Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πούτιν: “Είμαστε κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή”

Πούτιν: “Είμαστε κοντά στο σημείο χωρίς ...

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα από Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ για να προκύψει πλήρης κατάπαυση πυρός

Ο “εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών” οδήγησε σε μια “επικίνδυνη τροπή των γεγονότων” και “φτάσαμε κοντά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή”, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ηγέτης του Κρεμλίνου κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι “υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια” λόγω της εξόδου της από τις συμφωνίες όπλων.

Είπε επίσης ότι η “κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση δεν θα μείνει ατιμώρητη”.

“Η Ουάσιγκτον έχει αποσυρθεί μονομερώς από διάφορες συνθήκες ελέγχου των όπλων”, είπε.

“Ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών έχει οδηγήσει στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε φτάσει κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή. Οι αιτιάσεις τους να δεχθεί η Ρωσία στρατηγική ήττα, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, καταδεικνύουν τον ακραίο τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών. Είτε δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της απειλής που δημιουργούν οι ίδιοι, είτε απλώς διακατέχονται από την πίστη στη δική τους ατιμωρησία.

Και τα δύο αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε τραγωδία”, προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Το 2019, οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από μια βασική πυρηνική συνθήκη με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν αναφερόταν στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Βάσει της συνθήκης, απαγορεύτηκε η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Το 2023, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οι προϋποθέσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Ακόμη, ο Πούτιν υποσχέθηκε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία “εάν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατεχόμενες περιοχές”. Είπε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για συνομιλίες για εκεχειρία αν “αύριο τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ”.

Εάν η Ουκρανία συμφωνούσε με αυτούς τους όρους, είπε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

“Οι συνθήκες είναι πολύ απλές”, είπε ο Πούτιν. “Οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τις περιφέρειες Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια”.
Μόλις το Κίεβο πει ότι είναι έτοιμο για μια τέτοια απόφαση και ξεκινήσει την πραγματική αποχώρηση των δυνάμεων από αυτές τις περιοχές και δηλώσει επίσημα την απόρριψη των σχεδίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, από την πλευρά μας, το ίδιο λεπτό, θα δοθεί εντολή να σταματήσουν τα πυρά και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Θα το κάνουμε αμέσως. Προφανώς, θα εγγυηθούμε την αδιάλειπτη και ασφαλή αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων”, είπε ο Πούτιν.

Από τη δική του πλευρά ο Ζελένσκι επιμένει πως θα απελευθερώσει όλα τα “κατεχόμενα εδάφη από τον ρωσικό έλεγχο” και αξιώνει περισσότερη ενίσχυση από τη Δύση.

“Το ΝΑΤΟ καταρρέει”
Τέλος, στην ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι το “δυτικό μοντέλο” παγκόσμιας ασφάλειας καταρρέει και ότι ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένα νέο και πιο σταθερό σύστημα στη θέση του. “Προφανώς, είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας. Σήμερα απλά δεν υπάρχει, πρέπει ουσιαστικά να δημιουργηθεί εκ νέου”, είπε.

“Όλα αυτά απαιτούν από εμάς, μαζί με τους εταίρους μας, με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, και υπάρχουν πολλές από αυτές, να επεξεργαστούμε τις δικές μας επιλογές για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρασία, προτείνοντάς τες στη συνέχεια για ευρύτερη διεθνή συζήτηση” πρόσθεσε ενδεικτικά. “Ζούμε στην ίδια ήπειρο. Ό,τι και να συμβεί, δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γεωγραφία. Θα πρέπει να συνυπάρχουμε και να συνεργαστούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο”, ήταν δε το μήνυμά του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μένει να δούμε πώς θα κινηθεί απέναντί του υπό τη νέα της ηγεσία.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις