή­σι­μη η Ιστο­ρία; Τι συ­νέ­βη κα­τά τη δε­κα­ε­τία του 40 και γι­α­τί οι δύο αντί­θε­τες πο­λι­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις του Εμ­φυ­λίου κλι­μά­κω­σαν την αντι­πα­ρά­θε­σή τους που εξε­λί­χθη­κε σε ένο­πλη και αιμα­τη­ρή σύ­γκρου­ση; Πώς νο­η­μα­το­δο­τού­σαν την τό­τε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και πώς αντι­λαμ­βά­νο­νταν τους αντι­πά­λους τους; Πώς ο Εμ­φύ­λι­ος επη­ρε­ά­ζει σή­με­ρα εμάς και τους άλ­λους γύ­ρω μας; Αυτό το βι­βλίο είναι ένα τα­ξί­δι σε ένα δύ­σκο­λο πα­ρελ­θόν για το οποίο υπάρ­χουν συ­γκρου­ό­με­νες μνή­μες που αντι­στοι­χούν σε συ­γκρου­ό­με­νες ταυ­τό­τη­τες. Είναι μια προ­σπά­θεια αφή­γη­σης με απλό τρό­πο τό­σο των βα­σι­κών γε­γο­νό­των (για τα οποία δεν υπάρ­χει αμ­φι­σβή­τη­ση από κα­μία πλευ­ρά ότι έγι­ναν) όσο και των δι­α­φο­ρε­τι­κών ερ­μη­νει­ών τους. Ταυ­τό­χρο­να είναι μια πρό­σκλη­ση ανα­στο­χα­σμού, εν­δο­σκό­πη­σης και κρι­τι­κής ανά­λυ­σης των βε­βαι­ο­τή­των και των εικό­νων που έχου­με τό­σο για τον εαυ­τό μας όσο και για τους άλ­λους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture