Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Βγήκε στις Ελληνικές αίθουσες το ντοκιμαντέρ του Άρη Δόριζα, "Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα"

Βγήκε στις Ελληνικές αίθουσες το ντοκιμα...
Μαρτάτος Tάκης

Η ταινία περιλαμβάνει προσωπικές εξομολογήσεις του Γιάννη Σπανού, που αρχίζουν από την παιδική του ηλικία στο Κιάτο & φτάνουν μέχρι λίγο πριν το θάνατό του το 2019

Στις 30 Μαΐου 2024 κυκλοφόρησε στους Ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή από τη Rosebud.21, το φιλμ «Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα», ένα ΝΕΟΚΥΜΑντέρ του Άρη Δόριζα για τον εκλεκτό συνθέτη Γιάννη Σπανό (Κιάτο Κορινθίας, 26 Ιουλίου 1934 - 30 Οκτωβρίου 2019).

«Μια Αγάπη Για το Καλοκαίρι». «Άσπρα Καράβια». «Σαν Με Κοιτάς». «Μια Φορά Θυμάμαι». «Άνθρωποι Μονάχοι». «Πες Πως Μ’ Αντάμωσες». «Βροχή και Σήμερα». «Σπασμένο Καράβι». «Θέλω τα Ώπα Μου». «Οδός Αριστοτέλους». «Μια Φορά Μονάχα Φτάνει». «Φίλε». «Κάτω Απ’ τη Μαρκίζα», «Ρίξε Στο Κορμί Μου Σπίρτο»…

Αμέτρητα πολυαγαπημένα τραγούδια. Mία υπογραφή.

Ο Γιάννης Σπανός, η μουσική ιδιοφυία πίσω από κλασικά τραγούδια και αειθαλείς μελωδίες που επέλεξε να μείνει μακριά από τα φώτα, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ «Γιάννης Σπανός: Πίσω Απ’τη Mαρκίζα».

Μέσα από δικά του λόγια, αλλά και τις αναμνήσεις και διηγήσεις δεκάδων επώνυμων συνεργατών και φίλων του, σκιαγραφείται από το σκηνοθέτη Άρη Δόριζα η ζωή και η σχεδόν 60ετής καλλιτεχνική πορεία του ανθρώπου που καθόρισε την ελληνική μουσική, δημιούργησε το Νέο Κύμα και γοήτευσε με το ταλέντο του μέχρι και την Brigitte Bardot, του οποίου όμως το έργο παραμένει σε ασυμφωνία με τη φήμη του. Σε αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο, ο ίδιος ο Σπανός, σε διάλογο με το σκηνοθέτη, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο δημιουργός δεν μπορεί τελικά να είναι σπουδαιότερος από το έργο του.

Ο Γιάννης Σπανός ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή με σπουδές κλασικού πιάνου πριν μετακομίσει στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όπου μεγαλούργησε συνεργαζόμενος με εμβληματικές φιγούρες όπως ο Serge Gainsbourg, η Juliette Greco και η Bardot. Κέρδισε το σεβασμό της Γαλλίας με τις μοναδικές του μελωδίες αλλά η επιστροφή του στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’60 σηματοδότησε μια εποχή τεράστιας αλλαγής. Συνδυάζοντας το γαλλικό chanson με την ελληνική λυρική ποίηση, ο Σπανός έγινε ο βασικός αρχιτέκτονας του ελληνικού Νέου Κύματος. Συνεργασίες με στιχουργούς και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Παπαστεφάνου, η Καίτη Χωματά και η Αρλέτα παρήγαγαν επιτυχίες όπως το «Μια Φορά Θυμάμαι Μ’ Αγαπούσες» και το «Μια Αγάπη Για Το Καλοκαίρι».

Ο ίδιος παρέμεινε διαχρονικά παραγωγικός αλλά και αγαπητός σε όλους, όπως αποδεικνύεται από την πρόθυμη συμμετοχή ονομάτων όπως η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιάννης Φέρτης, η Τάνια Τσανακλίδου και πολλοί ακόμα σε αυτή την κινηματογραφική καταγραφή της αξιοθαύμαστης πορείας του.

Η ταινία, μέσα από προσωπικές εξομολογήσεις του Σπανού, που αρχίζουν από την παιδική του ηλικία στο Κιάτο (όπου κρυφάκουγε τη μεγάλη του αδερφή που παίζει πιάνο και στη συνέχεια προσπαθούσε να παίξει τα ίδια κομμάτια εξ ακοής) και φτάνουν μέχρι λίγο πριν το θάνατό του, αλλά και με πρωτότυπες καλλιτεχνικές πινελιές όπως ολόκληρη η πορεία του στην Γαλλία που παρουσιάζεται με animation, αποτίει φόρο τιμής σε μια καταξιωμένη, καθοριστική μορφή για τον ελληνικό πολιτισμό. Όμως δεν σταματά εκεί. Φτιαγμένη από έναν παθιασμένο θαυμαστή της μουσικής του, που χρησιμοποίησε το ντοκιμαντέρ σαν αφορμή για να γνωρίσει το είδωλό του, αποτελεί μια ειλικρινή και προσωπική αφήγηση που υπογραμμίζει τη βαθιά επίδραση της μουσικής του Σπανού σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το Γιάννης Σπανός: Πίσω Απ’τη Mαρκίζα είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για τον ίδιο το δημιουργό του.

Το «Γιάννης Σπανός: Πίσω Aπ’ τη Mαρκίζα» έκανε πρεμιέρα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου προβλήθηκε ως ταινία λήξης, και θα συνεχίσει το φεστιβαλικό του ταξίδι στο εξωτερικό.

Από τα ωραιότερα και αξεπέραστα τραγούδια του Γιάννη Σπανού αναμφίβολα λογίζεται το «Ένα Καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Αφροδίτη Μάνου και ακούστηκε στην ταινία του 1971 «Εκείνο το Καλοκαίρι» με τον Λάκη Κομνηνό και την Έλενα Ναθαναήλ.

*Ο σκηνοθέτης Άρης Δόριζας έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε μουσική τεχνολογία και εργάστηκε στη δισκογραφία και την τηλεόραση. Από το 2011 είναι συνιδρυτής και παραγωγός στην Whatever Productions. Μαζεύει δίσκους και ψάχνει χώρο για να τους χωρέσει. Το «Γιάννης Σπανός: Πίσω Aπ’ τη Mαρκίζα» είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ.

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Άρης Δόριζας

Μοντάζ: Απόστολος Μηλιώνης

Κινηματογράφηση: Γιώργος Γκιουλής

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Γερανιός

Ήχος: Μανώλης Μαζοκόπος

Μουσική: Γιάννης Σπανός

Animation: Ειρήνη Βιανέλλη

Παραγωγή: Whatever Productions

Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, Frontstage | Μελωδία 99.2, Δήμος Σικυωνίων

Διάρκεια: 118 λεπτά.

Διανομή: Rosebud.21.

Η ταινία δεν αποκλείεται να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Ο σκηνοθέτης Άρης Δόριζας, η φωτ. έχει c...

Ο σκηνοθέτης Άρης Δόριζας, η φωτ. έχει credit Pinelopi Gerasimou.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture