του Κώστα Αγγελάκη
Με αφορμή την τελευταία πολιτική αντιπαράθεση για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και για την κατάταξή της στην προτελευταία θέση στην Ευρωζώνη, θεωρώ ότι πρέπει να πούμε κάποια πράγματα.
Η αγοραστική δύναμη μιας κοινωνίας κρίνεται από τα δηλωμένα εισοδήματα των πολιτών σε σχέση με τις τιμές σε ένα μίγμα αντιπροσωπευτικών προϊόντων.
Η στατιστική ανάλυση της Eurostatλέει ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη στην Ευρωζώνη μετά την Βουλγαρία, και αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια αν λάβει κανείς υπόψιν του την 10ετή κρίση άνευ προηγουμένου που περάσαμε την περίοδο 2010-2020.
Αλλά και πάλι η απόλυτη αλήθεια δεν είναι αυτή και αυτό είναι σχεδόν προφανές. Οι διεθνείς στατιστικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσημα στοιχεία εισοδημάτων χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την παραοικονομία και τα αδήλωτα εισοδήματα που υπάρχουν. Με απλά λόγια οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα περίπου 9,000 ευρώ κατά μέσο όρο και το πιο πιθανό είναι αυτό να μην είναι απολύτως ακριβές.
Για να δούμε όμως πως ορίζουμε την παραοικονομία και σε ποια μεγέθη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τα ακριβή μεγέθη της παραοικονομίας, γιατί αν τα γνωρίζαμε τότε δεν θα ήταν παραοικονομία, αλλά κάτι άλλο. Εκτίμηση όμως μπορούμε να κάνουμε, και αυτή η εκτίμηση είναι σχεδόν ασφαλής από την σύγκριση δύο οικονομικών μεγεθών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας μας είπε ότι η διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων (80 δις) και της δηλωμένης κατανάλωσης (120 δις) και αυτό μάλιστα χωρίς παράλληλη μείωση των καταθέσεων, μας υποδεικνύει το μέγεθος της παραοικονομίας.
Με απλά λόγια είναι σαν να σας δίνουν 80 ευρώ να ψωνίσετε σε ένα μαγαζί, και να βγαίνετε με 120 ευρώ ψώνια, χωρίς να ακουμπήσετε καμία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Που σημαίνει ότι είχατε και 40 ευρώ στην κωλότσεπη, που δεν ήξερε κανείς.
Με απλά μαθηματικά λοιπόν η πρώτη εκτίμηση της παραοικονομίας ανέρχεται σε περίπου 40 δις ευρώ. Δεν την λές και λίγη.
Ας με συγχωρήσει ο αξιοπρεπέστατος κεντρικός τραπεζίτης αλλά έχει υποπέσει σε ένα σφάλμα λογικής. Αυτή η εκτίμηση επιδέχεται μία διόρθωση προς τα κάτω γιατί συμπεριλαμβάνει και την κατανάλωση των τουριστών που προφανώς δεν κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Αν λοιπόν θεωρήσουμε, με τις τελευταίες μετρήσεις των τουριστικών διελεύσεων, ότι αυτός ο αριθμός είναι περίπου στα 8 με 10 δις ευρώ, η τελική παραοικονομία στην χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 30 με 32 δις.
Αν λοιπόν στα 80 δις των δηλωμένων εισοδημάτων προσθέσουμε και τα 30 περίπου δις της παραοικονομίας, τότε και με απλά μαθηματικά η αγοραστική μας θέση βελτιώνεται κατά περίπου 37%, χωρίς αυτό βέβαια να μας κάνει παράδεισο.
Αν οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα, δεν γνωρίζουν τα παραπάνω στοιχεία τότε είναι απλά αδιάβαστοι, ανόητοι και γραφικοί. Αν τα γνωρίζουν, που είναι σχεδόν βέβαιο, τότε είναι κάτι πολύ χειρότερο και κρίνετέ το εσείς.
Η άποψη του κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν και ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε πολλούς. Η επιλεκτική ακοή είναι χρόνια παθογένεια αυτής της κοινωνίας, η οποία παθογένεια μας έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν και σχεδόν καταστρέψει.
Τα τελευταία στοιχεία της Eurostatδείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάϊο έπεσε στο 2,3% από 3,2% τον Απρίλιο, με τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης στο 2,6%.
Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μπορεί να βελτιωθεί μόνο με αύξηση των εισοδημάτων, η οποία γίνεται ήδη και θα συνεχίσει να γίνεται με την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας. Εγώ είμαι αισιόδοξος προς αυτήν την κατεύθυνση, ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιωθώ.
Είδωμεν.
Κώστας Αγγελάκης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.