Πόσο και πώς επηρεάζει την υγεία μας η κλιματική αλλαγή;
Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής είναι καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συγγραφέας 430 και πλέον δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 18.500 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, διετέλεσε επί τέσσερα χρόνια (2014-2018) μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα στην Αντιμικροβιακή Αντοχή και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων. Έχει επίσης διατελέσει και Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φέτος μας συστήνεται και ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον «ΚΟΣΜΟ»
Συζητήσαμε μαζί του και για τις δύο ιδιότητές του και για το πού αυτές συναντώνται.
Γιατί με τον ΚΟΣΜΟ, κύριε καθηγητά;
Γιατί είναι ένας νέος πολιτικός φορέας, με νέο όραμα: να φέρει λύσεις που θα στηρίζονται στην επιστήμη και να προστατεύει αποτελεσματικά τους πολίτες, αφού είναι ολοένα και μεγαλύτερα τα προβλήματα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Mε εργαλεία του παρελθόντος δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρόντος, πόσο μάλλον του μέλλοντος.
Για την υγεία, την οποία εσείς υπηρετείτε, ποιο είναι το όραμά σας;
Πέρα από τις γνωστές παθογένειες (ανορθολογική κατανομή των υφιστάμενων υλικών και ανθρώπινων πόρων του ΕΣΥ, συνεχής διεύρυνση των ανισοτήτων στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αναχρονιστικός χαρακτήρας της διοίκησής του), χρειάζεται μια ευρύτερη οπτική για τον υγειονομικό τομέα. Η «νέα δημόσια υγεία» να μπει στο επίκεντρο με έμφαση στη διεπιστημονικότητα, στη διατομεακότητα και τις αρχές της Ενιαίας Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να είμαστε οι άνθρωποι υγιείς και προστατευμένοι από αναδυόμενα παθογόνα, ιούς και βακτήρια, πρέπει να φροντίσουμε και για την υγεία των ζώων και παράλληλα να ανακόψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή υγιή οικοσυστήματα και υγιείς μεθόδους παραγωγής της τροφής μας.
Πόσο και πώς επηρεάζει την υγεία μας η κλιματική αλλαγή;
Όπως έχει προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κλιματική αλλαγή που ευθύνεται ήδη, ως επιβαρυντικός παράγων, για σχεδόν 1,5 εκατ. πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει τη σοβαρότερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα, οδηγώντας σε αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Πόσο έτοιμο είναι να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας. Ο πήχης της δυσκολίας είναι ακόμα πιο ψηλός για τη χώρα μας, όχι μόνο με τους πιο συχνούς καύσωνες που επιβαρύνουν όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, αλλά και με την ατμοσφαιρική και πλαστική ρύπανση να αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η κακή ποιότητα αέρα στη χώρα μας ευθύνεται για σχεδόν 12.000 πρόωρους θανάτους μόνο το 2020. Η αμέλεια των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα και να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις επανειλημμένες δικαστικές καταδίκες, έχει συνέπειες στη ζωή και στην υγεία μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας, με τους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών να πλήττονται περισσότερο. Επιπλέον, η εξάπλωση των μικροπλαστικών και νανοπλαστικών συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό: πλέον βρίσκονται παντού και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με έρευνα του WWF, καθένας από εμάς καταναλώνει περίπου 5 γραμμάρια την εβδομάδα. Είναι σαν να τρώμε μια πιστωτική κάρτα!
Υπάρχουν λύσεις; Και ποιες;
Μοναδική λύση είναι η αναδιάταξη του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 91% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή, δηλαδή μια κλιματική καταστροφή. Κι όμως... Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ούτε με τις φωτιές, ούτε με τους καύσωνες, ούτε με τις πλημμύρες. Αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε και να προστατευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν είχαμε επενδύσει 400 εκατ. σε αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία δεν θα είχαμε υποστεί ζημιές ύψους 3,5 δισ.
Και μια ερώτηση για την πρόσφατη έξαρση της γρίπης των πτηνών. Σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή; Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Φυσικά και σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την βιομηχανική πτηνοτροφία, που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τη διασπορά παλαιών και νέων ζωονόσων. Ο ιός της γρίπης των πτηνών παρουσιάζει τα τελευταία δύο χρόνια μεγαλύτερη ικανότητα να μολύνει υδρόβια πτηνά, έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση σε όλο τον πλανήτη με μοναδική εξαίρεση την Ωκεανία και μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των θηλαστικών. Πλησιάζει δηλαδή ολοένα και περισσότερο τον άνθρωπο. Προς το παρόν δεν έχουν συντελεστεί οι μεταλλάξεις που απαιτούνται για να γίνει ανθρώπινο παθογόνο, ούτε γνωρίζουμε εάν και πότε αυτό θα συμβεί. Ανησυχούμε, λοιπόν, αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε. Χρειάζεται επιτήρηση και ετοιμότητα
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr