Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Με ιστορία από το 1969, το θερινό σινέ Κάστρο στο Ρίο ανοίγει τις πύλες του για το φετινό καλοκαίρι

Πάτρα: Με ιστορία από το 1969, το θερινό...
Μαρτάτος Tάκης

Ο Παναγιώτης Κοτσαύτης που το διευθύνει μίλησε στο thebest.gr τονίζοντας πως στη διάρκεια της σαιζόν η κίνηση μπορεί να φτάσει και τους 10.000 θεατές

Το θερινό σινέ Κάστρο στην «καρδιά» του Ρίου, περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Πάτρας, «κρυμμένο» μέσα στο πράσινο, πανέτοιμο θα υποδεχθεί για ένα ακόμη καλοκαίρι τους σινεφίλ της περιοχής.

Με ιστορία από τα τέλη του ’60, το σινέ Κάστρο στο Ρίο αποτελεί αυτή την στιγμή και τα τελευταία χρόνια, την μοναδική θερινή κινηματογραφική αίθουσα στην περιοχή της Πάτρας όταν κατά το παρελθόν η Πάτρα έσφυζε στην κυριολεξία από θερινά όπως η Αελλώ, ο Δαναός, το υπέροχο Ζενίθ στα Ψηλαλώνια παλιότερα, κ.α.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Κοτσαύτη, γιο του Ανδρέα και της Ειρήνης Κοτσαύτη που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του σινέ Κάστρο στο Ρίο και «τρέχει» με ιδιαίτερη όρεξη, καλές γνώσεις γύρω από τις ταινίες και το σινεμά αλλά και το τι ζητάει να δει ο κόσμος, την συγκεκριμένη αίθουσα μαζί και με τη 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη τους χειμερινούς μήνες. Και η αλήθεια είναι, όπως μας είπε, πως το καλοκαίρι ο κόσμος ζητάει λίγο περισσότερο να δει κάτι πιο ανάλαφρο όπως κωμωδίες χωρίς βέβαια να λείπουν και οι Χολιγουντιανές υπερπαραγωγές, τα λεγόμενα καλλιτεχνικά «στοιχήματα» όπως η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ιστορίες Καλοσύνης» που έφυγαν με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας (Τζέσε Πλέμονς) από το 77ο Φεστιβάλ των Καννών και που αποτελεί και την εναρκτήρια ταινία για τη φετινή σαιζόν από την Πέμπτη 30-5-2024 στο σινέ Κάστρο στο Ρίο.

«Η άδεια για το σινέ Κάστρο ίσως να έχει βγει και το 1969», μας είπε ο Παναγιώτης Κοτσαύτης, «και την είχε βγάλει ο Παναγιώτης Μενελάου που είχε συνεργαστεί και σε χειμερινά σινεμά της Πάτρας όπως το Ελίτ. Εμείς ως οικογένεια Κοτσαύτη αναλάβαμε το θερινό στο Ρίο το 1998 και έκτοτε το δουλεύουμε ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Διαθέτουμε ψηφιακή μηχανή προβολής για υψηλής ποιότητας και ευκρίνειας εικόνα και ήχο, ωστόσο στο κουβούκλιο του σινεμά υπάρχουν ακόμα οι παλιές μηχανές προβολής με φιλμ και μάλιστα δεν είναι μία αλλά τρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κοτσαύτης προσθέτοντας πως κάθε χρόνο πριν ανοίξουν, φροντίζουν τον χώρο του θερινού σινεμά.

Κάνουν το απαραίτητο φρεσκάρισμα, τα βαψίματα που χρειάζονται και τον καλλωπισμό  γύρω γύρω, τα κλαδέματα σε φυτά και δέντρα που χρειάζεται και την αλλαγή και προσθήκη καθισμάτων όπου επίσης πρέπει. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το εισιτήριο παραμένει και φέτος το ίδιο όπως τα προηγούμενα χρόνια, στα 7 ευρώ – γενική είσοδος, στα 5,50 ευρώ το φοιτητικό (μειωμένο) και στα 5 ευρώ στις προβολές παιδικών φιλμ και αναμένονται κάποια νέα παιδικά φιλμ μέσα στο φετινό καλοκαίρι όπως τα «Μυαλά που κουβαλάς 2» της Ντίσνει/Pixar.

Ακόμα δίνεται η δυνατότητα προπώλησης και προαγοράς εισιτηρίων ηλεκτρονικά μέσω του more.com και όπως μας περιέγραψε ο κ. Κοτσαύτης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να χαρεί ότι καλύτερο κυκλοφορήσει το φετινό καλοκαίρι από ταινίες, ανάμεσα τους είναι και το «Wicked Little Letters - Μικρά Πρόστυχα Γράμματα» της Σπέντζος Φιλμ με τις Ολίβια Κόλμαν, Τζέσι Μπάκλεϊ & τον Τίμοθι Σπαλ.

Ο Παναγιώτης Κοτσαύτης μας είπε επίσης πως αισιοδοξεί σε μία καλή σαιζόν που είναι αλήθεια πως πλέον, καιρού επιτρέποντος, μπορεί να φτάσει άνετα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

«Ελπίζουμε ο καιρός να βοηθήσει και ξεκινάμε με το νέο φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου που πιστεύω θα πάει καλά. Για το φετινό καλοκαίρι υπάρχουν βέβαια και το Euro στη Γερμανία και οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι που μπορεί κάποιες βραδιές να περιορίσουν την κίνηση, ωστόσο η γενική αίσθηση είναι πως το καλοκαίρι θα κυλήσει καλά με ζωηρή κίνηση», τόνισε στο thebest.gr προσθέτοντας πως σε μία σαιζόν οι συνολικοί θεατές που θα περάσουν μπορεί να φτάσουν τους 9.000 ακόμη και τους 10.000. Το καλοκαίρι μετά τον covid19, το θερινό σινεμά λόγω του ανοικτού χώρου αποτέλεσε μία «όαση» διασκέδασης και κινηματογραφικής ψυχαγωγίας και είναι γεγονός πως τα τρία περασμένα καλοκαίρια, 2021, 2022 και πέρυσι δεν έλειψαν και οι βραδιές που όλες και οι 210 θέσεις του θερινού σινέ Κάστρο ήσαν γεμάτες και κάποιοι θεατές έμειναν εκτός.

Πλέον η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε μία κανονικότητα ενώ αυτό που τραβά έναν θεατή στο θερινό είναι αναμφίβολα πέρα από την ταινία, η ωραία αίσθηση να βρίσκεσαι κάτω από τον έναστρο ουρανό, να μπορεί κάποιος να κάνει και το τσιγάρο του αν θέλει ή στο τραπεζάκι στο πλάι της καρέκλας να έχει το αναψυκτικό και το σνακ του και να χαίρεται την ταινία που παρακολουθεί.

Στο θερινό σινέ Κάστρο και φέτος θα λειτουργεί το κυλικείο εντός του σινεμά για να πάρει κάποιος ότι συνοδευτικό θέλει (ένα δροσερό αναψυκτικό, νερό, τα τσιπς ή ποπ κορν).

Ραντεβού λοιπόν στο θερινό σινέ Κάστρο με καλές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες πιθανόν να είναι και κάποιες επανεκδόσεις και ορισμένες ελληνικές παραγωγές που έχουν ξεχωρίσει και θα διανεμηθούν στις αίθουσες το φετινό καλοκαίρι όπως «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture