Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ποια ιατρεία βάζουν λουκέτο από αύριο- «Αυτή η ζοφερή κατάσταση μας οδήγησε σε οικονομική αποστράγγιση»

Πάτρα: Ποια ιατρεία βάζουν λουκέτο από α...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το κλείσιμο αφορά κατηγορηματικά όλα τα εργαστηριακά ιατρεία.

Κλειστά είναι από αύριο τα ιατρεία των εργαστηριακών γιατρών καθώς μετά την 12χρονη επιβολή καταλογισμών πληρωμής clawback, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Να σημειώσουμε ότι ο όρος clawback σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας, και προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. 

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr Η Κυριακή Κώτσα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτ. Ελλάδας , «από τις 8/5 προχωρούμε σε αναγκαστικό κλείσιμο των ιατρείων λόγω οικονομικής αδυναμίας λειτουργίας τους.  Στα εργαστήρια υπάρχει οικονομική ασφυξία με στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές. Τα ιατρικά- επιστημονικά εργαστήρια της επικράτειας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι κλειστός και εκ των πραγμάτων ελλειμματικός. Δεν είναι συμβατός ο συνδυασμός κλειστού προϋπολογισμού με ανοιχτή συνταγογράφηση.  Όλο αυτό το διάστημα ο ελλειμματικός και κλειστός προϋπολογισμός έχει παρουσιάσει ένα έλλειμα της τάξεως του 1,6 δισ.  που έχει μετακυλήσει το κράτος στους εργαστηριακούς γιατρούς ως τεχνητό χρέος. Ωστόσο οι εργαστηριακοί γιατροί δεν προκαλούν υπέρβαση του προϋπολογισμού αφού οι ίδιοι δεν συνταγογραφούν και συνεπώς δεν μπορούν να την ελέγξουν. Συνεχώς νέες κοστοβόρες εξετάσεις προστίθενται χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού με ταυτόχρονη αναφορά στο ΦΕΚ εισαγωγής τους, ότι τυχόν υπέρβαση του προϋπολογισμού εξαιτίας τους θα αντισταθμίζεται με το μηχανισμό clawback, δηλαδή δε θα τις πληρώνει το κράτος αλλά οι εργαστηριακοί γιατροί.

Το clawback είναι ένας μνημονικός νόμοςς, εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια σε συνδυασμό με την υποκοστολόγηση των εξετάσεων επί τιμολογίου του 1991. Όλη αυτή η ζοφερή κατάσταση μας έχει οδηγήσει σε οικονομική αποστράγγιση. Αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τα ιατρεία μας».

Όπως τονίζει η κα Κώτσα το κλείσιμο αφορά κατηγορηματικά όλα τα εργαστηριακά ιατρεία.

«Η παύση λειτουργείας αφορά τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά ιατρεία, τα κυτταρολογικά και γενικά συμμετέχουν όλοι οι εργαστηριακοί γιατροί. Στην πράξη οι ασθενείς που θα απευθύνονταν σε εμάς λόγω της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας θα απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία και δομές» καταλήγει η κα Κώστα.

 Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών για τον περιορισμό της λειτουργίας τους, όποτε το αποφασίσουν, αρχής γενόμενης από 08/05/2024, λόγω της 12χρονης επιβολής καταλογισμών πληρωμής clawback.

Μετά την κραυγή αγωνίας του κλάδου, που υφίσταται μακροχρόνια συστηματική υφαρπαγή εισοδήματος με πρωτοφανείς, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, περικοπές αποζημίωσης που υπερβαίνουν το 60%, αποτυπώνεται τραγική έλλειψη ρευστότητας των εργαστηρίων, αδυναμίας πληρωμής προμηθευτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, τα οποία εξυπηρετούν με αξιοπιστία και ταχύτητα, ανελλιπώς τους ασφαλισμένους.

Η πολιτεία μετακυλύει 12 χρόνια, το κόστος της ασφάλισης των πολιτών στους ιατρούς της χώρας, αδιαφορώντας για τις αντισυνταγματικές πρακτικές και τις δυσμενείς συνέπειες του καταχρηστικού αυτού μέτρου.

Τα εργαστήρια της γειτονιάς σβήνουν, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες διάγνωσης της χώρας χρεοκοπούν και τα Δημόσια Νοσοκομεία αδειάζουν από νέους ειδικευόμενους ιατρούς βιοπαθολογίας, ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομικής, δημιουργώντας ένα καίριο χτύπημα στη διάγνωση των ασθενειών (ειδικά του καρκίνου), τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία της χώρας.

Το ΔΣ στηρίζει τις βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου:
1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση, στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.
4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Τέλος, το ΔΣ αντιτίθεται ομόφωνα στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α’ 13/04/24) ως άκρως αντισυνταγματική και καταχρηστική διάταξη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις