Η τοποθέτηση της αρχιτέκτονα, μηχανικού, interior designer στο travel west forum
"Interior design και Ελληνικότητα" ήταν το θέμα που ανέπτυξε στην ομιλία της στο Travel West Forum η Αρχιτέκτονας - Μηχανικός, interior designer Έμπη Σπαθή.
Η κυρία Σπαθή μίλησε στην ενότητα Αρχιτεκτονική, πολιτισμός και τουρισμός.
Η τοποθέτηση της Έμπης Σπαθή
Τα τελευταία 24 χρόνια διατηρώ το δικό μου αρχιτεκτονικό γραφείο στην Πάτρα, ενώ παράλληλα συνεργάζομαι με το τεχνικό Γραφείο «Tsimpos και συνεργάτες αρχιτέκτονες» στην Αθήνα.
Η εμπειρία μου στο χώρο του τουρισμού είναι πλέον μεγάλη, αφού όλα αυτά τα χρόνια είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω με την μια ή την άλλη ιδιότητα μου πολλά τουριστικά καταλύματα τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και σε όλη την υπόλοιπη τουριστική επικράτεια.
Σήμερα θα προσπαθήσω σχεδόν με επικεφαλίδες να αναδείξω τη συμμετοχή του εσωτερικού σχεδιασμού ενός τουριστικού καταλύματος τόσο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ιδίου, όσο και στην εξέλιξη της ταυτότητας του τόπου στον οποίο βρίσκεται.
Απλοποιώντας, έχω παρατηρήσει πως ένα τουριστικό κατάλυμα είτε έχει μεγάλο μέγεθος -πχ 320 δωμάτια - είτε έχει μικρό μέγεθος - πχ 10 δωμάτια. Στην ουσία αποτελείται από μια επαναλαμβανόμενη σημαντική μονάδα, το δωμάτιο.
Γι αυτό το δωμάτιο εκπονούνται ατελείωτες αρχιτεκτονικές μελέτες. Επί αυτού του δωματίου συντάσσεται σχεδόν το 60%, 70% του προϋπολογισμού του έργου. Σε αυτό το δωμάτιο συνεργάζονται οι ιδιοκτήτες, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, διακοσμητές, γραφίστες, σύμβουλοι, ξενοδοχειακών και πολλοί άλλοι. Εν κατακλείδι, παρατηρώ ότι εσωτερικός σχεδιασμός ενός μικρού χώρου 20 έως 40 τμ είναι το κυρίως μέσο με το οποίο το τουριστικό κατάλυμα επικοινωνεί την ταυτότητα του.
Το ποια θα μπορούσε να είναι αυτή όμως εξαρτάται από παράγοντες εκτός κανονιστικών ορίων και αυτό είναι λιγάκι ανησυχητικό.
Και εξηγώ:
Ενώ το σύνολο του εξωτερικού κελύφους ενός καταλύματος τελεί υπό δημόσιο έλεγχο δια μέσου των υπηρεσιών δόμησης των υπουργείων πολιτισμού, τουρισμού και άλλα, έτσι ώστε να ικανοποιούνται κάθε φορά και ζητήματα ταυτότητας που είναι συνδεδεμένα με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τόπου, είναι ασφαλές να πούμε πως ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων του τελεί υπό παγκόσμια τουριστικά στάνταρ, που ειδικά τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται οριζόντια, σε όλα τα καταλύματα ανεξάρτητα του γεωγραφικού σημείου στο οποίο βρίσκονται.
Και κάπου εδώ μεταξύ ταπεινών στοιχείων διακόσμησης και εσωτερικής χωροθέτησης τίθεται και το σοβαρό ζήτημα της ελληνικότητας.
Στο λίγο χρόνο ομιλίας που μου απομένει θα ήθελα πολύ να ανατρέψω την επικρατούσα άποψη ότι η ελληνικότητα στο σχεδιασμό είναι η αρχαιοπρεπής ή η λαογραφική προσέγγιση του υπό μελέτη αντικειμένου. Όχι.
Η ελληνικότητα στο σχεδιασμό δεν αφορά τόσο την τελική εικόνα του χώρου, αφορά τα βήματα της διαδικασίας με την οποία αυτός δημιούργησε το χώρο.
Συγκεκριμένα αφορά τις προτάσεις για το πώς ένα περιβάλλον αρχιτεκτονικής διακόσμησης μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία που από τη μια πλευρά είναι μοναδική, αλλά από την άλλη είναι εξαρτημένη και αυτή, όπως και άλλες από τον ίδιο τόπο. Η ελληνικότητα στο σχεδιασμό, ειδικά στα τουριστικά καταλύματα, πρέπει κατά τη γνώμη μου να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σχεδιαστικής προσέγγισης, έτσι ώστε η περιοχή μας - τώρα που όπως άκουσα από τους προηγούμενους ομιλητές, δεν είναι αργά - να ξεχωρίσει από εκείνον τον παγκόσμιο τόπο που σήμερα έχει καταπιεί την πληθώρα των καταλυμάτων δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας μας.
Από έργα μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επέλεξαν σήμερα να σας παρουσιάσω το ξενοδοχείο The Bold Type και το οποίο ενστερνίζεται την παραπάνω έννοια της ελληνικότητας σε όλες τις εκφράσεις.
Βρίσκεται σε ένα συναρπαστικό διατηρητέο κτίριο που το βοηθάει.
Και ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων και για τις αριστοκρατικές του κατόψεις και φυσικά για τον ισχυρό του χαρακτήρα.
Βασικό ζήτημα κατά τις φάσεις της μελέτης ήταν το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που ενώ θα πηγαίνει πέρα από το άθροισμα των μεμονωμένων συστατικών του, ταυτόχρονα θα αναφέρεται διαρκώς στον τόπο που ανήκει.
Από την πλευρά του αρχιτέκτονα, το πεδίο εφαρμογής ήταν το υπάρχον ιστορικό κέλυφος και ενσωμάτωσης της νέας χρήσης, ενώ για την πλευρά της επιχείρησης ήταν αυτό της προσαρμογής της γενικής φιλοσοφίας, της λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου στο σχεδιασμό του.
Τότε σε εκείνο το σημείο αποφασίσαμε ότι η κάθετη επέμβαση σε όλο του το εύρος θα έχει κύριο σκοπό την αποκατάσταση και όχι την αντικατάσταση των επιμέρους στοιχείων του.
Όλες οι επεμβάσεις για την επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του αίγλη καταγράφηκαν λεπτομερώς και εγκρίθηκαν μία μία ως όφειλαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κατόπιν με επιμέλεια και ειδικές τεχνικές αποκαταστάθηκαν τα πάντα.
Μεγάλο στοίχημα το οποίο κερδήθηκε αργότερα προς όφελος της παραπάνω έννοιας, ήταν η εφαρμογή μιας κεντρικής ιδέας, η οποία εν συντομία θέλει τον επισκέπτη να έχει σαφή εντύπωση των ορίων του παλιού και του νέου. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χρήσης.
Έτσι το υπάρχον ιστορικό κέλυφος στα σημεία που δεν έγιναν δομική παρέμβαση, διατήρησε το αρχικό του χρώμα, ενώ οι νέες κατασκευαστικές παρεμβάσεις επισημάνθηκαν με 3 διαφορετικά χρώματα, ένα για κάθε όροφο.
Το κριτήριο επιλογής των 3 χρωμάτων συνδέθηκε με το κτίριο και το σημαντικό περιβάλλον του.
Για το ισόγειο του ξενοδοχείου επιλέχθηκε ένα βαθύ πράσινο ως σύνδεση και αναφορά στον υπέροχο κήπο του, για τον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου επιλέχθηκε ένας χρωματισμός ομάζ στον ρωμαϊκό θέατρο, ενώ για το δεύτερο όροφο επιλέχθηκε μια δυνατή απόχρωση του κοβαλτίου ως φόρος τιμής στους αρχικούς εσωτερικούς χρωματισμούς της κατοικίας.
Όσο αφορά την επίπλωση είναι εξαιρετική, περιλαμβάνει χειροποίητα έπιπλα εξαιρετικής ποιότητας που σχεδιάστηκαν ξεχωριστά για το κάθε ένα δωμάτιο.
Ο σχεδιασμός των λουτρών των δωματίων, ενώ αρχικά έκρυβε τεράστιες δυσκολίες έτσι ώστε να φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει την κεντρική ιδέα του σαφούς διαχωρισμού, στο τέλος έφτασε είναι η ουσία του.
Άλλα πεδία δράσης για το σχεδιασμό πέρα από τα δωμάτια και τα λουτρά, αποτέλεσαν το roof garden που έχει θέα σε όλη την πόλη, η αίθουσα του πρωινού και ο μεγαλοπρεπής του κήπος.
Η φιλοσοφία της λειτουργίας του ξενοδοχείου είναι βασισμένη στην προσωποποίηση του επισκέπτη, με σκοπό την ιδιαίτερη φιλοξενία του και εξυπηρέτηση του.
Στόχος είναι να μεταδοθεί η τοπική κουλτούρα σε κάθε έναν φιλοξενούμενο ξεχωριστά και η προτροπή να εξερευνήσει τις παραδοσιακές γειτονιές και το αστικό κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να ταυτιστεί με την τοπική κοινότητα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς η φιλοξενία με την εστίαση είναι έννοιες αλληλένδετες φυσικά στο ξενοδοχείο λειτουργεί και εστιατόριο.
Αν υποθέσουμε ότι το κτίριο έχει τολμηρό χαρακτήρα και προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τη λογική της προσωποποιημένης φιλοξενίας, δεν μας μένει παρά να ανακαλύψουμε και το τι τύπο χαρακτήρα διαθέτει κάθε επισκέπτης.
Η εταιρία we design με γραφίστες, αρχιτέκτονες σχεδίασαν αυτή την εταιρική ταυτότητα του έργου και οι ιδιοκτήτες μαζί τους, ο κύριος Χρυσανθόπουλος και ο κύριος Μπίκης, ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το θέμα και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό λογοπαίγνιο που ντύνει το κτίριο.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως φιλοξενώντας και στηρίζοντας εκδηλώσεις και δράσεις, όπως προβολές ταινιών και εκθέσεις τέχνης στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, το ξενοδοχείο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο στον τουριστικό χάρτη της πόλης όσο και στην τοπική κοινωνία.
Για τη δημιουργία του εργάστηκαν συνολικά 210 άτομα.
Αν και η κατασκευή του εξαιρετικού αυτού του καταλύματος συνέπεσε με το πρώτο σκληρό, lockdown τον Μάρτη του 2020, εντούτοις όλοι, μα όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν αδιάλειπτα το παρόν, αλλά και τον καλύτερό τους εαυτό.
Αν και οι περισσότεροι τότε ήταν ξένοι μεταξύ τους, παρατηρώντας τους να εργάζονται., το μόνο που έβλεπα ήταν μια δεμένη ομάδα.
Σήμερα, μάλλον λέω ότι τελικά η ελληνικότητα ήταν και αυτό.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr