Σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας
Σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μαζί με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Απόστολο Μαγγηριάδη συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Πέμπτης (11/4), με τον τέως πρωθυπουργό να θέτει τα διακυβεύματα των επικείμενων ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη, να επισημαίνει τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς και τις αδυναμίες της Ε.Ε., στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
«Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Μάλλον, πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον του κοινού», είπε χιουμοριστικά ο πρώην πρωθυπουργός πριν από την έναρξη της συζήτησης.
«Η Αριστερά πρέπει να δώσει νόημα στην πολιτική, όχι μόνο στην επικοινωνία»
Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εχουμε μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Εχουμε μάχες όχι ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το διακύβευμα είναι ακόμη και η πρωτιά των ακροδεξιών κομμάτων. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, γιατί εδώ 15 χρόνια η Ευρώπη περνάει μέσα από κρίσεις που προκαλούν το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό, λοιπόν, το συναίσθημα της ανασφάλειας γεννάει τον φόβο και σπρώχνει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε απλουστευτικές βεβαιότητες. Ο δεύτερος λόγος είναι η υποχώρηση της πολιτικής. Πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Η Αριστερά πρέπει να επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία και να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου».
«Ο Μητσοτάκης τρέχει μόνος του χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να βγει δεύτερος»
Οσον αφορά την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το διακύβευμα είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, «δηλαδή να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση, άρα να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δικές της επιλογές. Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να βγει δεύτερος. Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση».
Στη συνέχεια, σχολίασε ότι «σε αυτές τις ευρωεκλογές κινδυνεύουμε να έχουμε μια εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα λένε ότι κέρδισαν. Δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον κανενα και να τον κερδίσει ο “κανένας”». Στο σημείο εκείνο, ο κ. Μαγγηριάδης επεσήμανε ότι «υπάρχουν ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης» με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει ότι «προφανώς είναι αξιόλογοι αντίπαλοι, δεν τους υποτιμώ».
«Αν το ποσοστό που έχει καταγράψει ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιο χαμηλό από τις εθνικές εκλογές, θα έχει πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας κίνδυνος για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το πολιτικό σύστημα να επανισορροπήσει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, έχουμε θετικά μεγέθη. Οι προϋπθέσεις είχαν τεθεί στην περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019», απάντησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. «Εκπληξη θα ήταν τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά μεγέθη να μην είναι θετικά», συμπλήρωσε εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία», ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποκλίνει στους δείκτες του κατά κεφαλήν εισοδήματος από τις χώρες της Ευρώπης. «Το μεγάλο ερώτημα είναι όχι μόνο αν θέλουμε να μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Οσον αφορά το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ασφάλεια εξαρτάται κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική. «Μια κρίσιμη έννοια είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα έβλεπα και την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ευρώπη δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο δρα τόσο στο θέμα της Ουκρανίας, όσο και σε αυτό της Γάζας. «Θα περίμενα μια πιο δραστήρια παρέμβαση της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πολιτική της αναβλητικότητας στα ελληνοτουρκικά δεν οδηγεί πουθενά»
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ζήτημα είναι ποια είναι η ελληνική στρατηγική. «Σε ό,τι μας αφορούσε, όταν ήμασταν κυβέρνηση ήταν σαφές. Πλέον, βλέπουμε από τη μία τον κ. Μητσοτάκη να είναι σε ένταση και να κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι είναι εξαίρεση και μετά όταν “καλμάρει” η Τουρκία να λέει ότι πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αυτό δεν συνιστά εθνική στρατηγική. Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύω ότι η χώρα θα έπρεπε να αξιοποιήσει αυτή την περίοδο που η Τουρκία επαναπροσεγγίζει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της, προκειμένου να τη δεσμεύσει σε ένα πλαίσιο επίλυσης των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Χάνουμε κρίσιμο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο Σόιμπλε είχε μια εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Οσον αφορά το βιβλίο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την ελληνική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ο Σόιμπλε είχε μια εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είχε ρίξει όλο το βάρος εκεί για να κρύψει δικά του λάθη. Η Ελλάδα ήταν ένα μέρος της κρίσης χρέους της Ευρώπης. Με εκπλήσσει το θάρρος που είχε ο Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του να πει κάποια πράγματα με το όνομά τους. Αυτό που οι εγχώριοι υποστηρικτές του Σόιμπλε ονομάσαν “κωλοτούμπα” στο δημοψήφισμα, ο ίδιος το καταγράφει ως έναν αξιοπρόσεκτο ελιγμό που στερέωσε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ».
«Η Ελλάδα το 2018 κατάφερε και να παραμείνει στην ευρωζώνη και να βγει στις αγορές εξασφαλίζοντας αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο το 2015», τόνισε ο κ. Τσίπρας ο οποίος υποστήριξε ότι η δραματοποίηση των γεγονότων με το δημοψήφισμα έκαναν και τις δύο πλευρές τότε να κάνουν ένα βήμα πίσω.
«Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω»
Τέλος, αναφορικά με τα επόμενα βήματα του ίδιου στη δημόσια σφαίρα απάντησε: «Εχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, άρα έχω παραιτηθεί από αυτό που έκανα για 15 χρόνια στην πρώτη γραμμή. Δεν εχω παραιτηθεί από την πολιτική. Είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι με τα λάθη και τα σωστά έχουμε πίσω μας μια παρακαταθήκη σημαντική την οποία πρέπει να δω και αυτοκριτικά και να εξηγήσω ορισμένες πτυχές που δεν εξηγήθηκαν σωστά ή παρερμηνεύτηκαν».
«Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους με οράματα, με ιδέες, με αξίες. Θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο παραγωγής πολιτικής μέσα από ένα Ινστιτούτο που φτιάχνω με συνεργάτες μου. Δεν ήταν κάτι φοβερό αυτό που ανακάλυψαν οι “ωτακουστές” μου (σ.σ. για μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε και αναφερόταν σε μια μελέτη για το rebranding του ονόματος του). Είμαστε πολιτικοί, όχι προϊόντα. Κάθε πρόσωπο θέλει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο τον προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:
πηγή kathimerini.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr