Πού θα μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία στη Ρωσία, μετά το «ΟΚ» του Τζο Μπάιντεν
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε κρυφά στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας -αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο- χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ.
Αυτό δήλωσαν την Πέμπτη ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την κίνηση αυτή, μια σημαντική ανατροπή που θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί καλύτερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, όπως μεταδίδει το Politico.
«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν», επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική που επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».
Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σε όλους τους ανθρώπους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν εσωτερικές αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από τις επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Πού θα μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία στη Ρωσία, μετά το «ΟΚ» του Τζο Μπάιντεν
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.
Αλλά ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που η κυβέρνηση αρχικά δήλωσε ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο εμπλέκοντας πιο άμεσα τις ΗΠΑ στη μάχη, γράφει το Politico. Αλλά η επιδείνωση των συνθηκών για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης - συγκεκριμένα η προέλαση της Ρωσίας και η βελτίωση της θέσης της στο Χάρκοβο - οδήγησε τον πρόεδρο να αλλάξει γνώμη.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η διοίκηση Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι μια απόφαση είτε είχε ληφθεί κρυφά είτε επρόκειτο να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει στάση και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή.
Τα μηνύματα αυτά ήρθαν αφού κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα. Άτομα και από τα δύο κόμματα υποστήριξαν επίσης την κίνηση δημόσια και ιδιωτικά, ενώ κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν το Κογκρέσο πίσω από κλειστές πόρτες ότι η χαλάρωση του περιορισμού είχε «στρατιωτική αξία», ανέφερε το Politico.
Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ουκρανία, όταν επιτίθεται στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχει πλήξει στρατιωτικούς στόχους που δεν σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή. Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει έντονα το μήνυμα ότι το Κίεβο πρέπει να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα μόνο για να πλήττει άμεσα ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά όχι πολιτικές υποδομές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι, από τον πρόεδρο Ζελένσκι και κάτω, πίεζαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει την πολιτική της από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο. Για εβδομάδες έλεγαν ότι η αδυναμία επίθεσης σε θέσεις ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα περιπλέκει την άμυνα της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και τη χώρα γενικότερα.
Σε μια συζήτηση με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την Τετάρτη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ πίεσε έντονα για τη χρήση αμερικανικών όπλων στη Ρωσία, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ποιες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία
Η δήλωση του Μπλίνκεν ακολούθησε το σχόλιο του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο ρωσικό έδαφος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, όχι κατά πολιτικών στόχων.
Ο Μακρόν έχει επανειλημμένως υποστηρίξει μία πιο άμεση επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ και άλλοι δυτικοί ηγέτες εμφανίζονται πλέον πιο διαλλακτικοί στην ιδέα.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο έδαφος της χώρας που δέχεται την επίθεση, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία.
«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει πλήγματα στόχων σε ρωσικό έδαφος», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολωνικά όπλα «όπως τους βολεύει».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι «άδικοι» για τη χώρα του οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr