Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η τελευταία θεατρική εμφάνιση της μπριόζας Δέσποινας Στυλιανοπούλου στην Πάτρα

Η τελευταία θεατρική εμφάνιση της μπριόζ...
Μαρτάτος Tάκης

Ήταν με την σατιρική παράσταση "Οίκος Ευγηρίας" τον Απρίλιο του 2015 στο θέατρο Πάνθεον μαζί με μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε η είδηση του θανάτου ιδιαίτερα αγαπητής στο κοινό ηθοποιού Δέσποινας Στυλιανοπούλου λίγο πριν κλείσει τα 92 της χρόνια. Ήταν γεννημένη στις 8 Ιουλίου 1932 στη Μεσσήνη.

Ηθοποιός με μπρίο, σκηνική άνεση, χιούμορ που είχε προλάβει να παίξει με όλους σχεδόν τους παλιούς, μεγάλους κωμικούς, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου μπορεί να ξεκίνησε παίζοντας δεύτερους ρόλους, κλέβοντας συχνά την παράσταση (θυμηθείτε την ως χήρα του Μιλτιάδη στο «Αχ αυτή η γυναίκα μου» το 1967 πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Γιάννη Μιχαλόπουλο), ωστόσο κατάφερε να εξελιχθεί στις αρχές του ’70 σε πρωταγωνίστρια με το πλατύ κοινό να την συμπαθεί ιδιαίτερα και να την αποκαλεί χαϊδευτικά «Δεσποινούλα».

Στην Πάτρα οι παλιότεροι την θυμούνται από θεατρικές παραστάσεις με τις οποίες είχε έρθει στο Πάνθεον και μάλιστα η τελευταία φορά ήταν πριν περίπου 9 χρόνια τον Απρίλιο του 2015 με μία αξιόλογη θεατρική δουλειά σε παραγωγή του Βασίλη Πλατάκη. Όπως ανέφεραν στο thebest.gr ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και ο Διονύσης Ανδριόπουλος, η παράσταση αυτή ήταν ο «Οίκος ευγηρίας», μία σάτιρα του Μανόλη Κορρέ σε σκηνοθεσία του Β. Πλατάκη, ένα συναισθηματικό, τρυφερό και ανθρώπινο έργο, που σκιαγραφεί την άλλοτε ευχάριστη και άλλοτε δύσκολη ζωή σε ένα γηροκομείο

Εκτός από την Δέσποινα Στυλιανοπούλου στην παράσταση αυτή που είχε μεταφερθεί από το θέατρο Μπρόντγουαιη της Αθήνας, για ένα τριήμερο στο Πάνθεον, στην Πάτρα, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 στις 21.00, το Σάββατο 25/4/2015 στις 18.30 και στις 21.30 και την Κυριακή 26/4/2015 στις 19.30, έπαιζαν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί όπως η Μαρία Ιωαννίδου, ο αείμνηστος Ανέστης Βλάχος, η Τιτίκα Σαριγκούλη που επίσης έχει φύγει από τη ζωή, ο Μανώλης Δεστούνης, η Καίτη Φίνου, ο Σπύρος Θεοδόσης, κ.α.

Ο «Οίκος ευγηρίας» διακωμωδούσε τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας σε ορισμένα απ’ αυτά τα ιδρύματα και συνάμα την ψευτιά και υποκρισία της τηλεόρασης. Παρακολουθώντας την παράσταση όπως έχει γραφτεί, γελάς, δακρύζεις και αγανακτείς.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου μπορεί στον κινηματογράφο να υποδυόταν συχνά την αγράμματη γυναίκα (θυμηθείτε την και ως υπηρέτρια Ασημίνα πλάι στον Λάμπρο Κωνσταντάρα στην ταινία «Ο τρελός τα 'χει 400»), εν τούτοις ήταν μία καλλιτέχνιδα με σπουδές και κατάρτιση. Είχε σπουδάσει φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, απ' την οποία και αποφοίτησε το 1959.

Σεν πάνε δύο μέρες που σ’ ένα τηλεοπτικό κανάλι προβλήθηκε «Το κορίτσι του λούνα παρκ» (σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης) του 1968 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη όπου έναν δεύτερο αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, της Σοφίας τον είχε υποδυθεί η Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Το 1970 προβλήθηκε στους κινηματογράφους της εποχής η ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Η Ταξιτζού» που ήταν μεγάλη επιτυχία της. Το σενάριο ήταν του Γιώργο Λαζαρίδη και πλάι στην Δέσποινα Στυλιανοπούλου, έπαιζαν οι Νίκος Ρίζος, Ρίκα Διαλυνά, Άλκης Γιαννακάς, Γιώργος Παπαζήσης, Νικήτας Πλατής, Βασίλης Μαλούχος, Μάκης Δεμίρης, Μπάμπης Ανθόπουλος, ο Πατρινός Χρήστος Μάντζαρης, κ.α.

Πάλι σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη το ’72 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η προεδρίνα» όπου έπαιζαν και οι Νικήτας Πλατής και Μαρίκα Νέζερ ενώ το 1971 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία «Η εφοπλιστίνα» με τους Γιώργο Παπαζήση, Ανδρέας Μπάρκουλη, Σωτήρη Τζεβελέκο, κ.α.

Είχε μεγάλη φιλία με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη από την εποχή μάλιστα της «Αλίκης στο Ναυτικό» το 1960 όπου η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, πολύ νέα ηθοποιός ακόμη, έκανε μία σύντομη εμφάνιση.

Τελευταία η πολύ καλή αυτή ηθοποιός που κουβαλούσε την αύρα μίας ολάκερης τόσο διαφορετικής εποχής όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο θέατρο και στον κινηματογράφο, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ενώ την είχαν συγκλονίσει οι θάνατοι αγαπημένων συναδέλφων της όπως της ηθοποιού Μαίρης Χρονοπούλου στις 6 Οκτωβρίου 2023.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου είχε παίξει και στην τηλεόραση.

Όπως είδαμε στην Wikipedia, είχε εμφανιστεί στη σειρά «Βασίλισσα Αμαλία» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1975 στην τότε ΕΙΡΤ, στο θρυλικό «Λούνα Παρκ», στη σειρά «Τα χρυσά κορίτσια» το 2007 στην ΕΤ1 ενώ είχε παίξει και στις δημοφιλείς «7 θανάσιμες πεθερές: Η Σμυρνιά πεθερά» στο κανάλι Mega.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture