Πολυσυζητημένος ο φετινός πανευρωπαικός διαγωνισμός τραγουδιού που ολοκληρώθηκε με νικητή το Nemo, γεννημένο στις 3 Αυγούστου, 1999 στην περιοχή Biel/Bienne της Ελβετίας
Γιουροβίζιον ήταν & φέτος και πάει. Παρελθόν και ο πολυσυζητημένος 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 11-5-2024 στο Μάλμε της Σουηδίας και ήταν ένα εντυπωσιακό 4ωρο σχεδόν σώου που ολοκληρώθηκε στις 01.55 τα ξημερώματα με νικητή το Νέμο από την Ελβετία με το όμορφο κομμάτι «The Code» που παρουσίασε περιστρεφόμενος σχεδόν σ’ ένα δίσκο.
Το κομμάτι της Ελβετίας ξεχώρισε είναι αλήθεια και στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών σάρωσε τα άριστα – 12άρια με αποτέλεσμα να πάρει μία απόσταση ασφαλείας με 365 βαθμούς. Έτσι παρότι στο televoting ήρθε 5ο με 226 βαθμούς, το σύνολο των 591 βαθμών του χάρισε το τρόπαιο της φετινής Γιουροβίζιον και τη δόξα.
Έτσι ο εντυπωσιακός Κροάτης Baby Lasagna ή Μάρκο Πούρισιτς όπως είναι το πραγματικό του όνομα κατέλαβε στην τελική κατάταξη την 2η θέση με το ξεσηκωτικό “Rim Tim Tagi Tim” με 210 βαθμούς από τις επιτροπές και 337 από το televoting του κοινού, σύνολο 547. Ο Κροάτης που παρ’ ολίγο να έφερνε την Γιουροβίζιον για 1η φορά στο Ζάγκρεμπ, πρώτευσε στο κοινό ενώ το όμορφο και με λυρικά στοιχεία τραγούδι της Ουκρανίας που μιλούσε και για την Παναγία, με τις Αλιόνα και Τζέρι Χέιλ που πήρε 146 βαθμούς από τις επιτροπές, πρόσθεσε άλλους 307 από το televoting & με 453 σύνολο πήρε την 3η θέση.
Την πρώτη 5άδα συμπλήρωσε ο πολύ καλός Σλιμάν, ο Γαλλοαλγερινός εκπρόσωπος της Γαλλίας που τελευταία το παλεύει και θέλει να νικήσει (θυμηθείτε το «Voila» με την Μπάρμπαρα Μπραβί το 2021 που ήρθε 2η πίσω από τους Ιταλούς Μάνεσκιν) ο οποίος γοήτευσε με το «Mon amour» και κανονικά ίσως αυτό το τραγούδι, κατά τη γνώμη μας να άξιζε τη νίκη φέτος. Το Γαλλικό τραγούδι με 445 βαθμούς σύνολο ήρθε λοιπόν 4ο (η χώρα μας του έδωσε 7 από την κριτική επιτροπή στην οποία συμμετείχε και ο παλιός εκπρόσωπος μας, Τάκης Μπινιάρης του "Μοιάζουμε" και 10 το κοινό στο televoting) ενώ 5η ήρθε η συμμετοχή του Ισραήλ με την μπαλάντα της 20χρονης Eden Golan, “Hurricane” όπου ενώ ήταν μόλις 12η στις κριτικές επιτροπές με 52 βαθμούς, το κοινό περιέργως έδειξε να έχει εντελώς διαφορετική γνώμη, ψηφίζοντας το κομμάτι αυτό 2ο με 323 βαθμούς, σύνολο 375.
Κακά τα ψέματα με ένα τέτοιο άσχημο κλίμα, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζεται και αυτές τις μέρες να έχει επικεντρωθεί στη Ράφα, έπρεπε ο επικεφαλής των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, η EBU να αφήσει στην άκρη τα συμφέροντα και να έχει αποκλείσει το Ισραήλ όπως συμβαίνει με τη Ρωσία. Αντίθετα επέλεξε να έχει την συμμετοχή του Ισραήλ μέσα εντείνοντας έτσι τα όποια πολιτικά παρασκήνια και συζητήσεις και ενώ πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, πολύ καλοστημένο όπως φάνηκε και φέτος από τους Σουηδούς διοργανωτές που αγαπούν τρελά την Γιουροβίζιον.
Και μόνο το κομμάτι με τα ολογράμματα των θρυλικών Abba που μάλιστα μιλούσαν κιόλας, μας άφησαν με ανοικτό το στόμα.
Ίσως όμως εμείς οι παλιότεροι να αναπολούμε και τις Γιουροβίζιον που είχαν λιγότερη φασαρία, λιγότερη υπερβολή και γκλίτερ. Και αυτήν την υπερβολή την πλήρωσαν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες όπως ο Βρετανός εκπρόσωπος Όλι Αλεξάντερ που είναι σταρ στο Ηνωμένο Βασίλειο που με το υπερβολικά «γκέι» τραγούδι του, το «Dizzy» εισέπραξε ένα μεγαλειώδες 0 (μηδέν) στο televoting & έτσι μόνο με τους 46 βαθμούς των επιτροπών πήρε στο τέλος την 18η θέση. Πάλι καλά, αντίθετα η καημένη η Νορβηγία που έχει ρεκόρ τελευταίων θέσεων, τήρησε αυτήν την…παράδοση και ήρθε 25η και τελευταία με 16 βαθμούς (μόλις 4 πήρε από το κοινό) με τους Gate & το ροκ κομμάτι "Ulveham".
Στα γρήγορα, την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν, στην 6η θέση το πολυσυζητημένο Bambie από την Ιρλανδία (δήλωσε non binary όπως και το Nemo της Ελβετίας) που με το act “Doomsday blue” με παγανιστικά στοιχεία και την πεντάλφα, έφτασε σύνολο τους 278 πόντους (οι 136 στο televoting), και στην 7η η γειτονική Ιταλία (268 βαθμοί) με την Αντζελίνα Μάνγκο που φόρεσε άλλα ρούχα απ’ αυτά με τα οποία την είδαμε επί σκηνής στον β’ ημιτελικό όπου είχε παρουσιαστεί το τραγούδι της «La Noia» εκτός συναγωνισμού όπως έγινε και με των υπολοίπων των Big 5 και της διοργανώτριας Σουηδίας φέτος και μάλλον βοήθησε.
Στην 8η θέση που θα μπορούσε αν είχαμε πείσει περισσότερες κριτικές επιτροπές να ήταν το «Ζάρι» της δικής μας, Μαρίνας Σάττι, πλασαρίστηκε η πολύ καλή & έθνικ Αρμενία με τους Ladavina & το «Jako» με 183 βαθμούς, 9η η διοργανώτρια Σουηδία με τους δίδυμους Μάρκους και Μαρτίνους και το πολύ καλό χορευτικό κομμάτι «Unforgettable” με 174 βαθμούς και 10η την Πορτογαλία που επίσης είχε ένα από τα καλύτερα φέτος τραγούδια και μία ήρεμη, αξιοπρεπή εμφάνιση στα λευκά, με την Ιολάντα που το τραγούδι της «Grito» σήμαινε «Κραυγή». Η Πορτογαλία μάζεψε 152 βαθμούς (μόλις 13 στο televoting) και έτσι έκλεισε αυτή την πρώτη 10άδα αφήνοντας την Ελλάδα 11η με 26 βαθμούς πιο κάτω, σύνολο 126!
Το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι (ήταν η 3η φορά που η ΕΡΤ ζήτησε από την Σάττι να μας εκπροσωπήσει αλλά όπως φάνηκε ενώ ήταν καλή στην παρουσίαση του κομματιού, δεν έκανε τη διαφορά) ψηφίστηκε μόλις από 8 χώρες εκ των 36 στις κριτικές επιτροπές και ευτυχώς που πήραμε ένα ανέλπιστο 12άρι από την Ελβετία με την Κύπρο να μας δίνει 7 όσους και οι γείτονες Αλβανοί. Έτσι οι 41 πόντοι μας έφερναν 14ους, σε αυτούς προστέθηκαν οι 85 από το televoting (και εδώ δεν σκίσαμε) και έτσι φτάσαμε στο σύνολο τους 126 αφήνοντας πιο κάτω, 12η τη Γερμανία με 117 που εκπροσωπήθηκε από τον συμπαθή Isaak & το “Always on the run” (πήρε 99 από τις επιτροπές και 18 από το κοινό) και 13ο το επίσης συμπαθές Λουξεμβούργο που επέστρεψε έπειτα από 31 χρόνια στη Γιουροβίζιον με τη γεννημένη το 2000, Tali που τραγούδησε «Fighter» και μάζεψε 103 πόντους (τους 83 από τις κριτικές επιτροπές).
Η Κύπρος με την 17χρονη Σίλια Καψή και το χορευτικό κομμάτι του Δημήτρη Κοντόπουλου «Liar» δεν πέρασε απαρατήρητη και ενώ τα στοιχήματα την έδειχναν στην χαμηλή 20η θέση, στο τέλος κατέλαβε την 15η που δεν είναι κακή, με 78 βαθμούς (34 από τις επιτροπές και 44 στο televoting). To ελληνικό κοινό στο televoting χάρισε το 12άρι του στην Κύπρο και μπράβο μας! Επίσης στο νικητήριο κομμάτι της Ελβετίας έδωσε 8 ενώ ο κόσμος χάρισε και 7 βαθμούς στο Ισραήλ, 6 στον Κροάτη Baby Lasagna, 5 στην Αρμενία, 4 στην Ιταλία, 3 στην Ουκρανία, 2 στην Ιρλανδία και 1 στη Σουηδία. Τις ψήφους του ελληνικού televoting ανήγγειλε η Έλενα Παπαρίζου.
Τέλος από τις συμμετέχουσες χώρες ξεχωρίσαμε και αυτή της Ισπανίας με την 56χρονη τραγουδίστρια των Νεμπουλόζα που ξεσήκωσε με το «Zorra» και τους δύο σέξι χορευτές που έμειναν μόνο με ένα μαύρο κορσέ επί σκηνής. Ωστόσο η Ισπανική συμμετοχή περιορίστηκε στους 30 βαθμούς (19 από τις επιτροπές και μόλις 11 από το κοινό).
Μας άρεσε στο διάλειμμα πριν τη ψηφοφορία που είδαμε και ξαναθυμηθήκαμε τους Σουηδούς Alcazar που τραγούδησαν ξανά την μεγάλη χορευτική επιτυχία τους από το 2000, «Crying at the discotheque» ενώ σίγουρα μεγάλο ατόπημα ήταν ότι οι δύο δικοί μας σχολιαστές Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα δεν μας είπαν ποτέ ότι στην έναρξη του σώου της Γιουροβίζιον μεταδόθηκε μήνυμα της αυτού Μεγαλειότητας, Πριγκίπισσας της Σουηδίας Βικτώριας, η οποία ήταν παρούσα και στην Αρένα του Μάλμε.
Με αυτά και με άλλα και με μία γκρίνια λόγω του σχετικά ατυχούς αποτελέσματος της ελληνικής συμμετοχής, αλλά συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια, μία ακόμη Γιουροβίζιον πέρασε στην ιστορία και του χρόνου ανανεώνεται το ραντεβού στην Ελβετία.
H προηγούμενη νίκη της Ελβετίας ήταν το 1988 με την μετέπειτα μεγάλη σταρ Σελίν Ντιόν και το «Ne Partez pas san moi». Έτσι στις 6 Μαΐου 1989 στο Palais de Beaulieu της Λωζάνης - Lausanne είχε φιλοξενηθεί ο επόμενος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον όπου είχαν νικήσει οι Riva με το «Rock me baby» για την ενωμένη ακόμη τότε Γιουγκοσλαβία ενώ η χώρα μας είχε πραγματοποιήσει μία εξαιρετική εμφάνιση με την γλυκιά φωνή της Μαριάννας Ευστρατίου και το «Δικό σου αστέρι» που συνοδευόταν και από το φλάουτο του Φίλιππου Τσεμπερούλη που είχε πάρει 12άρι από την Ελβετία και κατέλαβε την 9η θέση. Χαρήκαμε πολύ που ξαναείδαμε την Μαριάννα Ευστρατίου, το Σάββατο πριν αρχίσει ο διαγωνισμός στην ειδική εκπομπή της ΕΡΤ1 για τη Γιουροβίζιον που παρουσίασε η Τζένη Μελιτά. Μαζί ήταν και η εκπρόσωπος της Κύπρου το 2021, Έλενα Τσαγκρινού.
Αυτά λοιπόν και ελπίζουμε του χρόνου καλύτερα και χωρίς παρατράγουδα όπως το συμβάν με τον εκπρόσωπο της Ολλανδίας Joost Klein που ενώ πέρασε από τον β΄ημιτελικό στον τελικό, δεν του επετράπη να διαγωνιστεί και αποβλήθηκε λόγω απρεπούς συμπεριφοράς σε εργαζόμενη οπερατέρ της EBU, υπόθεση που ήδη ελέγχεται από τη δικαιοσύνη.
*Από τηλεθέαση ο φετινός τελικός της Eurovision "έσκισε" και όπως είδαμε και στην Πάτρα, τον παρακολούθησαν πάρα πολλοί!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr