Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Φόρο τιμής στον σπουδαίο ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ αποτίει το Χόλιγουντ

Φόρο τιμής στον σπουδαίο ηθοποιό Ντόναλν...
Μαρτάτος Tάκης

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας από τους πιο έξυπνους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκα ποτέ, είχε υπέροχο διερευνητικό μυαλό, ανέφερε η Βρετανή ηθοποιός Έλεν Μίρεν

Εκπρόσωποι της κινηματογραφικής τέχνης αποτίουν φόρο τιμής στον σπουδαίο Καναδό ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ, πρωταγωνιστή των ταινιών "MASH", "Klute – Η Εξαφάνιση", «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» και "The Hunger Games – Αγώνες πείνας", ο οποίος πέθανε σε ηλικία 88 ετών την Πέμπτη 20-6-2024.

Ο βραβευμένος με τιμητικό Όσκαρ (το 2017) ηθοποιός πέθανε στο Μαϊάμι μετά από μακρά ασθένεια.

Ο 57χρονος γιος του, Κίφερ Σάδερλαντ, επίσης ηθοποιός τον αποκάλεσε «έναν από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του στο Χ περιέγραψε τον εκλιπόντα Ντόναλντ Σάδερλαντ ως «έναν αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και μοναδικό ηθοποιό που ενέπνευσε και διασκέδασε τον κόσμο για δεκαετίες».

Η σπουδαία Βρετανή ηθοποιός Έλεν Μίρεν, η οποία πρωταγωνίστησε μαζί του στο «The Leisure Seeker - Ταξίδι Αναψυχής» του Πάολο Βίρτζι το 2017, ανέφερε σε δήλωσή της, σύμφωνα με το Variety: «Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας από τους πιο έξυπνους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκα ποτέ. Είχε υπέροχο διερευνητικό μυαλό και ευρεία γνώση σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Συνδύασε αυτή τη μεγάλη ευφυΐα με μια βαθιά ευαισθησία και με μια σοβαρότητα για το επάγγελμά του ως ηθοποιός. Όλα αυτά τον έκαναν να γίνει ο θρύλος του κινηματογράφου που έγινε. Ήταν συνάδελφός μου και έγινε φίλος μου. Θα μου λείψει η παρουσία του σε αυτόν τον κόσμο». «Ένας αγαπημένος ηθοποιός».

Την κληρονομιά του Ντόναλντ Σάδερλαντ στον κινηματογράφο και την τηλεόραση επαίνεσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο παραγωγός, ηθοποιός και σκηνοθέτης του «Baby Driver» (2017), Έντγκαρ Ράιτ.

«Ας αναπαυθεί εν ειρήνη ο μεγάλος Ντόναλντ Σάδερλαντ, ένας αγαπημένος ηθοποιός και πάντα συναρπαστική παρουσία στην οθόνη. Πρωταγωνίστησε σε δύο από τις πολύ αγαπημένες και πιο επιδραστικές μου ταινίες – το ''Don’t Look Now -Μετά τα Μεσάνυχτα'' του Νίκολας Ρεγκ το 1973 και το ''Invasion Of The Bodysnatchers'' του 1978» έγραψε ο Ράιτ στο Twitter.

«Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη θρυλική φιλμογραφία του. Μια αστεία, λακωνική, αλλά και έντονη και δραματική παρουσία σε τόσες πολλές αξιομνημόνευτες ταινίες, από το ξεκίνημά του στο ''The Dirty Doze'' και μετά σε μια απίστευτη πορεία στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και μετά με το ''M*A*S *H'', ''Kelly’s Heroes'', ''Little Murders'', ''Klute'', ''Don’t Look Now'', ''The Day Of The Locust'', ''Ordinary People'' και ''JFK'', μεταξύ πολλών άλλων. Λατρεύω ακόμη και τις πρώτες εμφανίσεις του στα ''Dr Terror’s House Of Horrors'' και ''The World Ten Times Over'', καθώς και την πολύ ανόητη εμφάνιση του στο ''Kentucky Fried Movie''», προσέθεσε.

Ο επιβλητικός Ντόναλντ Σάδερλαντ που χάριζε κύρος με τις ερμηνείες και την παρουσία του σε όποια ταινία ή τηλεοπτική σειρά έπαιζε, πέθανε λίγο πριν συμπληρώσει τα 89 του χρόνια. Ήταν γεννημένος στις 17 Ιουλίου του 1935.

Η μακρά καριέρα του εκτεινόταν από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 2020. Από τις πιο τελευταίες επιτυχημένες εμφανίσεις του ήταν στη σειρά «The Undoing» του ΗΒΟ, το 2021 με τον Χιου Γκραντ όπου έπαιξε τον πατέρα της Νικόλ Κίντμαν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ψηλός αυτός ηθοποιός που πιτσιρικάς είχε παλέψει με την πολυομελίτιδα ενώ αργότερα στις αρχές του ’70 αρρώστησε από μηνιγγίτιδα και λίγο έλειψε να πεθάνει, εντυπωσίαζε με τη βαθιά φωνή, τα διαπεραστικά γαλάζια μάτια και το σκανδαλώδες χαμόγελο του. Πέτυχε να υποδυθεί πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες ενώ υποδύθηκε και κακοποιούς.

Υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1970 και παρέμεινε περιζήτητος για κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα μέχρι τη δεκαετία του '80.

Μεταξύ των χαρακτήρων που υποδύθηκε ήταν ένας κατεργάρης στρατιωτικός χειρούργος στην αντιπολεμική σάτιρα «M*A*S*H» (1970) που τον έκανε σταρ, όπου έγινε κολλητός με τον συμπρωταγωνιστή του, Έλιοτ Γκουλντ, ένας ιδιόρρυθμος διοικητής τανκς στο «Kelly's Heroes» (1970), ένας ντετέκτιβ μιας μικρής πόλης στο «Klute – Η Εξαφάνιση» (1971) του Άλαν Τζέι Πάκουλα, όπου συμπρωταγωνίστησε με την Τζέιν Φόντα, με την οποία σύναψαν και ερωτικό δεσμό.

Ακόμα υποδύθηκε έναν καθηγητής στο «National Lampoon's Animal House», μια αμερικανική κωμωδία του 1978 σε σκηνοθεσία John Landis, και έναν τοπικό αξιωματούχο που αντιμετωπίζει μια εξωγήινη παρουσία στο «Invasion of the Body Snatchers» επίσης το 1978 ενώ ήταν συγκινητικός ως ο απελπισμένος πατέρας Κάλβιν Τζάρετ στο τιμημένο με 4 Όσκαρ «Ordinary People – Συνηθισμένοι Άνθρωποι» (1980), σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Σάδερλαντ που είχε συνεργαστεί και με Ευρωπαίους δημιουργούς όπως ο Φεντερίκο Φελίνι στην ταινία «Καζανόβας» το 1976 και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στο πολύκροτο «1900», είχε συνεργαστεί και με τον Όλιβερ Στόουν στο «JFK» με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ το 1991 ενώ κέρδισε μια νέα γενιά θαυμαστών υποδυόμενος τον πρόεδρο Κοριολάνους Σνόου στο «The Hunger Games – Αγώνες πείνας» (2012) του Γκάρι Ρος με την Τζένιφερ Λόρενς και τις ταινίες της σειράς που ακολούθησαν.

Αναμφίβολα ήταν τεράστιο λάθος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών τεχνών και επιστημών που δεν πρότεινε ούτε μία φορά τον Σάδερλαντ για Όσκαρ ερμηνείας και ευτυχώς που του απένειμε τιμητικό βραβείο Όσκαρ πριν από 7 χρόνια. Είχε πάντως τιμηθεί με 2 Χρυσές Σφαίρες.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως ο Σάδερλαντ είχε παίξει και σε ταινία του σπουδαίου Ακίρα Κουροσάβα, στο "Καγκεμούσα" το 1980.

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Με την Έλεν Μίρεν.

Με την Έλεν Μίρεν.

Με τη Νικόλ Κίντμαν.

Με τη Νικόλ Κίντμαν.

Με την Μέρι Τάιλερ Μουρ στο οικογενειακό...

Με την Μέρι Τάιλερ Μουρ στο οικογενειακό δράμα "Συνθισμένοι Άνθρωποι" του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Με την Τζέιν Φόντα στην "Εξαφάνιση&...

Με την Τζέιν Φόντα στην "Εξαφάνιση" το 1971.

Στο "Μετά τα Μεσάνυχτα" το 1973.

Στο "Μετά τα Μεσάνυχτα" το 1973.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture