Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βουλή- LIVE: Σκληρή κόντρα στην Ολομέλεια για την ακρίβεια

Βουλή- LIVE: Σκληρή κόντρα στην Ολομέλει...

«Προ ημερησίας» αντιπαράθεση των αρχηγών για την ακρίβεια

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για την ακρίβεια. 

Θέμα της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του κάνοντας μία παρατήρηση για τη διαδικασία και την Ζωή Κωνσταντόπουλου που ήταν στο βήμα πριν από εκείνον και μίλησε 50 λεπτά αντί για 20 που κανονικά είχε στη διάθεσή της. Επίσης απαντώντας σε σχετικό σχόλιο που έκανε η κυρία Κωνσταντοπούλου για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι ο κύριος Ολάντ ήταν εκείνος που προσπάθησε να κρατήσει την χώρα στο ευρώ, σε αντίθεση με τα όσα έκανε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ροζ
«Αν έπρεπε κύριε Ανδρουλάκη να σχεδιάσω ένα παπούτσι σήμερα για το ΠΑΣΟΚ, θα το έκανα με έναν ήλιο που αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της είναι εξαγωγές και να επενδύει στην ανάπτυξη, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Εμείς που αποκλίνουμε από την Ευρώπη κατά τα λεγόμενά σας, παίξαμε ή δεν παίξαμε ρόλο σε αποφάσεις για το καλό της πατρίδας μας; Το ταμείο ανάκαμψης αποτελούσε ιδέα και της Ελλάδας… Κύριε Ανδρουλάκη σήμερα ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος ενός νέου ταμείο ανάκαμψης; Είναι ο κύριος Σολτς. Ασχοληθείτε να πείσετε τους ομολόγους σας στη Γερμανία και μετά ελάτε να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς η χώρα αποκλίνει από την Ευρώπη».

Αλέξης Χαρίτσης: Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό προεκλογικά πυροτεχνήματα την ίδια στιγμή που ακολουθεί μια πολιτική μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Παράλληλα έθεσε θέμα άμεσης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως “επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα που λέει εδώ και 3 χρόνια ενώ η ακρίβεια μαίνεται”. Παρατήρησε πως “ένα πράγμα καινούργιο ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη. Μας είπε ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών. Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης. Κάπου πρέπει να υπάρχει ένα έλεος, κάπου η κοροϊδία έχει τα όριά της“.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναρωτώμενος “ειλικρινά σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε; Πετάτε μια επικοινωνιακή φούσκα για να δείξετε πώς κάπως παρεμβαίνετε”. Τόνισε πως “τα παιχνίδια με την εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν πρέπει να σταματήσουν. Όχι άλλα ψέματα”. Αναρωτήθηκε μάλιστα “γιατί δεν επιβάλετε πλαφόν στα προϊόντα”, τονίζοντας ότι “το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό. Στην χώρα μας έχει υπογραφή, την υπογραφή Μητσοτάκη”.

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση των φόρων.

“Μειώστε την έμμεση φορολογία“, ανέφερε τονίζοντας πως “η ισπανική οικονομία πέτυχε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης μειώνοντας την έμμεση φορολογία και αυξάνοντας τους μισθούς”. Όσον αφορά την κυβέρνηση επισήμανε πως “στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης κανένας δεν ακολούθησε μια τόσο ταξική πολιτική” αφού “7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν μείωση των εισοδημάτων”. “Θυμάστε που μιλάγαμε για την κοινωνία των 2/3”, είπε “τώρα πλέον μιλάμε για την κοινωνία του 1/3”, τονίζοντας πως “αρνείστε να ενσωματώσετε την οδηγία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας”.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή λέγοντας πως “συντελείται μια γενοκτονία” τονίζοντας πως “δεν φοβόμαστε να σταθούμε στο πλάι του διωκόμενου παλαιστινιακού λαού” και ότι “κρατήσαμε αυτή την στάση απαρέγκλιτα από την αρχή”.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως “η Ν.Δ παίζει τον ρόλο του πρόθυμου συμμάχου” ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Όπως δήλωσε το ερώτημα είναι “τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Εμείς εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο που έχουμε ψηφίσει από το 2015 την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους”. Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για “άμεση κοινή δράση. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις: Ή με τον πόλεμο θα είσαι ή με την Ειρήνη”, προσθέτοντας πως “καλούμε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση. Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους εδώ και τώρα“. Σχολιάζοντας πως για αναγνώριση γενικά και αόριστα μιλά ακόμη και η Νέα Δημοκρατία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έστρεψε τα πυρά του και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του στο φορολογικό. Αναφερόμενος στις προτάσεις που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως “η συγκεκριμένη πρόταση ελαφρύνει τους πλούσιους” δίχως “καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους”. Εκτιμώντας πως πρόκειται για “θεωρία που βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας”.

Κουτσούμπας : Έχουμε ανάπτυξη για τα κέρδη λίγων – Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο

«Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του για την ακρίβεια και στηλιτεύοντας τις ψευτοαντιπαραθέσεις που στήνουν τα άλλα κόμματα.

Αναφερόμενος στις αιτίες της ακρίβειας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, με την συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει με κάθε τρόπο τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η δεύτερη αιτία είναι ο φθηνός δανεισμός και τα διάφορα πακέτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δημιουργούν πληθωρισμό. Επίσης, η προώθηση του πανάκριβου ενεργειακού μείγματος της « πράσινης» μετάβασης». Μια άλλη αιτία είναι η περιβόητη πολιτική της εξωστρέφειας που δίνει έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Η πέμπτη αιτία είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία έχουν επικυρώσει όλα τα άλλα κόμματα. Μια άλλη αιτία είναι οι υψηλοί φόροι και η καθήλωση των μισθών».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, υπενθύμισε ότι όλα τα τελευταία χρόνια είχαμε υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι για ποιον είναι η ανάπτυξη», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «έχουμε ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων», καθώς και ότι «καπιταλιστική ανάπτυξη και καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδελφάκια αυτού του συστήματος» που πληρώνουν πάντα οι λαοί.

Ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ και επισήμανε πως «για να κερδίσει έστω και μια ανάσα ο λαός μας» θα πρέπει να χάσει το κεφάλαιο, να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ.

Ενόψει των εκλογών, κάλεσε τον λαό να πει σε αυτούς που τον ληστεύουν: «τέρμα ως εδώ». Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, σημείωσε πως «θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε κοροϊδία την προεκλογική αλληλογραφία του πρωθυπουργού με την Κομισιόν, υπενθυμίζοντας πως τα μονοπώλια κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με κριτήριο το κέρδος τους. «Μα αυτό είναι ακριβώς η ΕΕ, μια ενιαία αγορά των πολυεθνικών, των λόμπι, των μονοπωλίων», είπε. Σχολίασε σκωπτικά πως όταν ψηφίστηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ που περιλαμβάνει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων «εσείς οι καινοτόμοι δεν καταλάβατε τι ψηφίζατε τότε και σας πήρε 32 χρόνια να το καταλάβετε;».

Συμπλήρωσε πως τα άλλα κόμματα κάνουν βολική αντιπολίτευση, έχοντας ως σημαία την «κανονικότητα» της Ε.Ε., ενώ κανένας τους δεν αγγίζει τις πραγματικές αιτίες: Την ανάπτυξη με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος και την πολιτική της ΕΕ που συμβάλει στην ακρίβεια. Εξηγώντας την θεμελιακή διαφορά του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως δεν κοροϊδεύει το λαό ότι υπάρχει μαγική λύση που να είναι «και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος».

Επίσης, τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για την ακρίβεια αν δεν μπει στο στόχαστρο του λαού η απόφαση της ΕΕ για την μετατροπή της οικονομίας της σε πολεμικής οικονομία.

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Κατ αρχήν ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει; Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

Διερωτώμενος αν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς συμβαδίζει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι όλοι στη ΝΔ υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωσή του γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η "εισαγόμενη ακρίβεια" καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στη κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη πρός την κ. φον ντερ Λάιεν πως «είναι είναι ομολογία αποτυχίας... και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

«Έλεγχο στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Στοχευμένη- μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Επίσης φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας. Για τη μείωση του κόστους στέγασης, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

«Αυτές τις προτάσεις καλούμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ψηφίζοντας υπέρ μια Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας για να στείλει ηχηρό μήνυμα στις συντηρητικές δυνάμεις, τις ελίτ και στην άκρα δεξιά. Για να στείλει ισχυρό και αποτελεσματικό μήνυμα προοδευτικής αλλαγής και ελπίδας, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ ξέρει να κινητοποιεί τις προοδευτικές δυνάμεις, να τις ενώνει και να νικάει τη Νέα Δημοκρατία και τη Συντήρηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.

«Ο ελληνικός λαός έχει μία σοφή φράση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή λίγο πριν τις ευρωεκλογές για το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού λαού που αφορά στην ακρίβεια» τόνισε ο κ. Φάμελλος στην αρχή της ομιλίας  του.

Σήμερα, συνέχισε,  θα σας τεθούν και άλλα δύσκολα ερωτήματα. «Αν θα συνεχίσετε τη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών» είπε για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια,  δεν μπορούμε να κρύψουμε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρέπει να δώσετε απαντήσεις».

Αναφορικά με την ακρίβεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι κρυβόταν από τη Βουλή .

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύψετε την αλήθεια. Κρύβονται εδώ και τρία χρόνια για το θέμα της ακρίβειας.  Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει για την ακρίβεια . Δεν βγαίνει ο μήνας».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά. «Η αριστεία ακρίβειας στην Ευρώπη είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν προϊόντα με υπερδιπλάσια αύξηση. Οι πολίτες ξέρουν τι πληρώνουν. Τρίτη ακριβότερη χώρα στην βενζίνη. Τέταρτη ακριβότερη στο πετρέλαιο κίνησης. Ακριβότερη η κιλοβατώρα προ φόρων το 2022».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, αναρωτήθηκε γιατί δεν θέλετε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή πρακτική.

Εν συνεχεία επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός κυβερνήσεων που χρεωκόπησαν τη χώρα και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που μείωση τον ΦΠΑ στο ρεύμα.

«Εσείς είστε ο απολογούμενος»
Ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε. «Σήμερα εσείς είστε ο απολογούμενος και ο ελεγχόμενος» είπε και αναρωτήθηκε γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στα ολιγοπώλια. «Ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε "υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν" και εξήγησε: "Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη". Κορυφώνοντας είπε: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του".

 
 

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς το ζήτημα της ακρίβειας είναι πράγματι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Σωκράτη Φάμελλου, «για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση ίσως δώσει ευκαιρία για αντιπαράθεση βάσει στοιχείων και αριθμών ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια, να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες, να πληροφορηθούν για τα αναχώματα απέναντι στον πληθωρισμό και τις θέσεις όλων των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αρχικά η κυβέρνηση αναχαίτισε τις τιμές του ρεύματος και αυτές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και είπε πως το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων.

«Κανείς σήμερα δεν αρνείται ότι από τη μία οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στις ανατιμήσεις είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και στα επιδόματα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

«Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση», πρόσθεσε και έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια που δείχνει ότι το 2022 ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακολούθησε περίοδος που ήταν αισθητά χαμηλότερος και ακολουθεί 3η φάση που είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μετά έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού των τροφίμων όπου βλέπουμε αντίστροφη πορεία σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό. Είπε ότι υπήρχε εποχή στην αρχή της κρίσης που ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, μετά χαμηλότερος και τώρα πάλι υψηλότερος.

«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την ευρωζώνη. Πήγα επίτηδες στην 3ετία γιατί η 5ετία έχει και την περίοδο της πανδημίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά το αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Θα εξηγήσω γιατί είναι πιο επώδυνο στην πατρίδα μας και γι‘ αυτό με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησα παρέμβαση της ΕΕ διότι οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου και να κρατούν υψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο διαφορετικές τιμές. Είναι κερδοσκοπική τακτική και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία για τέτοιες πρακτικές.

«Δεν είναι κάτι που ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον επτά ακόμα χώρες», σημείωσε και ανέφερε ότι «τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα και πως και η ίδια η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την πρωτόγνωρη αύξηση τιμών».

«Αντιδρούμε επίσης τώρα γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα», συμπλήρωσε. «Μια ελληνική εισήγηση τίθεται στο επίκεντρο των προβληματισμών των Βρυξελλών», συνέχισε και ρώτησε αν υπήρξε κάποιο κόμμα που εισηγήθηκε νωρίτερα κάτι αντίστοιχο.

«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

 «Μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή αναφέρθηκε σε πέντε μύθους για την ακρίβεια με πρώτο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. «Σας απέδειξα ότι δεν είναι πρωταθλήτρια και μία μόνο ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια μετά την πανδημία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι επιεικώς παραπλανητικό και «σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα».

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων είπε ότι έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. «Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο δεύτερος μύθος είναι πως έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. «Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας που κινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πέρασε μια δεκαετία πρωτοφανούς κρίσης. Να θυμίσω ότι μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Και επειδή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κα Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και από πού ξεκινήσαμε», τόνισε.

Αυτά που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το 2027 θα διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έκανε πράξη τη δέσμευσή της για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο στα 1500 ευρώ.

«Συντάξεις ε; 4000 ευρώ σε όλους. 13ος 14ος μισθός... Ας το αντιληφθούμε ότι με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά. Όμως τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. «Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε τις προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί», συνέχισε και ανέφερε αναλυτικά και άλλα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περί μειωμένου ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια. «Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δις για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές. Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα και Τσίπρας - ΣΥΡΙΧΑ με καρέκλα», ανέφερε δείχνοντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση να την πάει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη θέση της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα. «Τότε ποιος μείωσε 50 φόρους και βελτίωσε μισθούς και συντάξεις; Ποιος διαθέτει μόνο φέτος 7 δις για κοινωνικές παροχές έχοντας φορολογήσει και εισπράξει εκατοντάδες εκάτ. από του παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιος αύξησε το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά και το επίδομα μητρότητας; Ποιος διευκολύνει τους νέους; Ποιος έχει προσφέρει πρώτη κατοικία με το πρόγραμμα "Σπίτι μου"; Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολύ ώρα για τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.

«Είναι οξύμωρο τη μάχη κατά κολοσσών να την δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να μας ασκείτε κριτική γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές», ανέφερε.

«Μας λέτε να μειωθεί ο ΦΠΑ για λίγο. Και μετά; Βγείτε επιτέλους από τον φαντασιακό σας κόσμο και να λέτε ψέματα και για τη σύγκριση των τιμών. Άκουσα τον αρχηγό σας να λέει για τη φέτα», συνέχισε και ανέφερε συγκεκριμένες τιμές της φέτας σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει τουλάχιστον παρεμφερή προϊόντα. Όχι βιολογικό λάδι με κανονικό και σε διαφορετικές συσκευασίες. Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση είναι η τελευταία πριν τις ευρωεκλογές. «Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας συνδέονται και με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες», υπογράμμισε και μίλησε αναλυτικά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα όπως μεταξύ άλλων το κοινό ζητούμενο ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

«Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Επιλέγετε να μετατρέψετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Αν θα πετύχει ή όχι θα το δούμε. Το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν από τον πολιτικό σας λόγο δεν σας καθιστά δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει αυτά που αξίζουν στους Έλληνες. Η παράταξη μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τότε φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο ώστε αυτός να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας κρίνει και διακρίνει. Όλοι μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, την αγωνία του νοικοκυριού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν σήμερα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», πρόσθεσε κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Θέμα της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν oι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπουργών.

Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος αγορεύσεων των αρχηγών και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις