Υπό την αιγίδα του Πανεπσιτημίου Πατρών
Υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου στο Συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Πόρτο Ρίο η εκδήλωση - ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό «Πατρινόραμα» και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.
Το θέμα ήταν: «Ο έλεγχος, η ασφάλεια, η ποιότητα και η θέση τους στην εγχώρια αγορά».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, " στην ομιλία του με θέμα "Η Αγορά Τροφίμων και Ποτών - Η συνεισφορά στην Εθνική Οικονομία - Οι σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες", ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι οι πιο σημαντικοί κλάδοι, όχι μόνο για την Οικονομία της Ελλάδας, αλλά και για την κοινωνία, καθώς αφορούν βασική ανάγκη των πολιτών, όπως η διατροφή. Πρόκειται για δύο κλάδους που σήμερα έχουν έναν κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 15 δις ευρώ, κατέχοντας την πρώτη θέση στην αξία παραγωγής, στη μεταποίηση της χώρας με ποσοστό 25% επί του συνόλου. Επίσης, καλύπτουν το 8% του ΑΕΠ, του πλούτου της χώρας, προσφέροντας εργασία σε 360.000 εργαζόμενους, που μαζί με τον αγροτικό τομέα που συνεργάζεται, φτάνει τους 450.000 εργαζόμενους. Κατέχουν επίσης την πρώτη θέση από πλευράς εξαγωγών, μετά τα πετρελαιοειδή.
Παρ’ όλες τις επιπτώσεις που υπέστη και η Ελλάδα και η Οικονομία της από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τους πολέμους που εξελίχθηκαν και επηρέασαν σημαντικά την οικονομική αλυσίδα, ο κλάδος των τροφίμων κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιος αλλά και να εξελιχθεί. Έχουμε όμως ακόμη τρωτά σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Σημείωσε δε, ότι βασικό σημείο που πρέπει να βελτιωθεί, για να πετύχει η ελληνική αγορά τροφίμων και ποτών καλύτερα αποτελέσματα, είναι η ελληνική αγροτική παραγωγή. Δηλαδή, η παραγωγή των πρώτων υλών, όπου πρέπει να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός, καθώς όπως είπε «στην Ελλάδα ο μέσος όρος γεωργικής εκμετάλλευσης είναι 12 στρέμματα, όταν στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες ξεπερνά τα 30 στρέμματα. Αυτό από μόνο του επηρεάζει αρνητικά τις «οικονομίες κλίμακας» του κλάδου. Μια ακόμη παθογένεια του αγροτικού τομέα αφορά την τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή. Η Ελλάδα δαπάνησε για την έρευνα και τεχνολογική στήριξη 11 ευρώ ανά 2,5 στρέμματα, σε αντίθεση με την Ευρώπη που δαπάνησε 33 ευρώ».
Επίσης, ο κ. Μαρλαφέκας αναφέρθηκε στη ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός και οι επιχειρήσεις του να συνδεθούν περισσότερο με την αγροδιατροφή και με την ελληνική αγορά τροφίμων και ποτών, αφού σημείωσε πως «τα προϊόντα που κάθε χρόνο καταναλώνονται στην τουριστική βιομηχανία, με 30 εκατομμύρια τουρίστες, το αποτύπωμα των ελληνικών προϊόντων είναι κάτω από 10%».
Τέλος, ο κ. Μαρλαφέκας έκανε ειδική αναφορά και στη γεωγραφική θέση της χώρας και την μικρή δυνατότητας πώλησης προϊόντων με χαμηλό μεταφορικό κόστος σε γειτονικές χώρες, καθώς είναι μικρές και οικονομικά αδύναμες αγορές, με αποτέλεσμα τα μεταφορικά κόστη για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να είναι εξαιρετικά υψηλά".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr