Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία
Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τουρκία και της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την ελληνική πλευρά.
Η συνάντηση των δύο ηγετών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, κράτησε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Είναι ενδιαφέρον άλλωστε ότι ο κ. Ερντογάν απέφυγε να ανοίξει συζήτηση για τα καυτά θέματα όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ, ούτε προκάλεσε με νέες αναφορές σε “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο και για τα θαλάσσια πάρκα. Φρόντισε όμως να κάνει νέα αναφορά σε “τουρκική” μειονότητα, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά με επίκληση στη συνθήκη της Λωζάνης. Επέμεινε δε στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, διαβεβαιώνοντας ότι ως μνημείο θα παραμείνει επισκέψιμο. Ενώ επέλεξε να κάνει διάλογο εκτός κειμένου με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με το εάν η Χαμάς αποτελεί ή όχι τρομοκρατική οργάνωση.
Τα 2+1 επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν
Μητσοτάκης – Ερντογάν δρομολόγησαν μάλιστα τα τρία επόμενα ραντεβού τους εντός του 2024. Το πρώτον πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Το δεύτερο οπωσδήποτε θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Ενώ Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους στην Άγκυρα αυτή τη φορά.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Και είχε οδηγήσει στην υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, από την οποία η ελληνική πλευρά κρατά ως βασικό κέρδος το moratorium στο Αιγαίο, την αποφυγή εντάσεων στο πεδίο και την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό.
Έμφαση στη θετική ατζέντα
Σε κοινή δήλωση των δύο ηγετών και μετά τη σημερινή τους συνάντηση, έμφαση δόθηκε και πάλι στη θετική ατζέντα. Μητσοτάκης – Ερντογάν χαιρέτισαν ειδικότερα τη δημιουργία Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας στην πολιτική προστασία και την υγεία, αλλά και τη συνέχιση του διαλόγου στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους: Πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σημειωτέον άλλωστε ότι στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, που ακολούθησαν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, προστέθηκαν από ελληνικής πλευράς οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης (η πρώτη χειρίζεται τον πολιτικό διάλογο και ο δεύτερος τη “θετική ατζέντα”), ο επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, η ειδική σύμβουλος διεθνούς πολιτικής του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη και η διεθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Καπή.
Ενώ στο δείπνο εργασίας ο κ. Ερντογάν είχε προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Από τουρκικής πλευράς μετείχαν όμως και ο πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, αλλά και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλία.
Το μενού περιλάμβανε δε αρνίσια μπριζολάκια, κεμπάπ με φιστίκι, μπακλαβά και χαλβά.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr