Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βρέθηκαν οι θεμέλιοι λίθοι του Γαλαξία μας!

Βρέθηκαν οι θεμέλιοι λίθοι του Γαλαξία μας!

Ο Γαλαξίας μας έχει τεράστια έκταση που φτάνει τα 100.000 έτη φωτός

Ο Γαλαξίας μας έχει τεράστια έκταση που φτάνει τα 100.000 έτη φωτός.

Περιλαμβάνει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια, που είναι τα κέντρα ηλιακών συστημάτων σαν το δικό μας και αυτός είναι ένας μόνο γαλαξίας από τους δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο Σύμπαν. Δεν ξεκίνησε τόσο μεγάλος όμως, καθώς είναι το αποτέλεσμα συγχώνευσης πολλών μικρότερων γαλαξιών, δίνοντάς του την σπειροειδή μορφή που έχει.

Οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις είναι βίαιες. Τεράστιες μάζες υδρογόνου συγκρούονται και η αποσταθεροίησή τους, δημιουργεί νέα άστρα. Παράλληλα οι συγκρουόμενοι γαλαξίες έχουν τα δικά τους Άστρα, που ενώνονται με τα υπάρχοντα και μπαίνουν στις τροχιές του γαλαξία. Για αυτό τον λόγο, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε τα πρώτα αρχαία αστέρια που απάρτιζαν τον Γαλαξία μας, στη νεαρή του ηλικία. Όμως δύο επιστήμονες, ο Khyati Malhan και o Hans-Walter Rix, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck, με την βοήθεια δύο γαλαξιακών παρατηρητηρίων, εντόπισαν δύο ρεύματα άστρων που ίσως δημιούργησαν τον Γαλαξία μας.


Το πρώτο παρατηρητήριο ήταν το Gaia, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Το παρατηρητήριο εκτοξεύτηκε το 2013 και έχει ήδη χαρτογραφήσει τις θέσεις και την κίνηση 1.5 δισεκατομμυρίων άστρων στον Γαλαξία μας. Έτσι, δημιούργησε τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας μέχρι σήμερα. Στον χάρτη έχουμε και την Poor Old Hear, μια συστοιχία αστέρων, που θεωρείται πως αποτελείται από τα πιο αρχαία άστρα του Γαλαξία μας. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων, έδωσαν όσα χρειάζονταν οι δύο επιστήμονες, ώστε να εντοπίσουν αστέρια που κινούνται σε δύο διαφορετικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες φέρουν τα ονόματα Shakti και Shiva, από τις ινδουιστικές θεότητες.

Στην συνέχεια, τα δεδομένα του Gaia συνδυάστηκαν με λεπτομερή αστρικά φάσματα από την Ψηφιακή Έρευνα Ουρανού Sloan (SDSS), από ένα τηλεσκόπιο 2.5 μέτρων στην Καλιφόρνια. Τα δεδομένα του SDSS συνεισφέρουν στον προσδιορισμό των χημικών συνθέσεων των Shakti και Shiva.

«Παρατηρήσαμε ότι, για ένα συγκεκριμένο εύρος αστέρων φτωχών σε μέταλλα, τα αστέρια συνωστίζονταν γύρω από δύο συγκεκριμένους συνδυασμούς ενέργειας και στροφορμής», δήλωσε ο Malhan.

Όπως και με την Poor Old Heart, αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν βαρέα μέταλλα. Η παραγωγή βαρέων μετάλλων στο σύμπαν, γίνεται μόνο στους πυρήνες υπερμεγέθων άστρων και δημιουργούνται όταν καταρρέουν σε ένα supernova. Για αυτό τον λόγω ήταν σπάνια στο πρώιμο Σύμπαν. Έτσι, από την στιγμή που οι αστρικοί πληθυσμοί των Shakti και Shiva δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα, σημαίνει πως η προέλευσή τους είναι αρχαία και εκτός του Γαλαξία μας.

Μπορείτε από σήμερα να δείτε την μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα των τελευταίων δεκαετιών

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αστρικά ρεύματα Shakti και Shiva, είναι τα απομεινάρια των πρώτων γαλαξιακών συγχωνεύσεων, γεννώντας τον Γαλαξία μας και δίνοντάς του την σπειροειδή μορφή που έχει σήμερα.

Σύντομα θα έχουμε και το παρατηρητήριο Rubin, που θα βοηθήσει τους αστρονόμους να επιβεβαιώσουν την προέλευση των Shiva και Shakti.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις