Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Ηλεία: Συγκίνηση για την απώλεια του Σάκη Σταυρόπουλου

Ηλεία: Συγκίνηση για την απώλεια του Σάκ...

Για ένα χρόνο με μαύρες εμφανίσεις ο Πανηλειακός σε ένδειξη πένθους

Ακούγεται σαν ψέμα, ακούγεται σαν να μην μπορεί ο νους να χωρέσει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε από χώμα και νερό, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι θα μείνουν αθάνατοι στην ιστορία.

Ένας από αυτούς ήταν ο Σάκης Σταυρόπουλος, ο άνθρωπος ο οποίος άλλαξε τη μοίρα του ηλειακού ποδοσφαίρου, αυτός ο οποίος έκανε τον Πανηλειακό μέλος της ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, ο οποίος είχε να υπερηφανεύεται ότι ξεκίνησε φτωχός, με ένα παπούτσι, να φύγει από την Κουτσοχέρα και να πάει στην Αθήνα να αναζητήσει το μέλλον του. Ένας άνθρωπος ο οποίος επέστρεψε στον Πύργο μεγάλος και τρανός, έστω και αν δεν ανήκε σε κάποιο «τζάκι». Η προσωπική του διαδρομή, αντικατοπτριζόταν και σε ένα δικό του δημιούργημα. Τον Πανηλειακό.

Τον οποίο πήρε από το τοπικό πρωτάθλημα και τον ανέδειξε στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής. Είναι η ώρα στην οποία πρέπει ο Δήμος Πύργου να τιμήσει τον Σάκη Σταυρόπουλο, ίσως με την ονομασία του δημοτικού σταδίου, του χώρου στον οποίο μεγαλούργησε. Ο Πανηλειακός, επί των ημερών του Σάκη Σταυρόπουλου, χτύπησε την πόρτα της ευρωπαϊκής εξόδου.

Και δεν τα κατάφερε, επειδή η μοίρα του έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Παραμονές ενός κρίσιμου αγώνα, λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα ο αρχιτέκτονας της πορείας εκείνης, ο Αντώνης Γεωργιάδης.

Ο Σάκης Σταυρόπουλος από χθες τα ξημερώματα, έχει περάσει στο πάνθεον της ιστορίας. Εκεί θα πάει να συναντήσει ξανά τον Αντώνη Γεωργιάδη. Με τον οποίο έχουν αφήσει μια ανοιχτή υπόθεση…

Για ένα χρόνο με μαύρες εμφανίσεις ο Πανηλειακός
«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. Σήμερα ο Πανηλειακός έχασε τον πατέρα του», ήταν το σχόλιο του Προέδρου του Πανηλειακού Κώστα Ντάβαρη με αφορμή τον θάνατο του Σάκη Σταυρόπουλου. Ο Κώστας Ντάβαρης, αποφάσισε ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Σάκη Σταυρόπουλο, ο Πανηλειακός ολόκληρη τη σεζόν 2024-25, να αγωνίζεται με μαύρες εμφανίσεις.

Ο οραματιστής και τεχνοκράτης
Ο Σάκης Σταυρόπουλος ήταν ένας οραματιστής, ένας άνθρωπος ο οποίος πάντα επιδίωκε να αλλάξει το ποδόσφαιρο το οποίο λάτρευε. Κάποια στιγμή, σε μια ιδιωτική κουβέντα είχε πει ότι το ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να τελεί υπό την αιγίδα του κράτους, επειδή είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Όπως ένα Κράτος φροντίζει για την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια των πολιτών, θα πρέπει να φροντίζει να τους προσφέρει και ψυχική υγεία. Και ουσιαστικά, οι ΠΑΕ να χρηματοδοτούνται από το Κράτος. Μπορεί αυτό να ακουγόταν αστείο εκείνη την εποχή, κοντά στο 2004, όμως σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, μια πάμπλουτη χώρα όπως η Σαουδική Αραβία, έχει εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το ποδόσφαιρο και με κρατικά κονδύλια οι ομάδες της χώρας, τείνουν να καταστήσουν τη Saudi League σε ένα από τα πιο ελκυστικά και συναρπαστικά πρωταθλήματα στον κόσμο, προς τέρψιν των θεατών της Σαουδικής Αραβίας, αγοράζοντας τους κορυφαίους παίκτες του Πλανήτη. Αλλά και κα φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, πάλι με δημόσια κεφάλαια, εγκατέστησε και λειτουργεί το VAR, προκειμένου να προσφέρει αξιοπιστία, δικαιοσύνη και ισότητα σε αυτό το τελευταίο λαϊκό κίνημα, όπως έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Κούγιας το ποδόσφαιρο. Ο Σάκης Σταυρόπουλος, σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, στην εκπομπή Αθλητικές Συναντήσεις στην ΟΡΤ και τον Γιώργο Αστερή, είχε πει: «Κάτι θα πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Η χαρά του ποδοσφαίρου, είναι το γκολ. Όταν ένας θεατής δεν βλέπει γκολ, αγχώνεται και αντί να φεύγει ικανοποιημένος, φεύγει ψυχικά άρρωστος από το γήπεδο». Όσο για τον Πανηλειακό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε, κάποτε είχε περιγράψει τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις.

Δεν άφηνε τίποτα στη τύχη του και φρόντιζε έτσι να λειτουργεί και ο Πανηλειακός. Διοίκηση όπως επί Σταυρόπουλου, δεν πέρασε ποτέ ξανά, όχι μόνο από τον Πανηλειακό και άλλη ηλειακη ομάδα, ίσως ούτε και από άλλη ελληνική, πέραν ίσως των τεσσάρων μεγάλων: «Ήταν οι πάγιες ανάγκες της ΠΑΕ δέκα δραχμές κάθε μήνα; Εγώ θα έστελνα δεκαπέντε. Να έχουν μια άνεση. Χάλασε μια λάμπα στα γραφεία. Να έχουν να την αλλάξουν…». Το πόσο γνώριζε τη διοίκηση του ποδοσφαίρου και τεχνοκράτης ήταν, είχε φανεί το 2004, όταν σε μια πρωτοφανή κίνηση απαγόρευσης της εισόδου τηλεοπτικών συνεργείων στο γήπεδο του Πύργου, είχε μιλήσει για άμεση ανάγκη κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Α΄Εθνική. Μια κεντρική διαχείριση, για την οποία μιλάει η FIFA σήμερα μέσα από την Ολιστική Μελέτη και η οποία σε αντίθεση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, στην Ελλάδα ακόμα αγνοείται.

 

Μια ζωή σαν παραμύθι…
Ο Σάκης Σταυρόπουλος, γεννήθηκε το 1945 στην Κουτσοχέρα Ηλείας. Από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα, αγαπούσε το ποδόσφαιρο, αν και εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα με μεγάλη συχνότητα. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε, μαζεύονταν παρέες και πήγαιναν στο περίπτερο να ακούσουν την εξέλιξη των αγώνων, αλλά ο περιπτεράς τους απομάκρυνε, επειδή όπως έλεγε, του έδιωχναν τους πελάτες. Το 1963 μπήκε στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία τελείωσε και υπηρέτησε για δυο μόλις χρόνια. Ήταν ανήσυχο πνεύμα, αντισυμβατικός και με πολύ αυξημένο το περί δικαίου αίσθημα για να μπορέσει να εγκλωβιστεί σε ένα σύστημα που ένιωθε ότι δεν τον κάλυπτε. Σύντομα διέγνωσε μεγάλες προοπτικές στον κλάδο του catering. Και ίδρυσε το 1973 την International Service, μια εταιρεία πρωτοπόρο, η οποία έφερε με οργανωμένο τρόπο τον καθαρισμό, συντήρηση και γενικότερα την εξυπηρέτηση μεγάλων κτιρίων. Μετά από λίγα χρόνια, επεκτάθηκε και στη διακίνηση πετρελαίου, ιδρύοντας τη θυγατρική εταιρεία International Service Oil. Η μεγάλη αγάπη, μεγάλο απωθημένο του Σάκη Σταυρόπουλου, ήταν ο Πανηλειακός και το ποδόσφαιρο. Τον ανέλαβε το 1988 από το τοπικό πρωτάθλημα. Τον ανέβασε στη Δ΄ Εθνική, οπότε και έφερε μια επανάσταση στο ηλειακό ποδόσφαιρο, αποκτώντας τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ως παίκτη-προπονητή. Άμεσα ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική και στη συνέχεια, μετά από δυο χρόνια παραμονής εκεί, έκανε το άλμα για τη Β΄ Εθνική.

Η χειρουργική επέμβαση του 1994
Η Πατρίς Σπορ, αποκαλύπτει σήμερα κάτι που μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς και φίλοι του γνωρίζουν. Πάνω στην ακμή των επαγγελματικών και ποδοσφαιρικών του ενασχολήσεων, το 1994, χρειάστηκε να κάνει μια πολύ σοβαρή επέμβαση στην καρδιά. Μεταφέρθηκε στην Αγγλία, όπου υποβλήθηκε σε τριπλό μπάι πας. Οι γιατροί του συνέστησαν να κάνει υγιεινή ζωή, να αθλείται, να κόψει το κάπνισμα και τον… Πανηλειακό! Ο ίδιος, δεν έκανε τίποτα από αυτά. Ούτε το αγαπημένο του τσιγάρο έκοψε, ούτε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, αν και είχε πει τότε ότι σχεδιάζει να φύγει, προς γενική κατάπληξη όλων. Δεν το έκανε όμως ποτέ. Και όχι απλά δεν το έκανε, αλλά το 1996, πανηγύρισε την άνοδο στην Α΄ Εθνική. Μια εποποιΐα, όμοια της οποίας δεν είχε γνωρίσει ποτέ ξανά. Πολλά χρόνια είχε πρόβλημα με το ζάχαρο, ωστόσο δεν το έβαζε κάτω, ήταν πολύ γερό σκαρί, ένας πολύ δυνατός άνθρωπος.   Τα τελευταία χρόνια, συνταξιούχος πια, βρισκόταν ανάμεσα στην Αθήνα και την Κουτσοχέρα, ενώ τον τελευταίο καιρό, διέμενε στην πολυτελή βίλα του στο χωριό, μέχρι χθες, πριν φύγει για το παντοτινό ταξίδι.

Όταν του έγινε πρόταση να πολιτευτεί
Το 2002, προτάθηκε στον Σάκη Σταυρόπουλο από τον τότε ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής. Ο Σάκης Σταυρόπουλος του απάντησε: «Σε ευχαριστώ πρόεδρε για την τιμή που κάνεις, αλλά εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ με την πολιτική, διότι ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, για να δώσω χαρά στους συμπολίτες μου και διέξοδο για ψυχαγωγία». Το 2004 και όταν είχε πάρει την οριστική του απόφαση να αποχωρήσει από τον Πανηλειακό, ο Μακαριστός Επίσκοπος Ηλείας Γερμανός, του έστειλε ένα έγγραφο, το οποίο συνέβαλλε να μεταπειστεί.

 

πηγή: Εφημερίδα Πατρις

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports