Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε
Οι αγκινάρες αλά πολίτα αποτελούν ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο, ιδανικό για μεσημεριανό ή δείπνο. Είναι μια συνταγη εύκολη στην παρασκευή της με μοναδική γεύση και άρωμα.
Υλικά για τη συνταγή
8-10 φρέσκες αγκινάρες
4 λεμόνια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 καρότα ψιλοκομμένα
2 πατάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. αλεύρι
1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών (προαιρετικά)
1/4 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες για την συνταγή
- Καθαρίστε τις αγκινάρες, αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και κόψτε τα αγκάθια. Κόψτε τις αγκινάρες στη μέση και βουτήξτε τις στο χυμό από 2 λεμόνια για να μην μαυρίσουν.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίξτε τα καρότα, τις πατάτες και τις αγκινάρες και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Σβήστε με το χυμό από τα υπόλοιπα 2 λεμόνια και προσθέστε νερό ή ζωμό λαχανικών, μέχρι να σκεπάσει κατά το ήμισυ τα υλικά.
- Αλατοπιπερώστε και σκεπάστε την κατσαρόλα. Σιγοβράστε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και τα λαχανικά.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με λίγο κρύο νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός. Ρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Σιγοβράστε για 5 ακόμα λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε απαλά.
- Σερβίρετε τις αγκινάρες αλά πολίτα ζεστές, ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στην κατσαρόλα και άλλα λαχανικά, όπως αρακά ή φασολάκια.
Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πικάντικη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πιπέρι.
Οι αγκινάρες αλά πολίτα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
Μπορείτε να σερβίρετε τις αγκινάρες αλά πολίτα με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr