Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας εποχικής αλλεργίας
Παρόλο που η άνοιξη φέρνει πιο υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και τα λουλούδια ανθίζουν, μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη εποχή για άτομα με εποχικές αλλεργίες.
Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη κατάλληλων προφυλάξεων μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν αποτελεσματικά την περίοδο της γύρης από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Οι εποχικές αλλεργίες, γνωστές ως αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Αλλεργιολόγο και Ανοσολόγο, Δρ. Reenal Patel, περίπου το 25% των ενηλίκων έχει εποχικές αλλεργίες. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο για άτομα που δεν έχουν αλλεργίες στην παιδική ηλικία να αναπτύσσουν καινούργιες στην ενήλικη ζωή.
Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας εποχικής αλλεργίας
«Οι ανοιξιάτικες εποχιακές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων στους ασθενείς. Τα έχουμε δει όλα ως αλλεργιολόγοι», είπε στο Medical Daily ο Δρ. Patel, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής του Allergy MD στο Long Island City της Νέας Υόρκης και συνέχισε:
«Μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Επίσης, μπορούμε να δούμε ότι οι αλλεργίες επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση (κόπωση, πονοκέφαλος), το δέρμα και τη γαστρεντερική οδό».
Τα πιο κοινά συμπτώματα εποχικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:
ρινική καταρροή
ρινική συμφόρηση
βήχα
φαγούρα στη μύτη ή στο λαιμό
υγρά μάτια με κνησμό
φτέρνισμα
πρησμένα μάτια
κούραση από διαταραγμένο ύπνο
Οι αλλεργίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε άσθμα και αναπνευστικές δυσκολίες.
Εάν ένα άτομο έχει κάποιο από τα αναφερόμενα συμπτώματα σε ορισμένες περιόδους του έτους, είναι καλύτερο να υποβληθεί σε εξέταση για εποχικές αλλεργίες. Η διάγνωση της αλλεργίας βασίζεται συχνά στο ιστορικό, σε μια δερματική εξέταση με τσίμπημα και/ή στην εξέταση αίματος, είπε ο Δρ. Patel.
Πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της αλλεργίας
Η αναγνώριση των αλλεργιογόνων είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων. Εκτός από την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας, τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να είναι προσεκτικά για να αποφύγουν τους παράγοντες ενεργοποίησης.
«Συνιστώ να κάνετε ντους πριν τον ύπνο. Περιορίστε τον χρόνο σας έξω κατά τις ημέρες με πολλή γύρη. Εάν πρέπει να βγείτε έξω φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά στο σπίτι και στο αυτοκίνητό σας. Σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καθαριστή αέρα στην κρεβατοκάμαρα», πρότεινε ο ειδικός.
Όταν τα ερεθίσματα δεν μπορούν να περιοριστούν, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας για το άτομο. «Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως από του στόματος αντιισταμινικά, οφθαλμικές σταγόνες και ρινικά σπρέι», σημείωσε ο Δρ. Patel.
«Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μπορούμε να προσφέρουμε αντιισταμινικά, οφθαλμικές σταγόνες και ρινικά σπρέι. Μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα συμπτώματα ανάλογα με το τι αισθάνεστε. Μακροχρόνιες θεραπείες όπως η ανοσοθεραπεία αλλεργίας μπορούν να προσφερθούν με αντιαλλεργικών εμβολίων και υπογλώσσιων σταγόνων ή δισκιών. Μιλήστε με τον αλλεργιολόγο σας για να λάβετε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για εσάς», κατέληξε ο ειδικός.
Πηγή: oloygeia.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr