Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Τάσος Δροσιάδης: Η περίπτωση του δικτύου...

Τάσος Δροσιάδης: Η περίπτωση του δικτύου "Οινοξένεια"

Η ομιλία του αντιπροέδρου του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια

TRAVEL WEST FORUM
/

"Marketing τόπου μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δράσεων εξωστρέφειας - Η περίπτωση του δικτύου Οινοξένεια" ήταν το θέμα που ανέπτυξε στην ομιλία του στο 1ο Travel West Forum ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, Τάσος Δροσιάδης.

Η ομιλία του κυρίου Δροσιάδη εντασσόταν στην θεματική ενότητα "οινοτουρισμός και γαστρονομία".

Η τοποθέτηση του Τάσου Δροσιάδη

Το μάρκετινγκ τόπου, γνωστό και ως μάρκετινγκ προορισμού, έχει αναδειχθεί ως βασική στρατηγική στο σημερινό, ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο τοπίο.

Σημαντική βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας στο θέμα μάρκετινγκ τόπου είναι η διαδικασία σχεδιασμού ενός τόπου για να ικανοποιήσει τις αγορές - στόχους στις οποίες απευθύνεται.

Περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της εικόνας της φήμης και της ελκυστικότητας μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής τοποθεσίας. Είτε αυτό είναι μια χώρα ή μια μικρή περιοχή. Ο απώτερος στόχος είναι η τόνωση προφανώς της οικονομικής ανάπτυξης, η προσέλκυση τουριστών, επενδυτών, επιχειρήσεων, αλλά και ταλέντων για την βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το κλειδί βρίσκεται η τέχνη της αφήγησης και αυτό είναι που πρέπει να ξέρουμε και να καταλάβουμε όλοι μας. Κάθε μέρος έχει μια μοναδική αφήγηση, ένα σύνολο χαρακτηριστικών κουλτούρας και εμπειριών που το ξεχωρίζουν από άλλα.

Ωστόσο το επιτυχημένο μάρκετινγκ ενός τόπου επεκτείνεται και πέρα από την αφήγηση, απαιτεί σχολαστική έρευνα, στρατηγικό σχεδιασμό και συνεργασία, ούτως ώστε να γίνει αποτελεσματικό και φυσικά να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά και υπάρχοντα παραδοσιακά, είτε σύγχρονα ψηφιακά μέσα και εργαλεία μάρκετινγκ.

Επίσης πολύ σημαντικό για να μπορέσει να ευοδωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια μάρκετινγκ τόπου είναι η υποστήριξη από την ίδια την Κοινότητα. Η δέσμευση της Κοινότητας είναι μια άλλη ζωτική πτυχή του πετυχημένου μάρκετινγκ τόπου με τη συμμετοχή τοπικών ενδιαφερόμενων, κατοίκων και επιχειρήσεων.

Αυτό όχι μόνο καλλιεργεί, το αίσθημα της ιδιοκτησίας και της υπερηφάνειας για τον τόπο, αλλά διασφαλίζει ότι οι πρωτοβουλίες μάρκετινγκ ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της Κοινότητας. Στην εποχή μας, η βιωσιμότητα, ο υπεύθυνος τουρισμός γίνονται όλο και περισσότερο κεντρικά θέματα στις στρατηγικές του μάρκετινγκ τόπου. Η έμφαση στην περιβαλλοντική διαχείριση, στην πολιτική διατήρηση και στην πολιτιστική διατήρηση και στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο ενισχύει την  ελκυστικότητα ενός τόπου και ενός προορισμού, αλλά επίσης διασφαλίζει και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητά του.

Ο οινοτουρισμός μπαίνει δυναμικά μέσα στο θέμα μάρκετινγκ του τόπου ως η βασική εναλλακτική μορφή τουρισμού και ιδιαίτερα δε για μια περιοχή που έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό που ουσιαστικά είναι ο οινοτουρισμός.

Ο οινοτουρισμός λοιπόν έχει οριστεί ως σχεδιασμός ενός προορισμού, ως στρατηγική μάρκετινγκ και πωλήσεων, για την οποία και οινοποιητικές επιχειρήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για τουρισμό εμπειρίας, παρέχοντας μια μοναδική περιπέτεια, η οποία περιλαμβάνει οίνο, φιλοξενία, γαστρονομία, πολιτισμό, τέχνες, εκπαίδευση και ταξίδι.

Η εμπειρία του οινοτουρισμού περιλαμβάνει την επαφή του επισκέπτη με στοιχεία που συνθέτουν το οινοτουριστικό προϊόν συνολικά και απαρτίζεται από το τοπίο των αμπελώνων, το φυσικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής των ζωής των κατοίκων της περιοχής, σε συνδυασμό με τη γαστρονομία και το αρχιτεκτονικό τοπίο.

Ο τουρισμός συνολικά επιφέρει ένα σύνολο τζίρου σε ποσοστό 19,1% στο συνολικό τζίρο των οινοποιείων που τον εκμεταλλεύονται. Ο όγκος της αγοράς του οίνου ως τουριστικού προϊόντος είναι 9,22 δισεκατομμύρια. Αυτό όμως που έχει που είναι πολύ σημαντικό είναι οι ρυθμοί.

Μέχρι και το 2028 προβλέπεται ένας σταθερός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης σε επίπεδο τουρισμού της τάξης του 14,2% 14%.
Γενικότερα δεν προβλέπεται μεγαλύτερη από 4%  αύξηση του κρασιού παγκοσμίως. 'Αρα μιλαμε για ένα υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού γενικότερα.

Αυτό σημαίνει ότι αμέσως και για τα οινοποιεία αλλά και για τις περιοχές, είναι κάτι πολύ, πολύ σημαντικό και έχει αμέριστο νόημα κάποιος να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Αιγιάλειας και του δικτύου Οινοξένεια

Το δίκτυο Οινοξένεια είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που αποτελείται από οινοποιεία, μονάδες μεταποίησης, σημαντικούς επαγγελματίες της εστίασης, της φιλοξενίας και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την αποδοχή και εκπλήρωση κριτηρίων ποιότητας που έχουν θεσπιστεί.

Η απαρχή και η αρχική θρυαλλίδα ήταν ήδη πριν από μια δεκαετία που εν τέλει οδήγησε στην πραγματοποίηση του δικτύου. Ήταν η ανάγκη που είχε ένας αρχικός κορμός από τα οινοποιεία της περιοχής να συνδυάσουν την ποιότητα των κρασιών τους, όπως αυτά συνομολογούνται ολοένα και περισσότερο από τους ειδικούς του χώρου, με την εν γένει ποιότητα του τοπίου των γεύσεων που η περιοχή μπορεί να αποδώσει κάτω από ένα συνολικό προϊόν που θα μπορέσει να γίνει γνωστό με όρους μάρκετινγκ και να φέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή συνολικά. Αυτή η ανάγκη για εξωστρέφεια ξεκίνησε προ δεκαετίας με τη θεμελίωση των εκδηλώσεων και του θεσμού «οινοξένεια».

Η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το δίκτυο, είναι η ενιαία περιοχή Αιγιάλεια -Καλάβρυτα που ξεκινά από τις παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου της Αιγιάλειας και μέσα από πανοραμικές πλαγιές, φτάνει στις ορεινές περιοχές της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων και αποτελεί μια ενιαία χωρική και γεωμορφολογική ενότητα που αριθμεί περίπου 60.000 κατοίκους. Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ποιότητα, η οποία γεννιέται μέσα από την μορφολογία της περιοχής, την ποιότητα του φυσικού τοπίου και τις ζώνες natura στα ορεινά.

Η ποιότητα της παραγωγής  είναι πολύ υψηλή, πιστοποιημένη σε μεγάλο βαθμό όλων των θεμελιακών προϊόντων μεσογειακής διατροφής, όπως είναι τα κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, η φέτα, τα κρέατα Καλαβρύτων και τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα εσπεριδοειδή.

 Όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η περιοχή της δίνουν τη δυνατότητα να κινηθεί σε δρόμους ανάπτυξης σε ο,τι αφορά στην γαστρονομία και μην ξεχνάμε ότι έχουμε και το χιονοδρομικό που ενισχύει τη χειμερινή τουριστική περίοδο και τις ειδικές μορφές τουρισμού με τις μεγάλες παραθεριστικές δυνατότητες της περιοχής.

Όλα αυτά συνδέονται γύρω από ένα προϊόν.

 Η περιοχή εξάλλου περικλείει πολύ σημαντικά αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά είναι και πολύ κοντά επικοινωνιακά στα μεγάλα αστικά κέντρα, δίπλα στην Πάτρα και πλέον με  την Ολυμπία οδό δίπλα και στην Αθήνα.

Έχουμε εκπονήσει 2 βασικές δράσεις εξωστρέφειας που δημιουργούν ένα υπόβαθρο και έχουν να κάνουν και με παραδοσιακά εργαλεία μάρκετινγκ, αλλά και με καινούργια καινοτόμα.

Ο πρώτος κύκλος είναι δράσεις που αφορούν τον επισκέπτη και έχουν να κάνουν με χάρτες της περιοχής, με την έκδοση free Press που ήδη τρέχει από πέρσι και αναλύει όλες τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, αλλά και του φεστιβάλ γενικότερα, σήμανση της περιοχής μας με το «Οινοξένεια» και τη δημιουργία μιας εφαρμογής για την επαφή ουσιαστικά του δικτύου και της περιοχής μας με τον κόσμο .

Υπάρχουν δράσεις για την ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας και την αύξηση του χρονου. Δηλαδή να μιλάμε για τα Οινοξένεια 365 μέρες, να μπορούμε να φέρουμε κόσμο στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις όλο τον χρόνο. Είναι λοιπόν δράσεις που μπορούν να γίνουν σε δεύτερο χρόνο και να έχουν γρήγορο αποτέλεσμα. Επίσης συμμετοχή σε εκθέσεις, διοργάνωση και φιλοξενία και συμμετοχές σε συνέδρια, διοργάνωση, μίνι εκθέσεων, προσέγγιση ναυτιλιακών εταιρειών κτλ.

Ήδη έχουν γίνει και όλα αυτά επειδή μπορούν να γίνουν και σε χρόνο ουδέτερο δημιουργούν αναγνωρισιμότητα για την περιοχή που αυτό μεταφράζεται σε τουρίστες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr