«Δεν έχει αποδειχθεί σε εμάς ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αργά χθες ότι η Τεχεράνη ερευνά την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Ιράν, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάποια σύνδεση με το Ισραήλ, υποβαθμίζοντας το πλήγμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) απογειώθηκαν από το εσωτερικό του Ιράν και πέταξαν για μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν καταρριφθούν. «Εμοιαζαν περισσότερο με παιχνίδια, με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας, όχι με drones», δήλωσε ο ίδιος.
«Δεν έχει αποδειχθεί σε εμάς ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν, προσθέτοντας ότι το Ιράν διερευνά το ζήτημα αλλά ότι οι αναφορές μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τεχεράνης.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι περιέγραψαν έναν μικρό αριθμό εκρήξεων, που δήλωσαν ότι προκλήθηκαν όταν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας χτύπησαν τρία drones πάνω από την Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως μια επίθεση από «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν», αντί από το Ισραήλ.
Ο Αμπντολαχιάν προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ ανταποδώσει και ενεργήσει σε βάρος των συμφερόντων του Ιράν, η επόμενη απάντηση της Τεχεράνης θα είναι άμεση και στο μέγιστο επίπεδο. «Εάν όμως όχι, τότε έχουμε τελειώσει», δήλωσε.
Η επίθεση φάνηκε να είχε στόχο βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στην πόλη Ισφαχάν, στο κέντρο της χώρας, χωρίς να χτυπά στρατηγικά σημεία ή να προκαλεί σοβαρή ζημιά.
Το Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο σχετικά με το περιστατικό.
Ζυγισμένα αντίποινα
Το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θα ανταπέδιδε το πλήγμα της 13ης Απριλίου, την πρώτη άμεση επίθεση που έγινε ποτέ κατά του Ισραήλ από το Ιράν, η οποία δεν προκάλεσε θανάτους, αφού το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του κατέρριψαν εκατοντάδες πυραύλους και drones.
Η Τεχεράνη εξαπέλυσε εκείνες τις επιθέσεις ως απάντηση στη αεροπορική επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ την 1η Απριλίου, η οποία έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς Ιρανούς αξιωματούχους.
Συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, πίεζαν όλη την εβδομάδα για να διασφαλίσουν ότι τα όποια περαιτέρω αντίποινα θα ήταν ζυγισμένα με τέτοιο τρόπο που να μην προκληθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση, ενώ χώρες της Δύσης επέβαλαν πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για να κατευνάσουν το Ισραήλ.
Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση χθες από το Ισραήλ ως προς τις περαιτέρω ενέργειες που ίσως σχεδιάζει.
Η βία μεταξύ του Ισραήλ και των αντιπροσώπων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει ενταθεί τους έξι μήνες της αιματοχυσίας στη Γάζα, δημιουργώντας φόβους ότι ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να κλιμακωθεί σε απευθείας σύγκρουση.
Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησε αφού ισλαμιστές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο τμήμα της χώρας στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 34.000 Παλαιστινίους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Καθώς έπεφτε το σκοτάδι χθες βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα έπληξαν διάφορες περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τις αεροπορικές επιθέσεις να πλήττουν περιοχές της Ράφα όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας, όπως δήλωσαν κάτοικοι, μέσα ενημέρωσης της Χαμάς και αξιωματούχοι στο ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας του θύλακα.
Δύο διαμερίσματα χτυπήθηκαν σε πολυκατοικία στην πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν επίσης τουλάχιστον πέντε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με κατοίκους και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.
«(Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας) τηλεφώνησαν σε κάποιους κατοίκους και τους έδωσαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν τα αεροσκάφη βομβαρδίσουν κάποια κοντινά κτίρια» δήλωσε ο Αμπού Ομάρ, κάτοικος της Αλ Νουσεϊράτ στο Reuters, μέσω εφαρμογής μηνυμάτων. «Μόλις φύγαμε, η γη άρχισε να σείεται από τις εκρήξεις», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr