Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Με τη δραματική ταινία "Πλάνο 75" ξεκινά φέτος ο Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος

Πάτρα: Με τη δραματική ταινία "Πλάν...

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 21.30 στο προαύλιο του νέου δημαρχείου στην οδό Μαιζώνος 19 - Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Με την προβολή της ταινίας “Plan 75 -  Πλάνο 75” ξεκινά την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 το φετινό πρόγραμμα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Μάλιστα η εναρκτήρια προβολή θα γίνει στο προαύλιο του νέου δημαρχείου της Πάτρας στην οδό Μαιζώνος 19.

Μια δραματική ταινία την παραγωγή της οποίας υπογράφουν η Ιαπωνία, η Γαλλία, οι Φιλιππίνες και το Κατάρ, σηματοδοτεί στις 9.30 το βράδυ αυτής της Τρίτης 18 Ιουνίου την έναρξη της ενότητας του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Πρόκειται για ένα μελαγχολικό δράμα πάνω στην αξία της ζωής, της ανθρώπινης επαφής και της κοινωνικής ενσυναίσθησης σε μια αλλοτριωμένη καπιταλιστική κοινωνία.

Με αφορμή ένα Ιαπωνικό κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο δίνει στους πολίτες άνω των 75 ετών να επιλέξουν την ευθανασία, ως λύση στο πρόβλημα μιας ολοένα και πιο γερασμένης κοινωνίας, στην οποία συνεχώς αυξάνονται τα εγκλήματα μίσους με θύματα γέρους, η Τσί Χαγιακάουα που υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία μέσα από μια ανατρεπτική και ταυτόχρονα παγερή ματιά σε μια στυγνή μελλοντική κοινωνία, ξεσκεπάζει την ομορφιά και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής, πίσω από τη βιτρίνα της φιλαγαθίας.

Ο θεατής παρακολουθεί να διασταυρώνονται οι πορείες μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενός νεαρού πωλητή του «Πλάνου 75» και μιας Φιλιππινέζας εργάτριας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διλήμματα ζωής και θανάτου.

Με σπάνια διορατικότητα, διεισδυτικότητα και ευαισθησία, η σκηνοθέτρια αναπαριστά μια (διόλου απίθανη) δυστοπία, όπου η τρίτη ηλικία αντιμετωπίζεται απάνθρωπα και η ανθρώπινη ζωή δεν νοείται ως τίποτα παραπάνω από ένα εμπόρευμα.

Η ταινία αποτελεί ένα μάθημα ουμανισμού κι ένα σχόλιο γύρω από το πώς αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες το δικαίωμα των υπερηλίκων σε μια αξιοπρεπή ζωή -και για το πόσο ακριβό έχουν κάνει αυτό το δικαίωμα.

Στο φιλμ, όλα γίνονται με μια εντυπωσιακή ευγένεια και κομψότητα που κάνει το κρατικό αυτό έγκλημα ακόμα πιο τρομακτικό.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΧΑΓΙΑΤΟ ΙΣΟΜΟΥΡΑ, ΓΙΟΥΜΙ ΚΑΓΟΥΑΙ, ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΡΙΑΝ.

*Η ταινία παραγωγής 2022 (διάρκεια 113 λεπτά), όπως πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου, θα επαναπροβληθεί την Πέμπτη 20/6 στο χώρο της Ιχθυόσκαλας (Νότιο Πάρκο).

Το περιοδικό Αθηνόραμα είχε γράψει στην κριτική του: Χαμηλών τόνων και αργών ρυθμών μελαγχολικό δράμα πάνω στην αξία της ζωής, της ανθρώπινης επαφής και της κοινωνικής ενσυναίσθησης σε μια αλλοτριωμένη καπιταλιστική κοινωνία.

Η είσοδος στις προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου είναι δωρεάν για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture