Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

O πατρινός παραολυμπιονίκης Παναγιώτης Χιώνης

O πατρινός παραολυμπιονίκης Παναγιώτης Χιώνης

Πρωταθλητής ποδηλαασίας

Ο Αθλητισμός κωφών - βαρήκοων στη χώρα μας είναι αρκετά πίσω σε επίπεδο προβολής.

Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν ξεχωριστοί Ολυμπιακοί Αγώνες Αγώνες για αθλητές με προβλήματα ακοής ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι κωφοί- βαρήκοοι δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για να κάνουν πρωταθλητισμό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Παναγιώτης Χιώνης ο οποίος ήταν πρωταθλητής Ελλάδος στην ποδηλασία στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες όμως όταν άρχισε να χάνει την ακοή του δε βρέθηκε κάποιος να τον ενημερώσει για τους Αγώνες Κωφών-Βαρηκόων και έτσι πέρασαν αρκετά χρόνια ανεκμετάλλευτα για εκείνον. Ο ίδιος ξετυλίγει την ιστορία του στο ethnos.gr. 

Αναλυτικά όσα είπε

Για την πορεία του:
 «Ξεκίνησα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνω ποδήλατο. Πιο σοβαρά σε ηλικία 14 ετών. Έχω κερδίσει 14 μετάλλια σε Πανελλήνια μετάλλια παίδων και εφήβων. Έχω πανελλήνιο ρεκόρ και έχω στεφθεί 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος. Το πρόβλημα στην ακοή σε εμένα προέρχεται από ένα πολύ σπάνιο γονίδιο και εμφανίστηκε προοδευτικά από την δεύτερη δεκαετία της ζωής μου». 

Για το πώς έγινε η μετάβαση στον αθλητισμό κωφών:

«Το παράξενο είναι ότι ήμουν στην Εθνική ομάδα ποδηλασίας, στην Ομοσπονδία και δεν ήξερα για την ύπαρξη Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών Βαρηκόων. Πέρασαν 11 χρόνια τελείως αποχής αφού σταμάτησα το ποδήλατο αφού έπρεπε να δουλέψω και να βιοποριστώ. Και έμαθα κατά τύχη μετά από τον Covid όταν με προσέγγισαν οι άνθρωποι από την Ομοσπονδία αθλητισμού Κωφών - Βαρηκόων. Πήγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών και κατέκτησα δύο μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο».  

Για τον αθλητισμό κωφών στην Ελλάδα:
«Ο αθλητισμός στην Ελλάδα για τους Κωφούς και Βαρήκοους αθλητές είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί υπάρχει μια Ομοσπονδία για όλα τα αθλήματα, που έχει να καλύψει την ανάγκη πάρα πολλών αθλητών. Κάνει ότι μπορεί αλλά είναι πολύ δύσκολο.  Η στήριξη της πολιτείας, είναι μειωμένη, η προβολή είναι ελάχιστη... Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών Βαρήκοων ή ότι γίνονται ξεχωριστά από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Γίνονται από 1924 στο Παρίσι έγιναν πρώτη φορά με την ονομασία Silence Games». 

Για τον επόμενο στόχο του:
 
«Επόμενος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στην Πολωνία. Θα λάβω μέρος και στα 4 αγωνίσματα της ποδηλασίας και θέλω να κέρδισω 2 με 4 χρυσά μετάλλια. Του χρόνου γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών Βαρήκοων στο Τόκιο και θα τα δώσω όλα για το καλύτερο».

Για το μήνυμα που θέλει να στείλει σε όσους έχουν προβλήματα ακοής:
 

«Επειδή η κοινωνία δεν ανταπεξέρχεται σε αυτά τα προβλήματα θέλω να πω σε όσους έχουν προβλήματα ακοής να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να βγουν από το σπίτι τους, να ενταχθούν σε ομάδες, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους γιατί υπάρχει ο τρόπος και υπάρχουν και οι αγώνες που γίνονται». 

Συνέντευξη στην Έλβη Μιχαηλίδου στο ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports