Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Guardian για Ισραήλ: Κατασκοπεία, χάκινγκ και εκφοβισμός - Ο πόλεμος της Μοσάντ κατά του Διεθνούς Δικαστηρίου

Guardian για Ισραήλ: Κατασκοπεία, χάκινγ...

Μυστική εκστρατεία του Ισραήλ που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία με στόχο την υπονόμευση των ερευνών του ΔΠΔ

Σε μια σημαντική εξέλιξη, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η κίνηση αυτή συνοδεύεται από μια αυστηρή προειδοποίηση: «Επιμένω ότι όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτου επηρεασμού των αξιωματούχων αυτού του δικαστηρίου πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

 Αν και ο Χαν δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες αυτών των προσπαθειών παρέμβασης, τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν ποινικά αδικήματα σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου και διαβεβαίωσε ότι το γραφείο του θα αναλάβει δράση εάν συνεχιστούν αυτές οι δραστηριότητες.

 Μυστική εκστρατεία του Ισραήλ

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Guardian, μαζί με τα περιοδικά +972 και Local Call που εδρεύουν στο Ισραήλ, αποκάλυψε μια μυστική εκστρατεία του Ισραήλ που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία με στόχο την υπονόμευση των ερευνών του ΔΠΔ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν, να χακάρουν, να πιέζουν, να συκοφαντούν και να απειλούν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ, προκειμένου να εκτροχιάσουν τις έρευνες του δικαστηρίου.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να υπέκλεψαν τις επικοινωνίες αρκετών αξιωματούχων του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του Χαν και της προκατόχου του, Φατού Μπενσουάντα. Η παρακολούθηση, η οποία περιελάμβανε τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έγγραφα, παρείχε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ των προτέρων γνώση των προθέσεων του εισαγγελέα. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η πρόσφατη υποκλαπείσα επικοινωνία του Χαν αποκάλυψε την πρόθεσή του να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών, αν και αντιμετώπισε σημαντικές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εμπλοκή Νετανιάχου

Η εμπλοκή του Νετανιάχου σε αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εκτεταμένη, αντανακλώντας το έντονο ενδιαφέρον του για την υπόθεση. Οι ισραηλινές προσπάθειες εποπτεύονται από συμβούλους εθνικής ασφάλειας και εμπλέκουν πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της Shin Bet (υπηρεσία εσωτερικής κατασκοπείας), της Aman (διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών) και της Μονάδας 8200 (τμήμα κυβερνοκατασκοπείας). Οι πληροφορίες που προέκυψαν από τις υποκλοπές έχουν διανεμηθεί σε διάφορα υπουργεία της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Στρατηγικών Υποθέσεων.

Ο ρόλος της Μοσάντ

Μια αξιοσημείωτη μυστική επιχείρηση επιβλέφθηκε προσωπικά από τον Γιόσι Κοέν, στενό σύμμαχο του Νετανιάχου και πρώην διευθυντή της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, ο Κοέν επιστράτευσε τη βοήθεια του Ζοζέφ Καμπίλα, τότε προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε προσπάθειες να επηρεάσει την Μπενσούντα.

Η έρευνα του Guardian, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το περιοδικό +972 και το Local Call, περιελάμβανε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες νυν και πρώην αξιωματικούς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ, διπλωμάτες και δικηγόρους που γνωρίζουν την υπόθεση και τις προσπάθειες του Ισραήλ να την υπονομεύσει. Εκπρόσωπος του ΔΠΔ αναγνώρισε τις προληπτικές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών κατά του δικαστηρίου από διάφορες εθνικές υπηρεσίες και τόνισε την εφαρμογή αντιμέτρων για την προστασία των βασικών αποδεικτικών στοιχείων του.

Πότε ξεκίνησε η εκστρατεία

Η εκστρατεία του Ισραήλ κατά του ΔΠΔ άρχισε σοβαρά τον Ιανουάριο του 2015, μετά την προσχώρηση της Παλαιστίνης στο δικαστήριο, η οποία επέτρεψε στο ΔΠΔ να ασκήσει δικαιοδοσία επί φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως μια σημαντική και επιθετική διπλωματική ενέργεια της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε απάντηση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ κινητοποίησε τις υπηρεσίες πληροφοριών του για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του ΔΠΔ.

 Ένα από τα πρώτα περιστατικά εκφοβισμού αφορούσε δύο άνδρες που παρέδωσαν έναν φάκελο που περιείχε μετρητά και ένα σημείωμα με έναν ισραηλινό αριθμό τηλεφώνου στην ιδιωτική κατοικία της Bensouda. Το περιστατικό αυτό θεωρήθηκε ως μήνυμα ότι το Ισραήλ γνώριζε πού ζούσε, με αποτέλεσμα το ΔΠΔ να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το σπίτι της.

Παρακολουθούσαν τηλέφωνα αξιωματούχων του ΟΗΕ

Οι πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατασκόπευαν συστηματικά τις τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ αξιωματούχων του ΔΠΔ και Παλαιστινίων, εκμεταλλευόμενοι την πρόσβασή τους στις παλαιστινιακές τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η παρακολούθηση αυτή δεν κατέγραφε κλήσεις μεταξύ αξιωματούχων του ΔΠΔ και ατόμων εκτός Παλαιστίνης, αλλά απαιτούσε την ενεργή επιλογή υπερπόντιων τηλεφωνικών αριθμών για παρακολούθηση. Κάποια στιγμή, ένας μεγάλος πίνακας σε ένα τμήμα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών απαριθμούσε περίπου 60 άτομα υπό παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΔΠΔ και αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Χάκαραν e-mail

Στη Χάγη, οι αξιωματούχοι του ΔΠΔ ενημερώθηκαν για την ισραηλινή παρακολούθηση μέσω συμβούλων ασφαλείας και διπλωματικών διαύλων. Έλαβαν επίσης γνώση των απειλών κατά παλαιστινιακών ΜΚΟ όπως η Al-Haq, η οποία συχνά υπέβαλε πληροφορίες στην έρευνα του ΔΠΔ. Ισραηλινοί πράκτορες φέρονται να παραβίασαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Al-Haq και άλλων ομάδων που επικοινωνούσαν με το γραφείο της Bensouda και εγκατέστησαν το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus στα τηλέφωνα πολλών παλαιστινιακών υπαλλήλων ΜΚΟ και ανώτερων αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι πληροφορίες που άντλησαν

Αυτές οι δραστηριότητες παρακολούθησης παρείχαν στην ισραηλινή κυβέρνηση κρίσιμες πληροφορίες για μυστικές συναντήσεις με το ΔΠΔ. Μεταξύ του 2017 και του 2019, ισραηλινές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με το ΔΠΔ για να παρουσιάσουν νομικά επιχειρήματα που αμφισβητούν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και να επιδείξουν την ευρωστία των διαδικασιών του Ισραήλ για τη διερεύνηση αδικημάτων εντός των ενόπλων δυνάμεών του. Οι συναντήσεις αυτές, που εγκρίθηκαν από τον Νετανιάχου, επέτρεψαν στο Ισραήλ να υποστηρίξει ότι οι στρατιωτικές του έρευνες ήταν επαρκείς για να αποκλείσουν την παρέμβαση του ΔΠΔ βάσει της αρχής της συμπληρωματικότητας.

 Παρά τις προσπάθειες αυτές, η Bensouda ανακοίνωσε το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασής της τον Δεκέμβριο του 2019, δηλώνοντας ότι υπήρχε εύλογη βάση για το συμπέρασμα ότι είχαν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου τόσο από ισραηλινές όσο και από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Στη συνέχεια, ζήτησε απόφαση από τους δικαστές του ΔΠΔ σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στα παλαιστινιακά εδάφη. Όταν το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ τον Φεβρουάριο του 2021, η Bensouda ανακοίνωσε πλήρη έρευνα, θέτοντας τις βάσεις για πιθανές ποινικές κατηγορίες.

Κινητοποίηση μετά την επίθεση της Χαμάς

Ο Karim Khan, ο οποίος διαδέχθηκε την Bensouda τον Ιούνιο του 2021, αρχικά δεν έδωσε προτεραιότητα στην πολιτικά ευαίσθητη έρευνα για την Παλαιστίνη, εστιάζοντας σε άλλες έρευνες. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραστικά μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η επίθεση αυτή και η επακόλουθη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων, ώθησαν τον Χαν να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην έρευνα.

 Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Χαν εξέδωσε δήλωση με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τις ισραηλινές ενέργειες στη Ράφα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με το νόμο θα πρέπει να αναμένουν δράση του ΔΠΔ. Η δήλωση αυτή και οι επακόλουθες υποκλοπές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν ότι ο Χαν εξέταζε το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Η αντίδραση Νετανιάχου

Σε απάντηση, ο Νετανιάχου προέτρεψε δημοσίως τους διεθνείς ηγέτες να αντιταχθούν στις ενέργειες του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι η επισήμανση Ισραηλινών ηγετών ως εγκληματιών πολέμου θα τροφοδοτούσε τον αντισημιτισμό. Εν τω μεταξύ, το ΔΠΔ ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας του εν αναμονή περαιτέρω προσπαθειών παρέμβασης στο έργο του.

 Η έρευνα του ΔΠΔ για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση αποτελεί ένα κρίσιμο και αμφιλεγόμενο ζήτημα στο διεθνές δίκαιο, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους ηγέτες. Οι αποκαλύψεις για την εκτεταμένη μυστική εκστρατεία του Ισραήλ κατά του ΔΠΔ υπογραμμίζουν τα υψηλά διακυβεύματα που διακυβεύονται και τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν τα κράτη για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις