Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Πάνος Λούκας: Η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κ...

Πάνος Λούκας: Η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και ο ρόλος της στην τουριστική ανάπτυξη

Όσα είπε στο Travel West Forum

TRAVEL WEST FORUM
/

Στο Travel West Forum έδωσε το παρών ο Πάνος Λούκας, Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Ο κ. Λούκας ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε και οπτικό υλικό και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει η Γέφυρα στο κομμάτι του τουρισμού.

Όπως εξήγησε, «καθώς οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε σύγχρονα και αρχαία μνημεία, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτή την εισήγηση παρά με αυτή τη φωτογραφία, μια φωτογραφία την οποία δείχνουμε στους μαθητές και τους φοιτητές όταν επισκέπτονται το εκθεσιακό κέντρο της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και στους οποίους θέτουμε το εξής ερώτημα: ποιο είναι το έργο; Όχι βέβαια αυτό που φαίνεται στο βάθος, αλλά ποιο είναι το έργο που βλέπουμε; Το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας και νομίζω ότι αυτός ο διάλογος μεταξύ του μοντέρνου και του αρχαίου μνημείου αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι τα έργα των ανθρώπων είναι έργα που πρέπει να συμβάλλουν στο να βελτιώνουμε τη ζωή μας. Είναι έργα που πρέπει να συμβάλλουν, ειδικά τα έργα υποδομής, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο να καλυτερεύει η καθημερινότητά μας. Αναντίρρητα. Ένα τέτοιο έργο είναι η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Το 2024 σηματοδοτεί για τη γέφυρά μας 20 χρόνια βελτίωσης της ζωής, βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, βελτίωσης της κινητικότητας αλλά και υποδειγματικής συντήρησης και λειτουργίας. Και το τονίζω αυτό σε αυτή τη φωτογραφία που ίσως να φαίνεται ότι είναι μία από τις πολλές φωτογραφίες γέφυρας. Υπάρχει μια λεπτομέρεια στον πυλώνα της γέφυρας είναι οι αλπινιστές οι οποίοι κάνουν την επιθεώρηση και συντήρηση της γέφυρας είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Αναφέρθηκε από τους προηγούμενους ομιλητές ότι οι υποδομές πλέον και οι οδικοί άξονες υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα. Είναι όμως σημαντικό διακύβευμα το να μπορούμε να τους λειτουργούμε και να τους συντηρούμε σωστά. Εκείνο που λέω στους μαθητές και τους φοιτητές που μας επισκέπτονται είναι ότι εάν για εσάς η γέφυρα είναι κάτι που είναι δεδομένο, αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους από εμάς.

Νομίζω το 2024 και καθώς κλείνουμε 20 χρόνια λειτουργίας, είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς να θυμηθούμε ποιες ήταν οι συνθήκες πριν την κατασκευή της γέφυρας και όχι μόνο. Ποιες ήταν οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο που οδηγούσε στη Δυτική Ελλάδα και στους ξενοδοχειακούς προορισμούς της περιοχής και με ποιο τρόπο και υπό ποιες συνθήκες οδικής ασφάλειας πραγματοποιούσαμε αυτές τις μετακινήσεις, το πριν και το μετά.

Και έτσι λοιπόν ήρθε ο Αύγουστος του 2004 την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που αυτό το μοναδικό έργο, ένα όραμα από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, έγινε πραγματικότητα όταν καταφέραμε, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις- κατασκευαστικές και τεχνικές- που υπήρχαν. Αναφέρθηκα στις κατασκευαστικές τεχνικές προκλήσεις, αλλά για τη γέφυρα και για τα έργα υποδομής μια σημαντική πρόκληση είναι η επισταμένη επιθεώρηση και συντήρηση στην Ελλάδα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο να κατασκευάζουμε υποδομές, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το να μπορούμε να τις συντηρούμε και να λειτουργούν με αυτές τις υποδομές.

Έχω εδώ την εικόνα από τους αλπινιστές και από τον χώρο των αλπινιστών στα καλώδια της γέφυρας. Οι αλπινιστές είναι εδώ κάθε καλοκαίρι από το 2004 και νομίζω θα μπορούσε να αποτελέσει και μια ατραξιόν για όσους επισκέπτονται την περιοχή το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν εργασίες φέτος περίπου το Μάιο και βέβαια εξίσου σημαντικό -νομίζω το γνωρίζουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δυτικής Ελλάδος- είναι να μπορέσουμε να έχουμε οδικούς άξονες που επιτρέπουν να μετακινούμαστε με ασφάλεια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η αναμενόμενη ολοκλήρωση του Πάτρα- Πύργος νομίζω πλέον θα δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να φτάνουμε σε σύντομο χρόνο και με ασφαλείς συνθήκες στον προορισμό μας και στον τουριστικό προορισμό της Δυτικής Ελλάδος.

Και όταν μιλάμε για οδικούς άξονες και για υποδομές, αναφερόμαστε στις υποδομές της Δυτικής Ελλάδος. Έχει μεγάλη σημασία όλες αυτές οι υποδομές να ενώνουν κόμβους και αυτοί οι κόμβοι να μην είναι τερματικοί. Παραδείγματος χάρη, η Ολυμπία οδός, η Ιόνια οδός μέσω της γέφυρας να οδηγεί στο λιμάνι της Πάτρας που να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνεχίσει το ταξίδι του στην περιοχή.

Όταν λοιπόν έχουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μπορούμε να δούμε τη συμβολή που έχουν τα έργα υποδομής στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον τουρισμό.  Σε ό,τι αφορά τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου από το 2004 που ξεκίνησε η λειτουργία της, είναι δεδομένο ότι έχει βοηθήσει την επισκεψιμότητα, έχει αυξήσει την κινητικότητα της περιοχής. Υπάρχουν περιοχές πλέον στην άλλη πλευρά, όπως παραδείγματος χάρη η Ναύπακτος, η οποία έχει γίνει προορισμός. Και όλα αυτά βέβαια έχουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και πρέπει να γίνονται με έναν τρόπο που να προστατεύει το περιβάλλον και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η τουριστική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη Και επειδή στην Ελλάδα ως επί το πλείστον, οι μεταφορές μας είναι οδικές, ένα μεγάλο διακύβευμα και στόχος είναι να μπορέσουμε να από απανθρακοποίησησουμε τις μεταφορές μας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε, δίνοντας κίνητρα και στους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων. Παραδείγματος χάρη προωθώντας την ηλεκτροκίνηση στη γέφυρα. Φέτος, με αφορμή τα εικοστά γενέθλια βγάλαμε ένα καινούργιο εκπτωτικό πρόγραμμα που δίνει σημαντικές εκπτώσεις στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Και βέβαια υπάρχουν και άλλα κίνητρα. Η Πάτρα έχει ως στόχο να μετατραπεί σε προορισμό city gallery. Επομένως ένας επισκέπτης που έρχεται στην Πάτρα μπορεί πολύ εύκολα να περάσει μέσω της γέφυρας στην απέναντι πλευρά. Ένα προΐόν που έχουμε βγάλει κάθε καλοκαίρι και για να διευκολύνουμε την κινητικότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές και την επισκεψιμότητα και της Αιτωλοακαρνανίας, με έμφαση στη Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι είναι η 10ωρη κάρτα “αλέ ρετούρ”.

Σε ό,τι αφορά τώρα το μέλλον και τις προοπτικές. Το πολυαναμενόμενο Πάτρα- Πύργος νομίζω θα δώσει άλλη διάσταση και άλλη προοπτική και θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος. Θα ήθελα να πω ότι το 2023 παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας μέσω οδικού τουρισμού. Η γέφυρα και το οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδος λειτουργεί ως συνδετήριος κρίκος και ως ένας βασικός λόγος για έναν επισκέπτη από τις βαλβανικές χώρες να έρθει και να δει τα αξιοθέατα της περιοχής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικές διαδρομές. Η φωτογραφία που έχω σε αυτό το slide είναι από τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου της Πλευρώνας. Έγιναν από την Υπουργό Πολιτισμού και από τον περιφερειάρχη πέρσι το καλοκαίρι όλα αυτά τα θέατρα και τα μνημεία της Δυτικής Ελλάδος συνθέτουν πολιτιστικές διαδρομές, ενώνουν το παρελθόν μας με το μέλλον και αποτελούν ένα βασικό λόγο και κίνητρο για την τουριστική.

Τώρα, χάρη στο σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που ολοκληρώνεται με το Πάτρα- Πύργος, μπορεί ένας επισκέπτης σε σύντομο χρονικό διάστημα και με οδικά ασφαλείς συνθήκες να επισκεφτεί την περιοχή για να συντελέσει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Γιατί το αποτύπωμα το θετικό στον τουρισμό έχει αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, περιορίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό και πολλά άλλα.

Με τις σκέψεις αυτές λοιπόν προτείνω να κάνουμε λίγο ένα ταξίδι στο χρόνο για να θυμηθούμε λίγο αυτά τα τελευταία 20 χρόνια. Με αφορμή το ότι το 2024 γιορτάζουμε την εικοστή επέτειό μας. Την Πέμπτη η Ολυμπιακή φλόγα θα έρθει στη γέφυρα μας και θα οργανώσουμε και μια τελετή. Θα την υποδεχτεί μία εργαζόμενη της εταιρείας μας και θα δώσει τη δάδα σε ένα σύμβολο του ελληνικού αθλητισμού και της Ελλάδος, τον Παναγιώτη Γιαννάκη ο οποίος θα ανάψει το βωμό και στη συνέχεια μετά την τελετή υποδοχής θα ξεκινήσει η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία πάνω στη γέφυρα.

Νομίζω ότι η εικόνα της φλόγας πάνω στη γέφυρα θα στέλνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ένα δυνατό μήνυμα και ένα δυνατό συμβολισμό για την Ελλάδα που προοδεύει και δημιουργεί. Για την Ελλάδα που χτίζει γέφυρες για την Ελλάδα μας κάνει υπερήφανους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr