Από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως τις τραπεζικές επενδύσεις και τα ακίνητα, αυτές είναι μερικές από τις πηγές εσόδων, που αυξάνουν τις βασιλικές περιουσίες
Από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, μέχρι τα παλάτια της Ευρώπης, τα μέλη πολλών βασιλικών οικογενειών διαθέτουν τεράστιες περιουσίες.
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και η οικογένεια Σαμπάχ του Κουβέιτ δεν μπορούν να συγκριθούν με την πλούσια οικογένεια των Σαούντ, η περιουσία της οποίας εκτιμάται, ότι αξίζει τρισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλα αυτά, κατάφεραν να βρίσκονται στη δεκάδα με τις πλουσιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο, σύμφωνα με το therichest.
10. Δυναστεία του Λιχτενστάιν (7,6 δισ.)
Η βασιλική οικογένεια του Λιχτενστάιν έχει συγκεντρώσει σημαντικά έσοδα από χρηματοοικονομικές συμμετοχές, κυρίως σε τραπεζικούς τομείς και επενδύσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, διαθέτει πλούτο ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η βασιλική περιουσία προέρχεται εν μέρει από την εξαιρετική οικονομική διαχείριση και τη σταθερότητα της κυβέρνησης του μικρού πριγκιπάτου στην καρδιά της Ευρώπης.
9. Δυναστεία Αλάουι, Μαρόκο (8,2 δισ.)
Ο πλούσιος Οίκος των Αλάουι (ή Αλαουί) – η βασιλική οικογένεια του Μαρόκου – έχει συνολική περιουσία που αξίζει 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά την ταπεινή τους οικονομική θέση σε σύγκριση με άλλες βασιλικές οικογένειες, έχουν επενδύσει σε διάφορους τομείς, στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη του Μαρόκου.
8. Οικογένεια Αλ Μακτούμ, Ντουμπάι (18 δισ.)
Η βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι με επικεφαλής τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ, έχει δημιουργήσει με επιτυχία την αμύθητη περιουσία της ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω επενδύσεων σε ακίνητα, τουρισμό, εμπόριο και άλλες δραστηριότητες.
7. Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας (28 δισ.)
Η εκτίμηση του πλούτου του Οίκου του Ουίνδσορ είναι περίπλοκη εν μέρει λόγω του βασιλικού απορρήτου και της τάσης των μοναρχιών να μην αποκαλύπτουν το μέγεθος του πλούτου τους. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι όσοι αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν τα αρχαία αντικείμενα που φέρονται να είναι στην κατοχή του Οίκου του Ουίνδσορ.
Ένα άρθρο στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, τον Μαρτίου 2021, είχε τίτλο «Αν η Βασίλισσα δεν έχει τίποτα να κρύψει, θα έπρεπε να μας πει ποια αντικείμενα κατέχει».
6. Βασιλική οικογένεια του Μπρουνέι (30 δισ.)
Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ηγείται του Οίκου Bolkiah. Η βασιλική οικογένεια φέρεται να διαθέτει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, έσοδα που προέρχονται κυρίως από πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
5. Δυναστεία Τσάκρι, Ταϊλάνδη (70 δισ.)
Στην Ταϊλάνδη, η δυναστεία Τσάκρι, που ανέλαβε το 1782 – εκτιμάται να αξίζει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Η οικονομική θέση αυτής της δυναστείας βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία, που αποτελούν μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ταϊλάνδης.
4. Βασιλική οικογένεια Άμπου Ντάμπι (150 δισ.)
Η θρυλική οικογένεια Nahyan στο Αμπού Ντάμπι εκτιμάται να αξίζει 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Η οικονομική σταθερότητα της οικογένειας προέρχεται από την πετρελαϊκή ευημερία των κρατών του Κόλπου, ιδίως του Αμπού Ντάμπι. Τα μέλη της οικογένειας Nahyan έχουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην κυβέρνηση και την ανάπτυξη της περιοχής.
3. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ 335 δισ.
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει εκμεταλλευτεί με προσοχή τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές φυσικού αερίου παγκοσμίως, ο οποίος αποτελεί μεγάλο μέρος του πλούτου της δυναστείας, που αγγίζει τα 335 δισεκατομμύρια δολάρια.
2. Βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ (360 δισ.)
Η βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ εκτιμάται πως έχει καθαρή περιουσία 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμύθητη περιουσία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πετρελαϊκή ευημερία του έθνους.
1. Ο Οίκος των Σαούντ, Σαουδική Αραβία (1,4 τρισ.)
Ο Οίκος των Σαούντ, η βασιλική οικογένεια που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία, εκτιμάται, ότι αξίζει 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.
Η οικογένεια ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, καθιστώντας έτσι τον πλούτο της πρωτίστως συνδεδεμένο με την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία. Με τον πλούτο τους, χρηματοδοτούν φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα, επιχειρούν σε διάφορους επενδυτικούς τομείς και διαδραματίζουν σημαντική περιφερειακή θέση για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Οι πηγές πλούτου και η επιρροή αυτών των βασιλικών οικογενειών ξεπερνούν την απλή διαχείριση πετρελαϊκών πόρων. Οι επενδύσεις τους σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από τα χρηματοοικονομικά έως τον τουρισμό, καθώς και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων, αντικατοπτρίζουν μια πλήρη εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής τους επίδρασης.
ΠΗΓΗ newmoney.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr