Εάν συνεχίσει η ανθρωπότητα χωρίς να μειώσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλονη έκθεση προβλέπει απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100
Συγκλονιστικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται πως θα έχει στο άμεσο μέλλον η κλιματική κρίση.
Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, το μέσο εισόδημα των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια, έως το 2050 δηλαδή, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη που προβλέπει ότι το κόστος των ζημιών θα είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2C.
Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 εκατ. δολαρίων (30 εκατ. στερλινών) κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει ποτέ και τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.
Το βαρύ τίμημα - το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις - έχει ήδη κλειδώσει στην παγκόσμια οικονομία τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των τεράστιων εκπομπών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων.
Αυτό θα επιφέρει καταστροφικές απώλειες σχεδόν σε κάθε χώρα, με δυσανάλογα σοβαρές επιπτώσεις σε εκείνες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική διαταραχή, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανισότητα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση θα είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη νότια Ασία θα είναι 22%, με ορισμένες μεμονωμένες χώρες να είναι πολύ υψηλότερη από αυτό.
"Είναι καταστροφικό", δήλωσε η Leonie Wenz, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων και μία από τις συγγραφείς της μελέτης. «Έχω συνηθίσει η δουλειά μου να μην έχει ένα ωραίο κοινωνικό αποτέλεσμα, αλλά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές. Η διάσταση της ανισότητας ήταν πραγματικά σοκαριστική», λέει.
Η μελέτη εξέτασε επίσης το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, όπου οι ανθρώπινες ενέργειες τώρα μπορούν ακόμη να κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν συνεχιστεί η συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, οι συγγραφείς προέβλεψαν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα στο 20% περίπου.
Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν αισιόδοξες ότι οι περισσότερες οικονομίες του βόρειου ημισφαιρίου θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Αντίθετα, η νέα μελέτη αναφέρει ότι χώρες όπως η Γερμανία (-11%), η Γαλλία (-13%), οι ΗΠΑ (-11%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-7%) θα χάσουν ακόμη και μέχρι τα μέσα του αιώνα. Χειρότερα θα πληγούν χώρες σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Μποτσουάνα (-25%), το Μάλι (-25%), το Ιράκ (-30%), το Κατάρ (-31%), το Πακιστάν (-26%) και η Βραζιλία (-21%).
Ο Maximilian Kotz, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: "Η αύξηση της ζήτησης είναι πολύ μεγάλη: "Ισχυρές μειώσεις εισοδήματος προβλέπονται για την πλειονότητα των περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, με τη Νότια Ασία και την Αφρική να επηρεάζονται περισσότερο. Αυτές οφείλονται στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες πτυχές που έχουν σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, όπως οι γεωργικές αποδόσεις, η παραγωγικότητα της εργασίας ή οι υποδομές".
Παρόλο που το νέο σενάριο είναι πολύ χειρότερο από οτιδήποτε προηγήθηκε, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι εξακολουθεί να είναι συντηρητικό και ελλιπές. Υπάρχουν πολλές σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στην ανάλυση, όπως οι καύσωνες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι τροπικοί κυκλώνες, τα σημεία καμπής και οι ζημιές στα φυσικά οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι παράγοντες αυτοί θα προστεθούν σε μελλοντικά μοντέλα.
Ο Anders Levermann, επικεφαλής της επιστήμης της πολυπλοκότητας στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ, δήλωσε: "Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε: η διαρθρωτική αλλαγή προς ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας και θα μας εξοικονομήσει χρήματα. Η παραμονή στην πορεία που ακολουθούμε σήμερα θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να σταθεροποιηθεί μόνο αν σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr