Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μετά την «ψυχρή λίμνη» θερμές αέριες μάζες από την Αφρική

Μετά την «ψυχρή λίμνη» θερμές αέριες μάζ...

Από την Κυριακή ο καιρός θα αλλάξει και το θερμόμετρο θα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο

Η πρώτη καλοκαιρινή εβδομάδα είναι προ των πυλών με το θερμόμετρο να ξεπερνά και τους 34-35 βαθμούς στα ηπειρωτικά, με τις πιο ζεστές ημέρες να γίνονται αισθητές στα μέσα της εβδομάδας.

 Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία θα πέσει λίγο το Σαββατοκύριακο των εκλογών όμως και πάλι θα είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

 Καιρός για μπάνιο - Οι θερμοκρασίες θάλασσας το Σαββατοκύριακο

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξαφορμής του κύματος ζέστης που έρχεται προχώρησε σε νέα ανάρτηση στην οποία εξηγεί λοτι "μαζί με την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα, ζεσταίνουν και τα νερά στις ελληνικές θάλασσες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τιμές πάνω από 20° C ."

"Βέβαια" όπως λέει "όλοι γνωρίζουμε ότι η ημερήσια και ετήσια μεταβολή της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρουσιάζει εύρος πολύ μικρότερο από εκείνο της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη θερμοχωρητικότητα που χαρακτηρίζει τη θάλασσα, στη μικρή απορρόφηση που χαρακτηρίζει το νερό καθώς επίσης και στη συνεχή ανατάραξη που υφίσταται η επιφάνειά της από κυματισμό, θαλάσσια ρεύματα κ.λπ."

Έτσι το μεν ημερήσιο εύρος κυμαίνεται περί τον ένα βαθμό μόνο, ενώ το ετήσιο εξαρτάται περισσότερο από το γεωγραφικό πλάτος, τα τυχόν θαλάσσια ρεύματα κ.λπ.

Για υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35-36 βαθμών Κελσίου το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως και "40άρια" από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση για την Τετάρτη 29/5, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και μπόρες να σημειώνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μέχρι την Παρασκευή, κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται μεσημεριανές - απογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά. Ενώ από το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα αλλάξει εντελώς και το θερμόμετρο θα βρίσκεται σε άνοδο.

Γιάννης Καλλιάνος: Αμέσως μόλις μπει ο Ιούνιος θα "μυρίσει" καλοκαίρι
"Ενώ η εβδομάδα που διανύουμε θα αποδειχθεί άστατη ως προς τα καιρικά φαινόμενα, με το που θα μπει ο Ιούνιος φαίνεται ότι όλα θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μέχρι την Παρασκευή, κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται μεσημεριανές - απογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά (και τοπικά και σε πεδινές περιοχές), από το Σάββατο 1 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει σιγά σιγά να ανεβαίνει η θερμοκρασία, κάτι το οποίο θα γίνει περισσότερο αισθητό ειδικά από την Κυριακή 2 Ιουνίου", αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα ανέβει σημαντικά η θερμοκρασία
"Αν ασφαλώς διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή 2 Ιουνίου και έπειτα θα μας επισκεφθούν θερμές αέριες μάζες που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τη μέση τιμή του", σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Θα ξεπεράσει τους 35°C η θερμοκρασία
"Το Σάββατο, στα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 32-34°C και τοπικά 35°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος). Την Κυριακή όμως θα σημειωθούν και θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35-36°C με τάση να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και στη συνέχεια", συνεχίζει ο Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του.

"Είμαστε ακόμη μακριά (χρονικά) για να ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η ζέστη
Φαίνεται ότι η θερμή εισβολή που θα αρχίσει από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα έχει μια σχετική διάρκεια η οποία όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν έχει ξεκαθαρίσει και πόσο θα φτάσουν οι μέγιστες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας" αναφέρει.

Ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα
Τετάρτη 29/5 : 29°C
Πέμπτη 30/5 : 28°C
Παρασκευή 31/5 : 28°C
Σάββατο 1/6 : 30-31°C (με επιφύλαξη)
Κυριακή 2/6 : 33-34°C (με επιφύλαξη)
Δευτέρα 3/6 : 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου θα εισέλθουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ασφαλώς η πρόβλεψη των θερμοκρασιών για μετά από 4-5 μέρες εμπεριέχουν ρίσκο γι' αυτό και έχω βάλει την ένδειξη "με επιφύλαξη" ή "με μεγάλη επιφύλαξη"

Σάκης Αρναούτογλου: Αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας - Στους 39 ο υδράργυρος τη Δευτέρα 3 Ιουνίου

Εξάλλου, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 39 βαθμούς Κελσίου. "Μετά τις 30 Μαΐου περιορίζεται σημαντικά η αστάθεια και η χώρα εισέρχεται σε φάση σταδιακής και κατά τόπους αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας".

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέχρι και την Παρασκευή η αστάθεια θα επιμείνει στη χώρα, με αποτέλεσμα στα κεντρικά και τα βόρεια να επιμείνουν μπόρες και καταιγίδες. Ο υδράργυρος θα ανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, κοντά στους 27-29 βαθμούς Κελσίου. Από το Σάββατο και στη συνέχεια θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μια θερμή αέρια μάζα θα προσεγγίσει τη χώρα μας το Σάββατο, από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αυξηθεί και να ξεπεράσει τους 32-33 βαθμούς Κελσίου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, ο μετεωρολόγος τόνισε ότι θα πάμε με καλοκαιρινό καιρό στις Ευρωεκλογές 2024 με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται κοντά στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως και το Σάββατο 1/6/2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-05-2024
Στο Ιόνιο και από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.Το βράδυ τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη το μεσημέρι - απόγευμα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, ενώ στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 26 με 28 και κατά τόπους τους 29 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30-05-2024
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά, πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-05-2024
Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και κυρίως στα βόρεια πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 01-06-2024
Αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια και ενδέχεται στα ορεινά να σημειωθούν κατά τόπους όμβροι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις