Τι πρέπει να προσέξουμε
Ένα μέιλ που κάνει λόγο για αυτόματη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης λαμβάνουν εδώ και λίγο διάστημα Έλληνες φορολογούμενοι.
«Το μέτρο μπορεί να αφορά και τους μισούς φορολογούμενους, πολλοί έχουν ήδη λάβει μέιλ όμως το ποσοστό αυτών που μπορούν να αφήσουν την φορολογική τους δήλωση χωρίς τροποποιήσεις είναι πολύ μικρότερο» λέει στο thebest.gr ο λογιστής Γιάννης Γρηγοράτος, μέλος της Accountsaints.
Όπως εξηγεί, «με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και φυσικών προσώπων δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αν δεν υποβάλουν οικειοθελώς τις δηλώσεις τους μέχρι τέλος Ιουνίου, να υποβληθούν αυτόματα. Η αυτόματη υποβολή δηλώσεων λοιπόν είναι η καινούργια δυνατότητα που έχουμε για ορισμένες περιπτώσεις φορολογούμενων. Μέχρι πέρσι αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε. Κρίνεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν τις πιο απλές περιπτώσεις δηλώσεων. Τα περισσότερα στοιχεία τους αναρτώνται αυτοματοποιημένα από τους φορείς. Αφού τα βασικά δεδομένα υπάρχουν, ήρθε και η αυτόματη υποβολή. Η ανάγκη που εξυπηρετείται είναι η απλοποίηση κάποιων διαδικασιών και η γρηγορότερη κάλυψη υποβολών και υποχρεώσεων».
Όπως διευκρινίζει πρόκειται για κάτι που είναι δυνητικό, δεν είναι υποχρεωτικό. «Οικειοθελώς όσοι το θέλουν, μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους τη δήλωσή τους. Να την ελέγξουν και να την υποβάλουν όπως έκαναν μέχρι πέρσι. Το μέτρο δίνει και τη δυνατότητα, μέχρι την οριστική λήξη προθεσμίας για τις υποβολές, οι φορολογούμενοι να ελέγξουν τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα. Ένας φορολογούμενος που εμπίπτει μέσα σε αυτό το μέτρο και δεν έχει καμία αλλαγή δεδομένων σε σχέση με την περσινή του δήλωση, θεωρητικά δε θα έχει κάποιο πρόβλημα να αφήσει την διαδικασία να γίνει από μόνη της. Αν όμως υπάρχουν άλλα δεδομένα εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις που θέλουν τροποποίηση, αυτή δε θα γίνει αυτόματα. Θα πρέπει να γίνει η υποβολή της όπως στο παρελθόν. Αν αγόρασε αυτοκίνητα για παράδειγμα δεν λαμβάνεται υπόψιν από την αυτόματη υποβολή. Είναι μονόδρομος να την φτιάξει» λέει ο κ. Γρηγοράτος.
Όσο για το τι σημαίνει αυτό το μέτρο για τον κλάδο και τους λογιστές, το νόμισμα έχει δύο όψεις.
«Θεωρητικά σημαίνει μια ελάφρυνση της δουλειάς για τον κλάδο αν το δούμε θετικά και μία μείωση αν το δούμε αρνητικά. Θεωρητικά το μέτρο είναι θετικό και βοηθάει στην περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών και της επικοινωνίας των φορολογούμενων με την φορολογική διοίκηση. Είναι κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες. Είναι προς την σωστή κατεύθυνση, από εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος. Πρέπει και οι φορολογούμενοι να κατανοήσουν ότι είναι κάτι που δεν τους καλύπτει πλήρως αν έχουν στη δήλωση τους κι άλλα δεδομένα εκτός από το μισθό ή τη σύνταξη.
Ως διευκόλυνση όμως και εξέλιξη των διαδικασιών είναι θετικό. Μπορεί ενδεχομένως για κάποιους λογιστές να είναι πρόσκαιρα αρνητικό. Η τεχνολογία άλλωστε μας επηρεάζει σε πολλά και αρκετές φορές χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της εργασίας μας. Πιστεύω όμως ότι είναι μικρός ο όγκος των φορολογούμενων που μπορεί η δήλωση τους να μην θέλει κάποια τροποποίηση ή συμβουλή. Μακροπρόθεσμα φαίνεται να είναι θετικό με την έννοια ότι θα υπάρχει χρόνος για άλλες λογιστικές εργασίες μεγαλύτερης βαρύτητας και ουσίας. Δεν είναι άτι όμως που θα δούμε αμέσως, χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει καθολικά το μέτρο» καταλήγει ο κ. Γρηγοράτος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr