Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα «Μπουλούκι» για ευρωπαϊκό βραβείο! Ο Πατρινός αρχιτέκτονας Γρηγόρης Κουτρόπουλος, εκ των ιδρυτών της ομάδας μιλά στο thebest.gr

Ένα «Μπουλούκι» για ευρωπαϊκό βραβείο! Ο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Η Πάτρα ως αφετηρία και η επόμενη μέρα μετά την ευρωπαϊκή διάκριση που χάρισε στην Ελλάδα

Με χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκαν  ο Πατρινός Γρηγόρης Κουτρόπουλος και τα άλλα ιδρυτικά μέλη του «Μπουλουκιού»  το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Βραβείο Europa Nostra 2024  που έλαβαν, χαρίζοντας αυτή την ευρωπαϊκή διάκριση στην Ελλάδα.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra  (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και κληρονομιάς) ανακοίνωσαν χθες, 30/5, τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra 2024, που συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάμεσα στους φετινούς νικητές είναι η ομάδα «Μπουλούκι» - Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης (Ελλάδα), η οποία τιμάται συνολικά για το υποδειγματικό έργο της στην κατηγορία "Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Δεξιότητες".

«Η χαρά είναι μεγάλη, σχεδόν συγκίνηση. Η αλήθεια είναι πως ο ανταγωνισμός είναι  πολύ μεγάλος. Είχαμε κάποιες ελπίδες για την απόσπαση της διάκρισης, αλλά δεν το περιμέναμε. Είναι μια διάκριση που μας βοηθά να συνεχίσουμε παραπάνω κιαι να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, ώστε να έχουμε τη συνέχεια που θέλουμε» δηλώνει ο κ. Κουτρόπουλος

Το Μπουλούκι είναι ένας φορέας που συνδυάζει την πρακτική εκπαίδευση στις παραδοσιακές οικοδομικές τέχνες με πραγματικά έργα, με στόχο την ενσωμάτωση της παραδοσιακής γνώσης στη σύγχρονη δόμηση. Παραδείγματος χάριν, το 2018 εργάστηκε στην αποκατάσταση του Μονοπατιού της Πλάκας στην ‘Ήπειρο συνδυάζοντας έργο, με ανάδειξη και διάσωση παραδοσιακής τεχνικής οικοδόμησης.

Αποτελείται από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και μελετητές της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όραμά του είναι να αναπτύξει μια νέα οικοδομική κουλτούρα στην Ελλάδα και διεθνώς, που να αντλεί ισχυρά από την παραδοσιακή γνώση και να στοχεύει σε μια σύγχρονη, βιώσιμη δόμηση. 

Μετά και την ευρωπαϊκή διάκριση ο στόχος τους είναι, όπως εξηγεί ο κ. Κουτρόπουλος, να εργαστούν με ακόμα περισσότερους ανθρώπους, να ανακαλύψουν και να διασώσουν κι άλλες παλιές τεχνικές και να τις επαναφέρουν στο σήμερα και να διοργανώσουν κι άλλα εργαστήρια

Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν εργαστεί στην Ήπειρο και τις Κυκλάδες, ενώ πρόσφατα διοργάνωσαν εργαστήριο στην ορεινή Αχαΐα και στοχεύουν να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και εκτός αυτής.

 «Το πλάνο είναι να διευρυνθεί ο γεωγραφικός ορίζοντας της ομάδας, είτε κάνοντας δικά μας έργα, είτε συμβουλεύοντας και άλλους μικρότερους οργανισμούς ή και να συνεργαστούμε μαζί τους, κάνοντας αντίστοιχα προγράμματα».

Η ομάδα ήδη βρίσκεται σε επαφή με φορείς του εξωτερικού και συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με εταίρους από τη Γαλλία και το Βέλγιο «και ήδη έχουμε επαφές και συζητήσεις με δίκτυα οργανώσεων που είναι στο χώρο και σχεδιάζουμε νέες συνεργασίες».

Επιπρόσθετα, εργάζονται πάνω στη δημιουργία του πρώτου κέντρου έρευνας και κατάρτισης πάνω στις παραδοσιακές οικοδομικές τέχνες, στα Φράστα Τζουμέρκων, στο κτίριο ενός παλιού δημοτικού σχολείου που παραχωρήθηκε από τις τοπικές αρχές.

«Θα είναι το πρώτο τέτοιο κέντρο στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε να έρχεται κόσμος και από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό και να υλοποιούνται εκεί πολλές δράσεις».

Η διάκριση που απέσπασε το «Μπουλούκι» μέχρι στιγμής δεν οδηγεί σε χρηματικό έπαθλο.

Οι υποστηρικτές και οι λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ανακαλύψουν τους νικητές και να ψηφίσουν διαδικτυακά για να αποφασίσουν τον νικητή του βραβείου Public Choice 2024/ Βραβείου Κοινού 2024, που θα λάβει χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι νικητές επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή που αποτελείται από 12 ειδικούς της πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη, μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων από ειδικές επιτροπές. Ένα σύνολο 206 έγκυρων αιτήσεων υποβλήθηκαν στα φετινά Βραβεία από οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα από 38 ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Οι νικητές θα τιμηθούν στην τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 στις 7 Οκτωβρίου στο Romanian Athenaeum, το περίφημο μέγαρο μουσικής του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), στο οποίο πρόσφατα απονεμήθηκε το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Label) προς αναγνώριση της σημασίας του. Την εκδήλωση θα συντονίσουν από κοινού η Ευρωπαία Επίτροπος Iliana Ivanova και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra Hermann Parzinger. Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα ανακοινωθούν οι νικητές του «Grand Prix» και ο νικητής του βραβείου «Public Choice»/ Βραβείο Κοινού, που επιλέχθηκαν μεταξύ των φετινών νικητών και θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας.

Η τελετή θα είναι το επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά 2024, και θα λάβει χώρα στις 6-8 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι. Η Σύνοδος, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργανώνεται από την Europa Nostra σε στενή συνεργασία με οργανισμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς και εταίρους, ιδιωτικούς και δημόσιους, στη Ρουμανία.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις