Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Με επιτυχία η παρουσίαση στην αυλή της Βίλλας Φέγγου του βιβλίου "Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων"

Πάτρα: Με επιτυχία η παρουσίαση στην αυλ...

Ο συγγραφέας του βιβλίου Στάθης Κουτρουβίδης εξέφρασε την ευχαρίστηση που νιώθει όταν βρίσκεται στην πόλη της Πάτρας που αποτελεί και το επίκεντρο της αρχειακής του έρευνας

Την περασμένη Τετάρτη 12/6/2024 στην αυλή της Βίλλας Φέγγου στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σμίλη με ιδιαίτερη επιτυχία, η εκδήλωση - παρουσίασης του βιβλίου: "Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων" του συγγραφέα Στάθη Κουτρουβίδη.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο ιστορικός της Οικονομίας Βασίλης Πατρώνης και ο Πατρινός συγγραφέας Βασίλης Χριστόπουλος. Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης.

Ο Βασίλης Πατρώνης  επισημαίνοντας την ιδιαίτερα στη σημασία του βιβλίου, αναφέρθηκε στην ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο των Κοινωνικών Επιστημών  σχετικά με τους όρους συγκρότησης της αστικής τάξης στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη  την  εμπλουτίζει κατά πολύ ανανεώνοντας σημαντικά τις γνώσεις μας σε αυτό το πεδίο. Έως τώρα για παράδειγμα, επικρατούσε η αντίληψη της πλήρους κυριαρχίας των πελατειακών δικτύων στην πολιτική ζωή του τόπου ή της υπερίσχυσης της μικρής ιδιοκτησίας στον αγροτικό χώρο ή της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δύο διακριτές κοινωνικές ομάδες ανάμεσα σε αυτές των προυχόντων και των εμπόρων.

Ο Στάθης Κουτρουβίδης με το βιβλίο του έρχεται σε μεγάλο βαθμό να αμφισβητήσει αυτές τις αντιλήψες που παρέμεναν κυρίαρχες και θεωρούνταν δεδομένες με έναν τρόπο αξιωματικό και να φωτίσει πολλές και διαφορετικές πτυχές της διαδικασίας συγκρότησης της αστικής τάξης κυρίως στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η αμφισβήτηση όμως αυτή γίνεται μέσα από δύο σχετικά καινούργιους δρόμους: πρώτον την επικέντρωση της προβληματικής σε έναν γεωγραφικό χώρο, αυτόν της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου με επίκεντρο την πόλη της Πάτρας, και την εξαντλητική διερεύνηση των πρωτογενών πηγών. Επομένως η προβληματική του συγγραφέα κινείται παράλληλα σε μια διπλή κατεύθυνση, στην αμφισβήτηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας από τη μία αλλά και στο άνοιγμα νέων και μελλοντικών δρόμων έρευνας από την άλλη

Τέλος, η σημασία του βιβλίου σχετίζεται με την ανάγκη ανάδειξης σημαντικών προσωπικοτήτων που ασχολήθηκαν με την οικονομία σε επίπεδο θεωρίας αλλά και πρακτικής εφαρμογής, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο λειτουργίας και συγκρότησης της αστικής ταυτότητας των αστών της πόλης.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο δεύτερος ομιλητής, Β. Χριστόπουλος, ο οποίος με ένα πιο γλαφυρό ύφος επέμεινε στη σημασία του βιβλίου σχετικά με τη διαμόρφωση και λειτουργία της αστικής τάξης και την πορεία συγκρότησής της στην πόλη. Η ανάδειξη ακριβώς των διαφορετικών όσο και ταυτοτικών χαρακτηριστικών της αστικής τάξης της πόλης διαμόρφωσε και τους όρους συγκρότησής της. Η ανάδειξη της ιδιοκτησίας και της εθνικής γης σε κεντρικής σημασίας διακύβευμα, η έμμεση παρέμβαση στο πεδίο της πολιτικής ακόμα και της ίδιας της εφαρμογής των νόμων πολλές φορές, η λειτουργία και ο έλεγχος του κεφαλαίου και της εργασίας συνέτειναν στην επικράτηση ενός οικονομικού μοντέλου σε βάθος χρόνου. Όμως ο συγγραφέας δεν εμμένει αποκλειστικά στους οικονομικούς όρους συγκρότησης της κοινωνίας της πόλης, αλλά επεκτείνει την προβληματική του στο σύνολο της κοινωνικής δραστηριότητας, του συνόλου των ανθρώπων αυτών και ενός ηγεμονικού τρόπου ζωής και διαβίωσης.

Η προσπάθεια για παράδειγμα κοινής πολιτικής παρέμβασης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τις κοινωνικές δυνάμεις των εμπόρων και των κτηματιών ή επίσης ο φιλανθρωπικός λόγος που αναπτύσσεται μεθοδευμένα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σηματοδότησε την προσπάθεια παρέμβασης στο πεδίο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής αλλά και μιας προσπάθειας "ηθικοποίησης" της κοινωνίας ή αποφυγής της όποιας διαφαινόμενης παρακμάζουσας πραγματικότητας.

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου Στάθης Κουτρουβίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στην ευχαρίστηση που νιώθει όταν βρίσκεται στην πόλη της Πάτρας που αποτελεί και το επίκεντρο της αρχειακής του έρευνας. Μίλησε στη συνέχεια σχετικά με το τι νομίζει ότι εισφέρει το βιβλίο στη ευρύτερη συζήτηση και αναφέρθηκε επισταμένως στα σημεία - κλειδιά που εκτιμά ότι το βιβλίο του σηματοδοτεί για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture