Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι φορές που η Βουλή μετατράπηκε σε ρινγκ και καταγράφηκαν στην ιστορία

Οι φορές που η Βουλή μετατράπηκε σε ρινγ...

Ανά τις δεκαετίες έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά

Απαράδεκτο αλλά όχι πρωτόγνωρο είναι το περιστατικό της επίθεσης του ανεξάρτητου βουλευτή, Κωνσταντίνου Φλώρου σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο στην Βουλή.

Ανά τις δεκαετίες έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά με γροθιές, χαστούκια, χτυπήματα με καρέκλες στα ελληνικά κοινοβουλευτικά έδρανα.

 Η σύρραξη μεταξύ ΕΡΕ και ΕΔΑ
Στις 6 Απριλίου 1960 η Βουλή των Ελλήνων μετατράπηκε σε ρινγκ όταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ ήρθαν στα χέρια με βουλευτές της ΕΔΑ, που τότε ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

 Η ένταση είχε ανέβει εκείνες τις ημέρες στο κοινοβούλιο αφού είχε ξεκινήσει συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η ΕΔΑ υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Καραμανλή γιατί η κυβέρνηση ασκούσε «αντιδημοκρατικάς και πιεστικάς μεθόδους και διωγμούς τών πολιτικών αντιπάλων της” και καταπατούσε τις λαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ευάγγελος Καλαντζής αποκάλεσε προδότη τον βουλευτή της ΕΔΑ, Θανάση Κακογιάννη. Ανέφερε ότι ο Θανάσης Κακογιάννης είχε επισκεφθεί με άλλους βουλευτές τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μοίρασε μυστικά κονκάρδες με το πρόσωπο του Βούλγαρου κομμουνιστή πολιτικού, Γκεόργκι Δημητρώφ σε υποστηρικτές του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, την εκλογική του περιφέρεια.

«Καταγγέλω τον βουλευτήν της ΕΔΑ, Αθ. Κακογιάννην δια πράξιν η οποία γεννά το ερώτημα, εάν η συνείδησίς του είναι ελληνική ή βουλγαρική», είπε ο Ευάγγελος Καλαντζής με βάση τα πρακτικά της εποχής.

 Τότε άρχισε να ακούγεται από τα έδρανα της ΕΔΑ: «Αίσχος, αίσχος». «Έξω οι Βούλγαροι», φώναζαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Αλλού αυτά κ. Εφραιμίδη. Όχι εις τον Καλαντζήν. (Διαμαρτυρίαι εκ της αριστεράς). Ο βουλευτής λέγω Κακογιάννης, είναι προδότης», ανέφερε από μικροφώνου ο Ευάγγελος Καλαντζής.

Όταν πήρε τον λόγο ο βουλευτής της ΕΔΑ, Αντώνης Μπριλλάκης είπε ότι η κατοχική κυβέρνηση προήλθε από την παράταξη της ΕΡΕ με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στην αίθουσα.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Μπριλάκης (ΕΔΑ): Και δια να αποδείξω πόσον μη ειλικρινής είναι αυτή η αγανάχτησις, δεν έχω, παρά να υπενθυμίσω ότι καθ’ ην στιγμήν εγένοντο αυτά εις την Βουλγαρίαν υπό του δικτατορικού καθεστώτος, εδώ εις τας Αθήνας, ανεκηρύσσετο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου ο Φίμο, υπό της παρατάξεώς σας.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Ποιάς παρατάξεως;
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Υπό της κατοχικής κυβερνήσεως.
Κεφαλογιάννης (ΕΡΕ): Και τι σχέση έχομεν ημείς με την παράταξιν αυτήν; Θα πρέπη κ. πρόεδρε, να ανακαλέση (θόρυβος, κωδωνοκρουσίαι).
Ιωάννου (ΕΡΕ): Κύριε πρόεδρε, δεν θα συνεχίση ο ρήτωρ, εάν δεν ανακαλέση την τελευταίαν του φράσιν.
Προεδρεύων: Παρακαλώ τον ρήτορα να επανορθώση την φράσιν.
Μπριλάκης (ΕΔΑ): Είναι αναμφισβήτητον αυτό το γεγονός, το οποίον συνετελέσθη καθ’ ην στιγμήν ημείς αγωνιζόμεθα.
Ιωάννου (ΕΡΕ): Αν δεν ανακαλέση, δεν πρέπει να συνεχίσει ο προδότης Μπριλάκης.
Προεδρεύων: Να επανορθώση.
Εφραιμίδης (ΕΔΑ): Κύριε πρόεδρε πρέπει να ανακαλέση ο κ. Ιωάννου.
Εν τω μεταξύ ο κ. Ιωάννου κινείται απειλητικώς εναντίον του κ. Μπριλάκη αλλά παρεμβαίνουν άλλοι βουλευταί και τον εμποδίζουν να τον κτυπήση. Εις το σημείον αυτό εγείρονται πολλοί βουλευταί διαμαρτυρόμενοι και ο προεδρεύων διακόπτει την συνεδρίασην δια πέντε λεπτά.»

Ο Ιωάννου επιτέθηκε στον Μπριλλάκη και οι δύο βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων «ήλθον εις χείρας, γρόνθοι αντηλλάγησαν και μικρόφωνα απεσπάσθησαν εκ τών εδράνων διά νά χρησιμοποιηθούν εναντίον τών βουλευτικών κεφαλών». Τελικά παρενέβησαν οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής και το επεισόδιο έληξε.

Γροθιές σε νομοσχέδιο για τους αξιωματικούς
Το 1982, ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσακλίδης γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ηλία Βουγιουκλάκη. Το επεισόδιο έγινε σε συζήτηση νομοσχεδίου περί αποκατάστασης αξιωματικών. Στο συμβάν ενεπλάκησαν οι βουλευτές Παπαγεωργόπουλος, Ατματζίδης και Τσακλίδης.

Το χαστούκι για ένα σχόλιο για ψηφοθηρία
Στις 24 Νοεμβρίου 1993, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου επιτέθηκε στον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, αφού ο δεύτερος άφησε να εννοηθεί ότι ο Κεδίκογλου έκανε πρόταση για τους αξιωματικούς του στρατού για ψηφοθηρία.

Ο Βασίλης Κεδίκογλου πρότεινε συγκεκριμένα το μέτρο επαναφοράς των αποστράτων να μην αφορά μόνο τις τάξεις των ανώτατων αξιωματικών αλλά και των ανώτερων. «Γιατί ρε Βασίλη, μήπως έχεις κανέναν δικό σου συνταγματάρχη να επαναφέρεις;», φέρεται να ρώτησε ο Στρατής Κόρακας.

Αυτό το σχόλιο φέρεται να εξόργισε τον Βασίλη Κεδίκογλου που όρμησε πάνω στον βουλευτή του ΚΚΕ, τον χαστούκισε και πήρε μία καρέκλα για να τον χτυπήσει. Τότε επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και το θέμα σταμάτησε εκεί.

Το σπρώξιμο στον Δένδια
Τον Μάιο του 2017 ο έγκλειστος στις φυλακές, Ηλίας Κασιδιάρης ως βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε σπρώξει και απειλήσει τον Νίκο Δένδια μέσα στην Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

Την ώρα που ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλούσε από τα έδρανα πέρασε ο Νίκος Δένδιας από μπροστά του. «Δεν βλέπεις ότι μιλάω;», είπε με απειλητικό ύφος ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο Νίκος Δένδιας απάντησε και τότε προκλήθηκε ένταση.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης τον έσπρωξε και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν και να απειλούν. Στη συνέχεια άρχισαν πετούν ποτήρια με νερό και η συνεδρίαση διακόπηκε, ενώ ζητήθηκε και η παρέμβαση της φρουράς.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις