Νέες δηλώσεις από την Μαρία Καρυστιανού - Τι απαντά ο Νίκος Πλακιάς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών η δήλωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, πως ποτέ δεν παρέπεμψε συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών για παρηγοριά στην εκκλησία.
Τόσο η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης που σκοτώθηκε στα Τέμπη όσο και ο Νίκος Πλακιάς που έχασε τις δίδυμες κόρες του, Θώμη και Χρύσα και την ανιψιά του Αναστασία στην εθνική τραγωδία διαψεύδουν την εισαγγελέα, με νέες δηλώσεις τους.
«Να μας πει η εισαγγελέας γιατί ψάχνουμε ακόμα υπολείμματα των νεκρών παιδιών μας»
Συγκεκριμένα, η κυρία Καρυστιανού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Αδειλίνη, απάντησε πως: «Πρωτίστως θα περίμενα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να αποφύγει τέτοιους σχολιασμούς, για τα όσα λέγονται στο γραφείο της και να απαντήσει γιατί μετά από τόσους μήνες είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε ακόμη για υπολείμματα των νεκρών παιδιών μας ή εκρηκτική ύλη σε παρακείμενα χωράφια».
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2024» υποστήριξε ακόμη ότι δεν είναι αποκυήματα ψυχολογικής πίεσης μας όλα όσα έχουμε δηλώσει και αυτό τεκμηριώνεται από το πολύ απλό: υπήρχαν και μάρτυρες, για το ίδιο μοτίβο σε απαντήσεις προς συγγενείς».
Η κυρία Καρυστιανού , σημείωσε με εμφατικό τρόπο δεν πως «είναι ακατανόητο για εμάς, μια ανώτατη δικαστική λειτουργός, να αναγγέλλει το πέρας της ανάκρισης, όταν εμείς ακόμη βρίσκουμε υπολείμματα των νεκρών παιδιών μας και στοιχεία που αφορούν την ουσία της υπόθεσης».
«Μας είπατε να ανάβουμε κανένα κεράκι στην εκκλησία»
Αντίστοιχα, και ο Νίκος Πλακιάς τόνισε πως «κυρία εισαγγελέα, πράγματι, δεν μας στείλατε με το ζόρι στην εκκλησία αλλά μας είπατε να πάμε να ανάβουμε και κάνα κεράκι και να πηγαίνουμε και καμία φορά για να μας βοηθήσει».
Ο πατέρας σημειώνει επίσης πως είναι απορίας άξιο πώς 11 μήνες μετά τις συναντήσεις στο γραφείο της στον Άρειο Πάγο με συγγενείς θυμάτων, η κυρία εισαγγελέας αναφέρεται και μάλλον με ελλείψεις σε τέτοια ζητήματα των συναντήσεων κι όχι στις υποδείξεις που οι συγγενείς έκαναν από την πρώτη στιγμή, για παραλείψεις, αβλεψίες και αποσιωπήσεις στοιχείων της υπόθεσης, που οι ίδιοι εντόπισαν τελικά και υπέδειξαν στις δικαστικές αρχές.
Αποτέλεσμα, ενώ οι συγγενείς είναι στο «ωμέγα των ερευνών», δυστυχώς, όπως λέει, αρχές και δημόσιοι φορείς δεν είναι ούτε στην «άλφα-βήτα».
Επίσης, σχολίασε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας πως η επιμονή του στη ρήση «στα Τέμπη συγκρούστηκαν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους με το ανθρώπινο λάθος», πρέπει να εξηγηθεί από τον ίδιο ως τι νοείται ανθρώπινο λάθος. «Η τοποθέτηση ενός σταθμάρχη, ακατάλληλου σε αξιολογήσεις από το 2019, ως σταθμάρχη πρώτα στην Καλαμπάκα και μετά με διαδικασίες εξπρές με μέσο στη Λάρισα;».
Καρυστιανού στο OPEN: «Να απαντήσει η Αδειλίνη για τη μονταζιέρα» - Υπήρχαν μάρτυρες στη συνάντηση
Την Τετάρτη μέσω του OPEN η Μαρία Καρυστιανού απάντησε στη διάψευση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που επικαλέστηκε την παραγγελία που έδωσε η ίδια στην Εισαγγελία εφετών Λάρισας να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες για να μην μείνει καμία σκιά για την τραγωδία. Όπως είπε «το μόνο που δικαιολογεί μια τέτοια παρερμηνεία είναι ο αβάσταχτος πόνος που βιώνουν οι συγγενείς των θυμάτων».
«Η αντιληπτική μας ικανότητα είναι εξαιρετική»
Ειδικότερα, η Μαρία Καρυστιανού απάντησε στη Γεωργία Αδειλίνη: «Προς απάντηση λοιπόν όχι δεν τα έχουμε χάσει. Η αντιληπτική μας ικανότητα είναι εξαιρετική και αντιλαμβανόμαστε πολύ περισσότερα από όσα θέλει η ίδια» και πρόσθεσε: «Λυπάμαι για μια ακόμη φορά που ακούω την κυρία Αδειλίνη, πραγματικά θα ήθελα πάρα πολύ να δω να απαντάει για όλα αυτά τα τελευταία γεγονότα, που έχουν βγει στο φως με τη μονταζιέρα για τα ηχητικά για το ότι ο ανακριτικές μετά από 13 μήνες, ζήτησε 14 τα ηχητικά. Για ποιο λόγο πρέπει αυτή τη στιγμή πρέπει να ψάχνουμε σε ένα χώρο εκτός από το Κουλούρι και εκτός από το χώρο του δυστυχήματος, θα πρέπει να ψάχνουμε τα υπολείμματα των ανθρώπων μας».
Υπήρχαν και μάρτυρες στις συναντήσεις
Όπως αποκάλυψε το OPEN η κ. Καρυστιανού δεν ήταν μόνη της εκείνη την ημέρα στη συνάντηση με την Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώ δεν πήγε μόνο μία φορά. Οι συναντήσεις φαίνεται να ήταν τέσσερις ενώ παρούσα η κ. Καρυστιανού ήταν δύο σε μια από αυτές ήταν και οι αδερφοί Πλακιά, στις άλλες δυο ήταν ο Χρήστος Κωνσταντίδης και ο Παύλος Ασλανίδης.
Όπως υποστήριξαν οι απαντήσεις της Εισαγγελέως ήταν παρόμοιες σε όλες τις συναντήσεις. Του προέτρεπαν να απευθυνθούν στην Εκκλησία και να βρουν παρηγοριά στο Θεό. Μάλιστα σε μία από τις συναντήσεις της έδειξε φωτογραφίες από το Κουλούρι. Τότε εκείνη του απάντησε ότι «είναι ένα μικρό ηθικό θέμα» ενώ τους είπε στη συνέχεια ότι «τους καταλαβαίνει αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι».
«Διαψεύδω κατηγορηματικά»
Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων υποστήριξε η Μαρία Καρυστιανού προχώρησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν τοποθετήθηκα είναι από σεβασμό στα νεκρά παιδιά, στα θύματα του δυστυχήματος που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι αντί να διαβεβαιώσω οιονδήποτε συγγενή προσέφυγε σε μένα για να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, τον παρέπεμψα για παρηγοριά στην Εκκλησία. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι συμπεριφέρθηκα με αυτόν τον κυνισμό που μου αποδίδεται. Θα ήταν απάνθρωπο - και για όσους με γνωρίζουν δεν μου ταιριάζει. Αψευδής μάρτυς είναι η παραγγελία στην Εισαγγελία Λάρισας, που λέω ότι πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των συγγενών» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαι απέναντί τους, αντίθετα είμαι μαζί τους. Έχει αποσταλεί στην Αγγλία βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο έχει εξεταστεί εδώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά εστάλη για να διερευνηθεί πλήρως από εξειδικευμένο προσωπικό, αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε κάτι άλλο πέραν των δηλωθέντων εμπορευμάτων».
Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών για την τραγωδία των Τεμπών, είπε: «Και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι μόνο η Βουλή είναι αρμόδια για άσκηση δίωξης κατά υπουργών ή βουλευτών. Σε οιανδήποτε έρευνα δικαστικός συναντήσει στοιχεία ευθύνης πολιτικού, οφείλει να τα αποστείλει αμελλητί χωρίς να τα αξιολογήσει… Οι διατάξεις του άρθρου 86 διατρέχουν τα ελληνικά Συντάγματα από σύστασης ελληνικού κράτους και είναι στο Σύνταγμα από το 1975. Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να το αλλάξει. Τέτοιες διατάξεις για την ποινική ευθύνη υπουργών υπάρχουν στα περισσότερα κράτη του κόσμου και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και αποσκοπούν στην απρόσκοπτη άσκηση καθηκόντων τους».
ΠΗΓΗ ethnos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr