Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νετανιάχου: Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας

Νετανιάχου: Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μ...

Όλα όσα είπε

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή (31/05/2024) ότι το Ισραήλ εξουσιοδότησε διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Η δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έρχεται λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός σχεδίου εκεχειρίας σε τρία στάδια που ο ίδιος είπε ότι προτάθηκε από το Ισραήλ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψουν οι ομήροί μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για να τον επιτύχει αυτό τον στόχο», ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Η πρόταση τριών σημείων που παρουσίασε ο Μπάιντεν
Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πιο πρόσφατη πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας που κατατέθηκε από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και προτρέπει τη Χαμάς να την αποδεχθεί.

Είναι μια συμφωνία «που φέρνει όλους τους ομήρους στο σπίτι, διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, δημιουργεί μια καλύτερη μέρα στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και θέτει τις βάσεις για μια πολιτική διευθέτηση που παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», δήλωσε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν.

«Το Ισραήλ έχει προσφέρει τώρα μια ολοκληρωμένη νέα πρόταση. Είναι ένας οδικός χάρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτή η πρόταση έχει διαβιβαστεί από το Κατάρ στη Χαμάς», πρόσθεσε.

Οι τρεις φάσεις του σχεδίου του Ισραήλ
«Αυτή η νέα πρόταση έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων, τραυματιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων».

«Επιπλέον, ορισμένα πτώματα ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους, φέρνοντας σε κάποιο βαθμό το κλείσιμο της τρομερής θλίψης».

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί με 600 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων, το Ισραήλ και η Χαμάς θα «διαπραγματευθούν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να φτάσουν στη δεύτερη φάση, η οποία είναι ένα μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών», λέει ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αναγνωρίζει πως αυτός ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι δύσκολος και λέει ότι η πρόταση επιτρέπει την παράταση της πρώτης φάσης πέραν των έξι εβδομάδων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Μόλις οριστικοποιηθούν αυτοί οι όροι, μπορεί να ξεκινήσει η δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που θα έχουν απομείνει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν επίσης από τη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

«Όσο η Χαμάς τηρεί τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει μόνιμη», είπε ο Μπάιντεν, επικαλούμενος το κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας.

«Τελικά, στην τρίτη φάση, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα και τα εναπομείναντα πτώματα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους. Αυτή είναι η προσφορά που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις