Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μουσείο Τύπου στην Πάτρα: Τα δημοσιογραφικά κειμήλια της Ένωσης Συντακτών αναζητούν καλύτερη στέγη

To πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ΄ Εθνοσυνέλ...

To πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα

Απίστευτα αρχεία, ντοκουμέντα και τεκμήρια

Οταν πριν από λίγο καιρό χτύπησα το κουδούνι του 3ου ορόφου μιας τυπικής πολυκατοικίας στην Πάτρα στην οδό Μαιζώνος 200 δεν ήμουν προετοιμασμένη για τους θησαυρούς που θα συναντούσα.

Πρόκειται για το διαμέρισμα όπου στεγάζεται το Μουσείο Τύπου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων. Δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από τη δημοσιογραφική ιστορία της χώρας, με απίστευτα αρχεία, ντοκουμέντα και τεκμήρια που διασώθηκαν από φιλότιμους συναδέλφους των περασμένων δεκαετιών.

Δεν γνώριζα ότι –πέραν της προσφάτως ανακαινισθείσας βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ με δωρεά των τέκνων του εκδότη και δημοσιογράφου Δημήτρη Πουρνάρα, παλαιού προέδρου της Ενωσης Συντακτών– υπήρχε μια ακόμα «κιβωτός» που τιμούσε το επάγγελμα.

Στο κατώφλι με περίμενε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης για να με ξεναγήσει σε αυτήν την ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια που ωστόσο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στεγασμένη στα λίγα τετραγωνικά που της διατίθενται σήμερα. Και τι δεν είδαν τα μάτια μου: εφημερίδες από το 1815 με περισσότερους από 1.000 διαφορετικούς τίτλους που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μου τράβηξε το βλέμμα η έκδοση που εκδιδόταν στην Καλαμάτα το 1900 με τίτλο «Απελπισία», με σατιρικό, φαντάζομαι, περιεχόμενο. Από κοντά φυλάσσονται τουλάχιστον 1.000 και πλέον διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, ημερολόγια της περιόδου 1879-1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων. Πιο εντυπωσιακά είναι αντικείμενα και κειμήλια όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα καθώς και μια χειρόγραφη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και ένα εισιτήριο από τους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο Καλλιμάρμαρο.


Σημαντικό μέρος του υλικού αυτού, περίπου 303.000 σελίδες, έχει ψηφιοποιηθεί και διατίθεται στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση. Μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου Τύπου είναι δυνατή η μελέτη σε ερευνητές της Iστορίας, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι η ανάγκη για μεταστέγαση του μουσείου σε χώρο όπου θα μπορούσαν να αναδειχθούν πολύ καλύτερα τα «μικρά διαμάντια» των συλλογών του αλλά και ολόκληρη η ιστορία του Τύπου πέραν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη: «Εδώ φυλάσσουμε εφημερίδες και εκδόσεις που αφορούν την Πελοπόννησο, την Ηπειρο και τα Νησιά Αιγαίου και Ιονίου», μου έλεγε ο Κυριάκος Κορτέσης, συμπληρώνοντας πως η Ενωση έχει κάνει μεγάλο αγώνα για να βρεθεί ένα πιο κατάλληλο οικοδόμημα για το μουσείο. Σε τρία χρόνια ο θεσμός θα συμπληρώσει 70 έτη ζωής και θα ήταν εξαιρετικό να γίνει η δημοσιογραφική μας ιστορία περισσότερο προσβάσιμη διά ζώσης και ηλεκτρονικά, αλλά να αποκτήσει και η Πάτρα ακόμα ένα ωραίο μουσείο. 

ΠΗΓΗ: Γράφει η Μαργαρίτα Πουρνάρα στην Καθημερινή

Εκατοντάδες βιβλιοδετημένες εφημερίδες τ...

Εκατοντάδες βιβλιοδετημένες εφημερίδες του περασμένου αιώνα.

O Κυριάκος Κορτέσης μπροστά από την κληρ...

O Κυριάκος Κορτέσης μπροστά από την κληρωτίδα του λαχείου συντακτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις