Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μαγνησία: Οδηγίες μετά τις διαπιστώσεις για το μολυσμένο νερό που προκάλεσε γαστρεντερίτιδα σε 100 άτομα

Μαγνησία: Οδηγίες μετά τις διαπιστώσεις ...

Στο τέλος της εβδομάδας οι οριστικές απαντήσεις, με τους ειδικούς να δίνουν συμβουλές στον κόσμο.

Το νερό προκάλεσε γαστρεντερίτιδα σε 100 άτομα στη Μαγνησία.

Στο τέλος της εβδομάδας οι οριστικές απαντήσεις, με τους ειδικούς να δίνουν συμβουλές στον κόσμο.

Στη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης στις κοινότητες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας υπογραμμίζοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου το νερό. «Ούτε θα πλένουν τα χέρια τους στην τουαλέτα. Θα πίνουν νερό, το οποίο δίνουμε και εμείς και ο Δήμος με μπουκάλια από χθες. Εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν νερό θα το βράζουν στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να πλύνουν χέρια και δεν έχουν άλλα. Ούτε ντους ούτε τίποτα. Μόνο στο καζανάκι της τουαλέτας» τόνισε.

Επιπλέον ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες κλήθηκαν στις 31/5 μαζί με τον ΕΟΔΥ. Φάνηκε ότι υπήρχαν προβλήματα και στο δίκτυο και στη δεξαμενή. Υπήρχαν δείγματα μικροβιακών δεικτών κοπρανώδους προέλευσης και επίσης ταυτοποιήθηκε και το μικρόβιο της σαλμονέλας.

«Δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, να αναλυθούν τα δείγματα και κυρίως να βρούμε πώς προέκυψε αυτό το πράγμα. Από πού έγινε; Έγινε από το δίκτυο, έγινε από τη δεξαμενή, έγινε και από τα δύο; Να προσθέσω εδώ ότι επειδή σήμερα εγκαινιάζουμε το πρώτο σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, εδώ στη Λάρισα, στα πλαίσια αυτού του κέντρου θα υποχρεούνται οι δήμαρχοι να έχουν κάμερες σε όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν δεξαμενές για να μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

 Αυτή τη στιγμή έχω σενάρια στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορώ να τα πω γιατί δεν τα έχω επιβεβαιώσει. Όταν θα επιβεβαιωθούν στο τέλος της εβδομάδας Νθα πούμε ακριβώς πώς έγινε και αν χρειαστεί θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν».

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας ανέφερε πως «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Ευτυχώς είναι απομονωμένο μόνο στο δίκτυο το συγκεκριμένο των δύο κοινοτήτων, το οποίο υδρεύεται από ξεχωριστή δεξαμενή και οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο. Η πρώτη αναφορά που έχουμε στα χέρια μας ήταν την Παρασκευή 31/5 το απόγευμα από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου αναφέρθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία είχαν καταγραφεί και σίγουρα η πρώτη αναφορά ήταν ότι μάλλον υπάρχει σχέση με την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Στο αν συσχετίζεται η μόλυνση με την πλημμύρα και με τις ζημιές του δικτύου ο κ. Νασίκας ανέφερε ότι «απέκλεισε ο ΕΟΔΥ κατηγορηματικά να σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel. Τώρα αν αποδειχτεί κάτι στις επόμενες ημέρες, αν έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα γιατί έχουμε τα στάσιμα νερά περίπου τρία έως τέσσερα μέτρα νερό στην περιοχή του Ριζομύλου είναι ακόμη η διερεύνηση, αλλά η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις