Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μια σπουδαία καταγραφή της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας

Μια σπουδαία καταγραφή της Αρχιτεκτονική...
Βαγγέλης Καραχάλιος

Του Βαγγέλη Καραχάλιου, Προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Το Λεύκωμα «Πάτρα, Πόλη και Αρχιτεκτονική 1821-2021» που παρουσιάστηκε την Τρίτη αποτελεί χωρίς υπερβολή -και χωρίς αμφιβολία- την πιο πιστή και πλήρη απεικόνιση της αρχιτεκτονικής διαδρομής, της αρχιτεκτονικής Ιστορίας και φυσιογνωμίας της Πάτρας τα τελευταία 200 χρόνια.

Είναι παράλληλα μια κατατοπιστική σύνοψη κι ένας «καθρέφτης» των αρχιτεκτονικών τάσεων που ευδοκίμησαν σ’ αυτή την πόλη απ’ τα πρώτα χρόνια της συγκρότησης της, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους και το πρώτο Πολεοδομικό Σχέδιο του Βούλγαρη το 1828, έως τις μέρες μας καθώς στο Λεύκωμα έχουν καταχωρηθεί κατασκευές που ολοκληρώθηκαν πολύ πρόσφατα, προ τριών-τεσσάρων ετών, όπως και αποτελέσματα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που φτάνουν έως το 2021, όπως ο Διαγωνισμός για την Αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Λαδόπουλου και ο Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου.

Στο οπισθόφυλλο του έκδοσης οι επιμελητές της επισημαίνουν ότι το Λεύκωμα «παρουσιάζει την ανάπτυξη και τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου της Πάτρας και καταγράφει συστηματικά τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα της».

Και είναι έτσι ακριβώς. Με την πρόσθετη επισήμανση ότι η πολύ σπουδαία δουλειά των κυρίων Γιάννη Αίσωπου, Παναγιώτη Γετίμη και Πέτρου Συναδινού ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της Αρχιτεκτονικής, ξεπερνάει τα όρια της Πολεοδομίας και της Χωροταξίας και αναδεικνύεται σε μια έκδοση με πολύ μεγάλη συμβολή, με ανεκτίμητη συμβολή στην καταγραφή της Ιστορίας της Πάτρας, στην έμμεση αλλά πολύ αισθητή καταγραφή της εξέλιξης των κοινωνικών συνθέσεων και αλλαγών και φυσικά των παραγόντων που τις διαμορφώνουν.

Παραγόντων που συνδέονται με την οικονομία της πόλης και την ανάπτυξη της, με το επιχειρείν, με τις πολιτισμικές επιρροές και τις περιόδους εξωστρέφειας της Πάτρας και φυσικά με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα αυτών των διακοσίων χρόνων.

Το Λεύκωμα εκτός του ότι θ’ αποτελεί στο εξής βασικό σημείο αναφοράς της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής Ιστορίας της πόλης και πηγή πληροφοριών για τους ιστορικούς αλλά και για τους αρχιτέκτονες του μέλλοντος, προσφέρει μια ακόμη εξίσου κρίσιμη υπηρεσία.

Φέρνει πιο κοντά στην Επιστήμη ή στην Τέχνη -αν θέλετε- της Αρχιτεκτονικής τον πολίτη, δείχνει στην κοινωνία ότι η δόμηση του χώρου δεν περνάει μόνο μέσα απ’ το πρίσμα ή από το φίλτρο της λειτουργικότητας, της αισθητικής, της αρμονίας με το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και της εργονομίας των χρήσεων αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κανόνων που αντιμετωπίζουν τις κατασκευές του σήμερα ως μεγάλη κληρονομιά του Αύριο.

Το Λεύκωμα μπορεί να αναφέρεται στο παρελθόν αλλά το βλέμμα του είναι ξεκάθαρα στραμμένο στο μέλλον.

Και μέσα απ’ τις σελίδες του μάς φωνάζει ότι αυτά που χτίζουμε σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χειριζόμαστε το χώρο, ακόμα κι οι πειραματισμοί που συνδέονται κάποιες φορές με την αναζήτηση ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού αποτυπώματος στην πόλη, είναι όλα μαζί στοιχεία που διαρκώς κρίνονται και αξιολογούνται και θα κρίνονται και θ’ αξιολογούνται και στο πολύ μακρινό μέλλον.

Επίσης, ο τρόπος που είναι γραμμένα τα κείμενα, η επιλογή των φωτογραφιών, η χρονολογική ροή του περιεχομένου, η σύγχρονη γραφιστική και εκτυπωτική προσέγγιση, η καθαρότητα των μηνυμάτων που εκπέμπονται και φυσικά το γεγονός ότι σε κάθε σελίδα του Λευκώματος ο αναγνώστης συναντά και μια πολύ οικεία εικόνα, μια εικόνα της καθημερινότητας του, του δρόμου που ζει ή που περπατά ή του δρόμου -και πιθανόν και του κτιρίου- στον οποίο εργάζεται, όλα αυτά βάζουν σε κίνηση το γνωστό μηχανισμό που επικαλούνται οι βιβλιοκριτικοί.

Τον μηχανισμό που λέει ότι «όταν πιάνεις στα χέρια σου αυτή την έκδοση, τότε πολύ δύσκολα την αποχωρίζεσαι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις