Οι συνδέσεις θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο, με στόχο το έργο να περατωθεί και να αρχίσει η πιλοτική του λειτουργία εντός του έτους.
Εντός του 2024 ξεκινά η σύνδεση 7.000 κατοικιών στο δίκτυο αποχέτευσης της Πάτρας, στη βόρεια και στη νότια πλευρά του Δήμου, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 30.000 και πλέον κατοίκων, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, "έτσι, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η θάλασσα θα γίνει πιο καθαρή για να την απολαμβάνουν όλοι.
Την ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, από τις 10 Ιουνίου, για τη σύνδεση στο πολύ μεγάλο και σημαντικό για τις υποδομές της Πάτρας, έργο του δικτύου αποχέτευσης Κοινοτήτων του Δήμου, έκανε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στη συνέντευξη Τύπου (την πρώτη στο νέο Δημαρχείο) που παραχώρησε σήμερα (Τρίτη 14 Μάη) μαζί με τον Πρόεδρο και στελέχη της ΔΕΥΑΠ.
Οι περιοχές που θα συνδεθούν είναι οι εξής: Άγιος Βασίλειος, Ρίο, Καστελλόκαμπος, Μποζαΐτικα, Πλαζ, Αγυιά (Μέσα και Έξω), Ροΐτικα, Μονοδένδρι και Βραχνέικα.
Οι συνδέσεις θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο, με στόχο το έργο να περατωθεί και να αρχίσει η πιλοτική του λειτουργία εντός του έτους.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους εργαζόμενους του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ για την συμβολή τους και την προσφορά τους στο να γίνει το τεράστιο αυτό έργο της αποχέτευσης, το οποίο θα συνεχιστεί σε επόμενη φάση και για τους άλλους οικισμούς.
Ανάμεσα στα άλλα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «στην Πάτρα, συνεχίζονται τα έργα που υπηρετούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες, τόσο τα «ορατά», όσο και τα «αόρατα», τα οποία όμως είναι πολύ σοβαρά και λύνουν χρόνια προβλήματα και ελλείψεις της πόλης μας. Σ’ αυτά τα έργα, ξεχωρίζει η αποχέτευση και η σύνδεση χιλιάδων σπιτιών με το βιολογικό καθαρισμό. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε και μια στρέβλωση του παρελθόντος, οπότε και γίνονταν έργα αποχέτευσης χωρίς αποδέκτη, όπως στον Άγιο Βασίλειο, στο Ακταίο, στο Ρίο. Ανακουφίζουμε τους συνδημότες μας από το σημαντικό κόστος καθαρισμού των βόθρων, τους απελευθερώνουμε απ’ αυτό το βάρος. Βλέπουμε την πόλη μας να αλλάζει, τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, γίνονται ορατά».
Στη συνέντευξη μίλησαν ακόμη οι Γιώργος Μαστραντωνάκης, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ και Λάμπρος Τσάτσος, Διευθυντής της αποχέτευσης.
Παραβρέθηκαν επίσης, ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και ο Ανδρέας Παπανικήτας, δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.
Όπως αναφέρθηκε και στη συνέντευξη, η πλατφόρμα της ΔΕΥΑΠ για την έναρξη των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα «ανοίξει» τμηματικά για τους δημότες στις 10 Ιούνη και από εκεί θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί και ηλεκτρονικά την εξέλιξή της.
Οι συνδέσεις, όπως τονίστηκε, είναι υποχρεωτικές και θα ξεκινήσουν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θα απαιτηθούν, ανάλογα και με την πορεία των αιτημάτων σύνδεσης, περίπου δύο ακόμα εξάμηνα για την ολοκλήρωση των συνδέσεων και εν συνεχεία η έναρξη ολοκληρωτικής λειτουργίας του έργου.
Αναφερόμενος στο έργο, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Γιώργος Μαστραντωνάκης, σημείωσε τον «άχαρο» ρόλο των ΔΕΥΑ πανελλαδικά, εφόσον τα έργα τους, τόσο της ύδρευσης, όσο και της αποχέτευσης δεν «φαίνονται», αν και είναι τόσο σημαντικά.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρωτόγνωρο έργο που εκτελέστηκε και παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε ενώ η ΔΕΥΑΠ είναι υποστελεχωμένη από προσωπικό (λόγω της απαγόρευσης πραγματοποίησης προσλήψεων) και την ίδια ώρα αρκετά επιβαρυμένη οικονομικά (ιδιαίτερα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους), χωρίς να λαμβάνει καμιά βοήθεια από την Κυβέρνηση, είτε οικονομική με χρηματοδοτήσεις, είτε με προσωπικό με πραγματοποίηση προσλήψεων.
Μίλησε επιπλέον, για το πόσο ωφέλιμο θα είναι και οικονομικά για τους δημότες το νέο αποχετευτικό δίκτυο, εφόσον θα τους απαλλάξει από το «βραχνά» της εκκένωσης βόθρων, που φτάνει σήμερα ως και τα 200 ευρώ τη φορά.
Από την πλευρά του ο Λάμπρος Τσάτσος, στάθηκε στην ανάγκη της συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στη ΔΕΥΑΠ και τους δημότες, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύνδεσης, που είναι υποχρεωτικές για όλα τα οικήματα, αλλά και σε συνολικότερα ζητήματα που αφορούν το έργο και τις επόμενες προτεραιότητες της ΔΕΥΑΠ.
Σε ό,τι αφορά τέλος και το κόστος σύνδεσης, διευκρινίστηκε ότι αυτό θα είναι περίπου 600 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε κτιρίου) και θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr