Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος «ξαναδιαβάζει» τον Μπέκετ στη Στέγη ξεσηκώνοντας τους θεατρόφιλους της Αθήνας

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος  «ξαναδιαβάζει» το...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η συμπαραγωγή με το Emillia Romagna Teatro «Περιμένοντας τον Γκοντό» έχει αποθεωθεί στην Ιταλία

Ψάξατε για εισιτήριο;

Το έργο- ορόσημο για το σύγχρονο θέατρο, που εστιάζει στην ασημαντότητα της ύπαρξης με κυρίαρχο το αίσθημα της προσμονής, «Περιμένοντας τον Γκοντό», αναμένεται το πενταήμερο 15-19 Μαΐου, στην Αθήνα, «κουβαλώντας» αποθεωτικές κριτικές των ιταλικών media.

To διάσημο αριστούργημα του Σάμουελ Μπέκετ καταφθάνει ως συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ωνάση με τον Ελληνα θεατράνθρωπο Θεόδωρο Τερζόπουλο να υπογράφει με πρωτοποριακό πνεύμα σκηνοθεσία, σκηνογραφία, φωτισμούς, κοστούμια.

 Η διάσημη οντολογική σάτιρα ανεβαίνει αναμφίβολα «αλλιώς». Εντυπώσεις και κριτικές μιλούν για μια μνημειακή παράσταση- σημείο αναφοράς που συνδέει την ποίηση με την αυθάδεια.

 

«Τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα» είχε δηλώσει ο Μπέκετ το 1948 σχολιάζοντας την απραξία και το αδιέξοδο στο θεατρικό σανίδι. Οσοι έχουν δει το έργο ξέρουν άλλωστε πως οι δυο περιθωριακοί ήρωες διαρκώς περιμένουν αλληγορικά κάποιον, ο οποίος δεν έρχεται ποτέ. Και αυτή η διαδικασία- κατάσταση τελικά έχει την μεγαλύτερη σημασία για τον Ιρλανδό τραγωδό, στοχαστή και λογοτέχνη.

 Ο Τερζόπουλος μεταφέρει την «ιστορία» σε  νεκρικό μνημείο με σταυρό από φως. Ένα σκοτεινό τετράγωνο που ανακατασκευάζεται ωθώντας σε νέους συνειρμούς. Ακούγονται θρησκευτικοί ύμνοι, ταγκό, βομβαρδισμοί και σειρήνες πολέμου. Επαναστάτης του σωματικού θεάτρου ξεδιπλώνει ένα τελετουργικό επίτευγμα για «τη σταυρωμένη ανθρωπότητα, της οποίας τα καρφιά είναι λέξεις», όπως διαβάζουμε στα ξένα δημοσιεύματα. (Μιλούν μάλιστα παράσταση που θα γραφτεί στα χρονικά του σύγχρονου θεάτρου). 

Ο ίδιος ο δημιουργός σημειώνει «Η παράστασή μας τοποθετείται στα «ερείπια του κόσμου», σε ένα μέλλον, λίγο πολύ, κοντινό μας, όπου όλες οι πληγές του παρόντος και του παρελθόντος παραμένουν ανοιχτές. Το ίδιο και οι προσδοκίες… Σε αυτό το μεταίχμιο της ανθρώπινης ύπαρξης, ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές συνθήκες για την επανεκκίνηση της ζωής, μιας ζωής που αξίζει να ζει κανείς;» 

*Πρωταγωνιστές οι λαικοί καλλιτέχνες από τη Σικελία, Enzo Vetrano και Stefano Randisi, που γελούν, χωρατεύουν και φιλοσοφούν αδιάκοπα. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Θα ακολουθήσει διεθνής περιοδεία από την Κίνα έως τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

 Ειδήσεις Τώρα

Chanel cruise: Ύμνησε τη Μασσαλία, τη θάλασσα και τον Le Corbusier

Martha Stewart: Μας καλεί να κακομάθουμε τις εορτάζουσες μαμάδες του μήνα με κουκλίστικα γλυκά

Μαρίνα Σάττι: Με το super trend των balloon skirts στη Γιουροβίζιον, διάλεξε γερμανικό label

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View