Ο νέος οδηγός της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες
Αλλαγές στα πρωτόκολλα για την ενδοοικογενειακή βία αλλά και τον τρόπο που θα χειρίζεται τα περιστατικά η Ελληνική Αστυνομία, φέρνει η γυναικοκτονία στουςΑγίους Αναργύρους.
Το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega αποκαλύπτει υπηρεσιακό έγγραφο αναφορικά με το τι θα καλούνται από εδώ και πέρα να κάνουν οι αστυνομικοί μετά από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους που πυροδότησε τις εξελίξεις.
Το έγγραφο συντάχθηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από την ηγεσία της Αστυνομίας και σε αυτό ζητείται σε κάθε περίπτωση ποινικής δίωξης, σχετικής εμπλοκής ατόμου σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας να ανακαλείται η άδειά του και να αφαιρείται άμεσα το όπλο του.
Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να αφαιρείται άμεσα το όπλο από τον φερόμενο δράστη ανεξάρτητα από το είδος της άδειας με την οποία το κατείχε, δηλαδή αν είναι για σκοποβολή ή για κυνήγι, είτε αυτή έχει λήξει, είτε είναι σε ισχύ.
Σε έξαρση τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
Ραγδαία είναι η αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την αστυνομία, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν γίνει 112 καταγγελίες, 64 συλλήψεις, ενώ 5 θύματα ζήτησαν μεταφορά σε δομή ή ξενοδοχείο.
Μέσα σε μία εβδομάδα 20 γυναίκες ενεργοποίησαν το Panic Button στην Αττική.
Ο νέος οδηγός της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες
Οδηγό προς τους πολίτες σχετικά με την υποβολή καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.
Στον οδηγό της ΕΛ.ΑΣ. παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο, η δίωξη της ενδοοικογενειακής βίας γίνεται αυτεπάγγελτα. «Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας».
«Δεν απαιτείται η κατάθεση παράβολου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση», προστίθεται. Αποσαφηνίζοντας τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι περιλαμβάνει τη σωματική βία (σωματική κάκωση, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης) και λεκτική βία (απειλή, stalking κτλ).
«Αν ασκείται ενδοοικογενειακή βία σε βάρος μου ή σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειας μου, αν δε μπορώ να καταλάβω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ενδοοικογενειακή βία, αν φοβάμαι για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα τη δική μου ή άλλου μέλους της οικογένειάς μου, αν γνωρίζω ότι σε κάποιον συνάνθρωπό μου ασκείται ενδοοικογενειακή βία, τότε απευθύνομαι σε οποιοδήποτε Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή Αστυνομικό Τμήμα για να ενημερωθώ σχετικά με τις διαδικασίες, τη νομοθεσία και τα δικαιώματά μου», αναφέρει ο οδηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται δε πως ανεξάρτητα από την υποβολή έγκλησης ή μη, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου, όταν λαμβάνουν γνώση για την τέλεση αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας να σχηματίζουν δικογραφία και να ενημερώνουν τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr