Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο μπάστακας "Ντόρος" κατέληξε στη Ξερόλακκα - Τι καταγγέλλει η Καρναβαλική Ακαδημία Πατρών - ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ο μπάστακας "Ντόρος" κα...

Κοσμούσε την πλατεία Υψηλών Αλωνιών, το 2022, όταν στην πόλη δεν έγινε Καρναβάλι λόγω της αρχής της πανδημίας

Στην Ξερόλακκα, κατέληξε, ο μπάστακας «Ντόρος», που κοσμούσε την πλατεία Υψηλών Αλωνιών, την καρναβαλική περίοδο του 2022.

Τότε 30 ιστορικά πληρώματα, θέλοντας να μην αφήσουν μία καρναβαλική χρονιά χαμένη, προχώρησαν σε μία πρωτοφανή δράση: Να κατασκευάσουν μέσα σε 20 ημέρες έναν Μπάστακα ύψους 7,5 μέτρων, τον μεγαλύτερο που να έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής, να είναι δημιούργημα των πληρωμάτων και να εκτεθεί στην πόλη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα!

Δυο χρόνια μετά, ο «ντόρος» σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανάρτηση της Καρναβαλικής Ακαδημίας Πατρών, καταστράφηκε ολοσχερώς από τα μηχανήματα του Δήμου Πατρέων και πήρε τον δρόμο του για την Ξερόλακα...

Η ανάρτηση της Καρναβαλικής Ακαδημίας

"Ο ΝΤΟΡΟΣ" - Η ιστορία ενός μπάστακα

"ντόρος ο [dóros] Ο18 : (οικ.) 1. φασαρία, θόρυβος που δημιουργείται από γέλια, αστεία, παιχνίδια κτλ."

Η ιστορία του Ντόρου ξεκινάει στις αρχές του 2022, όταν ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με την παρουσία κόσμου.

30 ιστορικά πληρώματα, θέλοντας να μην αφήσουν μία καρναβαλική χρονιά χαμένη, προχώρησαν σε μία πρωτοφανή δράση: Να κατασκευάσουν μέσα σε 20 ημέρες έναν Μπάστακα ύψους 7,5 μέτρων, τον μεγαλύτερο που να έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής, να είναι δημιούργημα των πληρωμάτων και να εκτεθέι στην πόλη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα!

Το όνομα αυτού: ΝΤΟΡΟΣ

Ο Ντόρος ξεκίνησε από το μηδέν, σχεδιάστηκε, σκαλίστηκε, χαρτώθηκε και βάφτηκε μετά από πολλές ώρες εθελοντικής δουλειάς των μελών των πληρωμάτων, αποδεικνύοντας πως υπάρχει ακόμα η καρναβαλική φλόγα των Πατρινών που κρατάει ζωντανό το θεσμό!

Εκτέθηκε στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι την Κ. Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2022 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε προσωρινά σε ιδιωτική αποθήκη με σκοπό να διαφυλαχθεί ώστε να αξιοποιηθεί μελλοντικά για την πόλη.

Εδώ και ένα χρόνο ο Ντόρος μεταφέρθηκε στις εγκαταστασεις του Καρναβαλικού Συνεργίου στο Πετρωτό, κάπως παρατημένος στον εξωτερικό χώρο, να παλεύει μόνος του να παραμείνει ένας, και όχι να διαλυθεί.

Έπειτα από αίτημα της Καρναβαλικής Ακαδημίας και των πληρωμάτων, ζητήσαμε ο Ντόρος να επισκευαστεί όσον αφορά τις φθορές του, και εμείς θα αναλαμβάναμε να τον ξαναβάψουμε, και να τον παραχωρήσουμε στο Καρναβάλι και στην Πάτρα, με την τοποθέτηση του στην είσοδο των Παλαιών Σφαγείων, του χώρου αναφοράς πλέον στο Πατρινό Καρναβάλι.

Παρα τις προφορικές διαβεβαιώσεις, δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα.

Χθές, στις 18/06/2024, ζητήσαμε με επιστολή προς την ΚΕΔΗΠ ενημέρωση σχετικά με τον Ντόρο, και όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε "Αίτημά μας είναι να αποκατασταθεί από το καρναβαλικό συνεργείο, με την επιμέλεια και βοήθεια μελών της Καρναβαλικής Ακαδημίας και να τοποθετηθεί, ως στοιχείο καρναβαλικό στην είσοδο των παλαιών Σφαγείων."

Ο ΝΤΟΡΟΣ σήμερα το πρωί καταστράφηκε ολοσχερώς από τα μηχανήματα του Δήμου Πατρέων και πήρε τον δρόμο του για την ξερόλακα....

Εκεί θα συναντήσει και όλο το υλικό του Πατρινού Καρναβαλιού που έχει καταστραφεί και είναι περισσότερο από αυτό που υπάρχει στο αρχείο του Δήμου....

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις