Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Αιχμές εκατέρωθεν για Θράκη και Μονή της Χώρας

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Αιχμές εκατέρωθεν...

Αρχικά μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Αναφορά Ερντογάν σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη – Τι είπε για τη Μονή της Χώρας

Ο κ. Ερντογάν αρχικά ανέφερε πως η συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική». Σημείωσε πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μιλήσει με πιο δυνατή φωνή για το θάνατο των 35.000 αμάχων», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφορικά με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Κράτους.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και επεσήμανε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα». «Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», είπε για τη μετατροπή της μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020. «Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε.

 Έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα της Θράκης», ενώ τόνισε πως «περιμένω τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα για το επόμενο συμβούλιο συνεργασίας». «Προσβλέπουμε η θετική ατμόσφαιρα στη σχέση μας να συμβάλει στη συμπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

 Επιπρόσθετα για το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση»

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης στις αναφορές για τουρκική μειονότητα

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αναφορές περί «τουρκικής μειονότητας», σημείωσε: «Οι μειονότητες στις χώρες μας καθορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Η ελληνική μειονότητα, δραστικά μειωμένη, συμβάλει στην πολιτισμική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται στήριξη. Στη Θράκη, η μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο».

 «Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία. Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε:

 «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνη. Έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, ισονομία και ισοπολιτεία. Αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».

 Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μονή της Χώρας, λέγοντας ότι μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη μετατροπή της σε τζαμί. «Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο απ όλους».

 Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός τόνισε πως η προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας είναι σημαντικό να οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με κοινό όφελος. «Οι λαοί μας, όπως είχα δεσμευτεί, απολαμβάνουν μία σημαντική πρωτοβουλία, Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά, με την έκδοση βίζας να διαρκεί πλέον μόνο λίγα λεπτά. Σε Λέσβο και Χίο διαπίστωσα πόσο απλή και σύντομη είναι αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

 «Και στο μεταναστευτικό η συνεργασία αποδίδει, απέναντι στις παράνομες διακινητές και στους άθλιους διακινητές. Το θέλουμε τόσο στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα ανέκαθεν συμφωνούσε στην χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

 Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, παρόντες ήταν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

 Μετά τις δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή. Οπως έγινε γνωστό, στο δείπνο που θα παραθέσει η τουρκική προεδρία περί τις 6 το απόγευμα, θα παρευρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις