Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η Αδαμαντία Μπαξιβάνη κάνει σεμινάρια για πρόσφορο σε ενορίες! Πώς ξεκίνησαν όλα  

Πάτρα: Η Αδαμαντία Μπαξιβάνη κάνει σεμιν...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Σκοπός της να μεταλαμπαδεύει την παράδοση στις επόμενες γενιές

Σεμινάρια σε ενορίες της Εκκλησίας προκειμένου να δείξει πώς φτιάχνεται το πρόσφορο κάνει η πατρινή Αδαμαντία Μπαξιβάνη.

Μέχρι τώρα έχει επισκεφθεί 50 ενορίες σε διάφορα μέρη. «Σκοπός είναι να συνεχιστεί η παράδοσή μας από την νέα γενιά και να σταματήσουμε να έχουμε πρόσφορο από το φούρνο. Το πρόσφορο είναι κάτι που έχει σημασία να φτιάνουμε στο σπίτι, να κοπιάζουμε γι΄αυτό και να το προσφέρουμε στο Χριστό μας» λέει στο thebest.gr που ξεκίνησε τα σεμινάρια στις ενορίες για τους πιστούς πριν από τρία χρόνια περίπου.

«Έχω πάει στην Πρέβεζα, στην Λευκάδα, στην Ηλεία και σε πολλά άλλα μέρη μέχρι τώρα. Στις 15 Ιουνίου με έχουν καλέσει στην Αθήνα. Το κάνω αφιλοκερδώς προκειμένου να μάθουν κι άλλοι να φτιάχνουν πρόσφορο. Το κάνω με αγάπη. Την απόφαση την πήρα όταν ένας ιερέας έψαχνε πρόσφορο, ένα βράδυ, στις 22:00 και δεν υπήρχε πουθενά, απευθύνθηκε σε εμένα. Με κάλεσε στην ενορία του μετά, στο Γομοστό, εκεί έγινε το πρώτο σεμινάριο, και συνεχίσαμε. Πρώτα πήρα την ευλογία από τον Μητροπολίτη μας. Πάντα στα σεμινάρια υπάρχει και ιερέας» λέει η κα Μπαξιβάνη.

 

 

 

 

Όσο για το πότε έφτιαξε το πρώτο της πρόσφορο; Το έκανε πριν από αρκετά χρόνια έχοντας εικόνες από την μητέρα της.

«Πριν 10 χρόνια έφτιαξα το πρώτο μου πρόσφορο μετά τον χαμό του μπαμπά μου. Ήταν κάτι που έκανε και η μητέρα μου, έχω τις εικόνες της. Όταν ήμουν παιδάκι καθόμουν και την παρακολουθούσα, ουσιαστικά είμαι αυτοδίδακτη» λέει.

Τα σεμινάρια όπως εξηγεί έχουν ανταπόκριση και μάλιστα τα παρακολουθούν αρκετοί νέοι.

«Συμμετέχουν άνθρωποι σε νεαρές ηλικίες, και αγόρια και κορίτσια. Έρχονται νεαρές μητέρες επίσης. Πρέπει να έχουμε την ευλογία και από τον πνευματικό μας για να φτιάξουμε πρόσφορο. Πολλές λοιπόν στράφηκαν στην Εκκλησία και τον πνευματικό τους και ξεκίνησαν ζυμώνουν. Στα Τσουκαλέικα για παράδειγμα υπάρχει μία νεαρή μητέρα δύο παιδιών που κάνει πολύ όμορφο πρόσφορο. Και έχει σημασία να είναι όμορφο» καταλήγει η κα Μπαξιβάνη.

Τι είναι το πρόσφορο και γιατί το φτιάχνουμε

Ο όρος πρόσφορο (ή προσφορά ή λειτουργιά ή αναφορά), αρχικά σήμαινε οποιαδήποτε προσφορά που γινόταν σε ναό, αλλά στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό έχει καταλήξει να συμβολίζει τον άρτο, δηλαδή το ψωμί, που προσφέρουμε στην εκκλησία για να τελεστεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ή της Θείας Κοινωνίας. Πρόκειται για ένα είδος ευγνωμοσύνης και αφοσίωσης στο Θεό, μέσω της εθελοντικής προσφοράς. Για την Εκκλησία και την ορθόδοξη πίστη η προσφορά του άρτου είναι ένας τρόπος να συμμετέχεις ουσιαστικά στη Θεία Λειτουργία.

Τι συμβολίζουν τα σχήματα στο πρόσφορο;

Το πρόσφορο έχει στρογγυλό σχήμα, που συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας και διαθέτει ανάγλυφο σχέδιο σε σχήμα σταυρού. Το ανάγλυφο σχέδιο γίνεται με την ειδική ξύλινη σφραγίδα. Στο κέντρο υπάρχουν τα αρχικά γράμμα ΙC ΧΡ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Αυτό είναι το κομμάτι, που προορίζεται να γίνει το Σώμα του Χριστού. Το τριγωνικό κομμάτι στην αριστερή πλευρά, περικλείει τα γράμματα Μ και Θ (δηλαδή Μήτηρ Θεού), που αποδίδονται στην Παναγία. Στο δεξί μέρος της λειτουργιάς υπάρχει ένα τετράγωνο κομμάτι με εννέα μικρά τρίγωνα, τα οποία αφορούν τις μερίδες των αγγέλων και των αγίων και τοποθετούνται αριστερά του Αμνού. Τα γράμματα και τα σχέδια θα πρέπει να είναι ευανάγνωστα και ευδιάκριτα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις