Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα ανεξήγητο ραδιοφωνικό σήμα κάνει τους αστρονόμους να απορούν

Ένα ανεξήγητο ραδιοφωνικό σήμα κάνει του...

Το σήμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP της Αυστραλίας

Το Διάστημα είναι γεμάτο από παράξενα σήματα, όμως βρέθηκε ένα ανεξήγητο ραδιοφωνικό σήμα, που έχει μπερδέψει τους αστρονόμους.

Το σήμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP της Αυστραλίας. Το Σήμα ASKAP J1935+2148 εμφανίζεται και επαναλαμβάνεται κάθε 53.8 λεπτά. Όταν επαναλαμβάνεται, παρουσιάζει τρις διαφορετικές φάσεις, κάνοντας τους αστρονόμους να έχουν περισσότερα ερωτήματα, από απαντήσεις.

Με βάση τις γνώσεις μας για την Αστροφυσική, δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση στο γιατί αυτό το ραδιοσήμα κάνει αυτό που κάνει. Μερικές φορές, φαίνεται να εκτοξεύει φωτεινές ριπές που διαρκούν από 10 μέχρι 50 δευτερόλεπτα. Αυτές οι ριπές φωτός δείχνουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Άλλες φορές, οι παλμοί είναι πιο αδύναμη και παρουσιάζουν μια κυκλική πόλωση, που διαρκεί μόλις 370 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Άλλες φορές το σήμα παραμένει σιωπηλό.

 
Αυτές οι τρεις χαρακτηριστικές καταστάσεις εκπομπής αποτελούν μέρος αυτού που έχει μπερδέψει τόσο πολύ τους επιστήμονες σχετικά με αυτό το ανεξήγητο ραδιοσήμα. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το σήμα προέρχεται από έναν αστέρα νετρονίων ή ένα λευκό νάνο. Όμως οι καταστάσεις εκπομπής που είδαμε προηγουμένως, δεν ταιριάζουν απόλυτα με την τρέχουσα γνώση μας για τη φυσική που διέπει αυτά τα δύο κοσμικά αντικείμενα.

Ένα αστέρι νετρονίων, εκτοξεύει συχνά ραδιοσήματα.  Οι επιστήμονες λένε ότι οι διαφορετικές καταστάσεις που βλέπουμε εδώ θα μπορούσαν να προκληθούν από ισχυρά μαγνητικά πεδία και πολύπλοκες ροές πλάσματος γύρω από το αστέρι νετρονίων. Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, είναι ότι έχουμε δει τυπικά αστέρια νετρονίων να περιστρέφονται με ταχύτητες δευτερολέπτων ή ακόμα και κλάσματα του δευτερολέπτου ανά περιστροφή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι αδύνατο για κάποιον να περιστρέφεται αρκετά αργά ώστε να στέλνει ένα σήμα κάθε 53,8 λεπτά.

Οι λευκοί νάνοι, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι περιστρέφονται τόσο αργά. Ωστόσο, δεν έχουμε βρει ποτέ κανένα που να παράγει ανεξήγητα ραδιοφωνικά σήματα όπως αυτό. Γι’ αυτό οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τα δεδομένα. Μια μελέτη σχετικά με αυτά τα τελευταία ευρήματα γύρω από το σήμα μπορεί να βρεθεί στο Nature Astronomy. Εάν οι επιστήμονες είναι σε θέση να λύσουν αυτό το μυστήριο, θα μπορούσε να μας αναγκάσει σκεφτούμε ξανά την κατανόησή μας για το σύμπαν και την φυσική.

 ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις