Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

1o Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΑΣΕΒΙΠΕ: Προτάσεις βελτίωσης του νόμου 4982/22 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Ο Πέτρος Μαντάς

Ο Πέτρος Μαντάς

Η συμμετοχή του πατρινού Πέτρου Μαντά

Σε εποικοδομητικές προτάσεις για την βελτίωση του νέου νόμου 4982/22, τόσο για τα υφιστάμενα, όσο και για τα νέα Επιχειρηματικά Πάρκα στη χώρα μας, κατέληξαν οι εργασίες του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.

Πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Απριλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 20 Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Πάρκων και Φορέων Διαχείρισης, βιομηχανιών και 14 Επιμελητηρίων από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το διήμερο διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών – ΠΑΣΕΒΙΠΕ και τα μέλη του, που είναι είτε Φορείς Διαχείρισης είτε τοπικοί σύνδεσμοι επιχειρήσεων των ακόλουθων Βιομηχανικών Πάρκων: Αλεξανδρούπολης, Άμφισσας, Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, Δράμας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Λαμίας, Λάρισας, Πρέβεζας, Σερρών, Σχιστού και Τρίπολης.

Από τους χαιρετισμούς κυβέρνησης – κομμάτων, τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, αλλά και τις παρουσιάσεις των Πάρκων, προέκυψαν τα παρακάτω ξεκάθαρα συμπεράσματα, αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο.

Επιχειρηματικά Πάρκα: Στην κορυφή των προτεραιοτήτων αλλά…

Πρώτον: Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ανοίγοντας εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόσφατος νόμος, κάθε άλλο παρά ευνοεί τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός βιομηχανικών περιοχών και στοχεύει στο real estate και στην ευημερία του διαχειριστή παρά της μεταποίησης εν γένει.

Δεύτερον: Από την αποτίμηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του νέου νόμου 4982/22, προκύπτει ότι  δεν αντιμετωπίζει τους οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων ως αναπτυξιακά εργαλεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, από τους εκπροσώπους των κομμάτων κκ Νίκο Παππά, Τομεάρχη  Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργο Νικητιάδη, υπεύθυνο Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Αλέξη Χαρίτση, Πρόεδρο της ΚΟ της  ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ο νόμος αποφεύγει να ρυθμίσει αποτελεσματικά την επιχειρηματική χωροθεσία, με τις επιχειρήσεις να εγκλωβίζονται σε υψηλά κόστη διαχείρισης και σε ένα μη συμμετοχικό σχήμα διαχείρισης που τις αντιμετωπίζει ως πολίτες Β΄ κατηγορίας.

Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο ΣτΕ και σε άλλα  δικαστήρια.

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο επίκεντρο του πρώτου συνεδρίου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Ν. Παππάς: «Οι επιχειρήσεις δεν είναι δουλοπάροικοι, τα βιομηχανικά πάρκα δεν είναι βιλαέτια, οι ιδιοκτήτες των ΒΙΠΕ δεν είναι βαλήδες»

Τρίτον: Σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας όπως αντίστοιχα επισημάνθηκε από τον πατρινό Πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς, και όλους ανεξαίρετα τους εκπροσώπους των Επιχειρηματικών πάρκων και Επιμελητηρίων, πλήθος διατάξεων του νόμου και του νέου Κανονισμού Λειτουργίας, οδηγεί τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε πλήρη αποκλεισμό από τη λήψη αποφάσεων, σε αποστέρηση ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων και σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Ένας νόμος που αντί να προσελκύει δημιουργεί «φυγή»

Τέταρτον: Ως τελικό αποτέλεσμα και ενώ ο νόμος θα έπρεπε να προσελκύσει την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στα Πάρκα, έχει δημιουργήσει ακριβώς το αντίθετο: Σε υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα, παρατηρείται ήδη τάση «φυγής» των εγκατεστημένων με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρθηκε, τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης που είναι το μεγαλύτερο Πάρκο της Ελλάδας. Σε άλλα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως η ΒΙΠΕ Ηρακλείου, η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων κα, μεγάλος αριθμός εγκατεστημένων επιχειρήσεων (συνολικά πάνω από 150) έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα δικαστήρια. Εξίσου, νέες επενδύσεις ή επεκτάσεις ήδη εγκατεστημένων αξίας εκατομμυρίων ευρώ δεν υλοποιούνται λόγω του μονοπωλιακού και μονομερούς αυτού καθεστώτος.

Πέμπτον: Επιπλέον, ο νέος νόμος 4982/22, δεν έχει δημιουργήσει «θολό» τοπίο μόνον για τα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα, αλλά και για τα νέα Πάρκα. Όπως επίσης επισημάνθηκε στο πλαίσιο σχετικής μελέτης της «ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ» για τα νέα Πάρκα, οι διατάξεις του δεν παρέχουν αρκούντως ελκυστικά και ξεκάθαρα κίνητρα στους επενδυτές και χρήζουν επίσης αλλαγών και διευκρινίσεων.

Έκτον: Τελικά όπως προέκυψε, το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης Επιχειρηματικών πάρκων που «διαπρέπει» στην Ελλάδα, είναι αυτό της Αυτοδιαχείρισης. Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων φορέων των τριών Πάρκων στην Ελλάδα που ακολουθούν το συγκεκριμένο μοντέλο (ΒΙΠΑ Σχιστού, Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, ΒΙΠΕ Κιλκίς), η Αυτοδιαχείριση έχει δημιουργήσει τεράστια συγκριτικά οφέλη για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και τα ίδια τα Επιχειρηματικά Πάρκα τόσο ως προς το κόστος διαχείρισης όσο και ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι Φορείς Αυτοδιαχείρισης. Επιπλέον οι αυτοδιαχειρίσεις δείχνουν εισπραξιμότητα άνω του 90% το οποίο αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις επιζητούν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και χρηστή διαχείριση. Όμως ο νόμος 4982/22 αφαίρεσε την δυνατότητα από τις επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ να δημιουργήσουν τον δικό τους φορέα διαχείρισης, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν, όπως επισημάνθηκε από Επιμελητήρια και τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την τρέχουσα διαχείριση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Στην παρούσα φάση και σε συνέχεια της επιτυχίας και απήχησης του συνεδρίου γίνεται επεξεργασία των προτάσεων και διαπιστώσεων που κατατέθηκαν στην εκδήλωση, προκειμένου να υποβληθούν στα συναρμόδια υπουργεία και φορείς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις