Εχει 2 αστέρια Michelin και είναι στην Πάρο
Πήγα Πάρο ξανά μετά από 30 χρόνια, την περίμενα αλλαγμένη, τη βρήκα λίγο αλλαγμένη, ξανασυστηθήκαμε, ξανασυμπαθηθήκαμε και αυτό που μου καρφώθηκε τελικά στο μυαλό είναι το φαγητό στο Paron.
Όταν έχεις δει ένα νησί στα 19 σου, σίγουρα θυμάσαι κάτι τελείως άλλο από αυτό που ξαναντικρύζεις στα 49 σου. Και δεν φταίει απαραίτητα το αλλαγμένο νησί, αλλά οι δικές σου εντωμεταξύ εμπειρίες και ζητούμενα από τις διακοπές σου (όχι, δεν έψαξα πρώτα-πρώτα ποια μπαρ μένουν ανοιχτά ως το πρωί στην Πάρο).
Στην περίπτωση της Πάρου, μια ξεκάθαρη αλλαγή ήταν τα υπερπολλαπλάσια τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία της Νάουσας, όμως το ρετρό vibe ήταν ακόμα εκεί. Πετύχαμε και Σαββατοκύριακο με λίγη Συννεφιά και αρχές σεζόν, άρα και με χαλαρότητα και ηρεμία πριν συρρεύσουν οι δεκάδες χιλιάδες τουριστών.
Το κάλεσμα ήρθε από το Empiria Group, που με τα ξενοδοχεία Parilio και Cosme έχει καταφέρει να υλοποιήσει το πολυσυζητημένο (αλλά πολύ δύσκολο στην εκτέλεση) quiet luxury. Σε ήρεμα σημεία του νησιού (παραλία Αγ. Αναργύρων το Cosme και προς Κολυμπήθρες το Parilion), και τα 2 ξενοδοχεία θυμίζουν παριανό μικρό χωριό, χωρίς τίποτα να κοντράρει την τοπική αισθητική, με λεπτομέρειες που απογειώνουν την εμπειρία σου (από τα λευκά είδη, μέχρι τα delicatessen καλωσορίσματα) και design που αναμιγνύει πανέξυπνα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα παραδοσιακά στοιχεία τόσο σε δομικό, όσο και σε διακοσμητικό επίπεδο.
Το βασικό όμως ζητούμενο αυτής της τριήμερης απόδρασης ήταν η γαστρονομία (ναι, αυτή η Σούζη έφαγε). Αρχικά στο Parostia του Cosme, όπου ο δοκιμασμένος Γιάννης Κιόρογλου κρατάει σταθερά ψηλά τη σημαία της γαστρονομίας. Θα καθίσεις κυριολεκτικά με τηΘάλασσα δίπλα σου και θα απολαύσεις πεντανόστιμη παριανή κουζίνα.
Δοκίμασε από το βουτυρένιο sashimi πελαγίσιας τσιπούρας μέχρι τους χρυσαφένιους τραγανούς κολοκυθοανθούς κι από την αργομαγειρεμένη χυλωμένη ρεβιθάδα του μέχρι τα επικά αμυγδαλωτά του και τη μαγική σοκολατένια μπάλα Choco Mi-Cuit που θα σου προκαλέσει αναστεναγμούς.
Όμως έχουμε και νέο entry. Ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin, για το Delta Restaurant, Θάνος Φέσκος, άφησε για λίγο τις σκανδιναβικές επιρροές του και προσγειώθηκε στο εστιατόριο Paron του Parilion, μεταφέροντας τη βιρτουοζιτέ, τις τεχνικές του, αλλά και τις παιδικές γευστικές του μνήμες σε νησιώτικα πιάτα. Τα πειράζει; Προφανώς. Αλλά είναι από τους λίγους που θα πειράξει με τέτοιο τρόπο, ώστε μια παραδοσιακή συνταγή να απογειωθεί και όχι να μετατραπεί σε κάτι μη αναγνωρίσιμο.
Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του είναι πάντα η βιωσιμότητα και το zero waste -εξ’ου και χρησιμοποιεί ευφυώς όλες του τις τεχνικές ζυμώσεων, πικλαρίσματος, κ.ο.κ, ώστε να μην πετάει σχεδόν τίποτα. Συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς και τοπικούς αγρότες σε μια απολύτως διάφανη τροφοδοτική αλυσίδα εποχιακών προϊόντων, όπως και με μια τοπική φάρμα, ένα μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τροφοδοσία του Paron (με οργανικά καλλιεργημένα λαχανικά με φυσικό τρόπο) και υπηρετεί απαρέγκλιτα μια κυκλική οικονομία (με προσοχή στην κατανάλωση ενέργειας και νερού).
Και όλα αυτά, ενώ στη χαλαρή ατμόσφαιρα του Paron, στήνει ένα μενού μικρών θαυμάτων. Σου προτείνω να τα παίξεις όλα κέντρο και να δοκιμάσεις όσο περισσότερα πιάτα μπορείς. Μην παραλείψεις την ωραιότερη ταραμοσαλάτα που έχεις δοκιμάσει (μαζί με φάβα Σαντορίνης, κοπανιστή Μυκόνου και χειροποίητη πίτα στη σχάρα δίπλα), το εκπληκτικό του παριανό σαλατούρι, τον απροσδόκητο και πεντανόστιμο συνδυασμό φρέσκου αστακού με μιρμιτζέλι (τοπικό ζυμαρικό), μέντα και καρότο, τον κόκορα με τις κανθαρέλλες και τη σελινόριζα, τη δική του εκδοχή μοσχαρίσιου ταρτάρ με μεδούλι, κάπαρη, πίκλες chili, κρεμμύδια σε ζύμωση και προζυμένιο ψωμί και βέβαια, τα επιδόρπια (απίστευτη κρεμ μπρουλέ με βανίλια και σύκο, ρυζόγαλο με δαμάσκηνο, μαστίχα, παγωτό φιστίκι και crumble βανίλιας και το iconic chocolate pot).
Η φιλοσοφία του μεταφέρεται και στο Mr.E με πρωινά υγιεινά και πεντανόστιμα. Ναι, μπορεί να σκεφτείς ότι η κρέμα βρώμης και η πουτίγκα με chia που μόλις έφαγες κερδίζουν όλα τα scrambled αβγά του κόσμου (btw, σε όλα τα μενού του Parilio θα βρεις εξαιρετικά vegeterian και vegan πιάτα).
Η φιλοξενία του Empiria Group δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα 2 ξενοδοχεία, αλλά και σε μερικές εμπειρίες χαρακτηριστικές της Πάρου. Αρχικά την επίσκεψη στο οινοποιείο Μωραΐτη, την ξενάγηση στους χώρους του, τη βόλτα στα ^αμπέλια, την αφήγηση της ιστορίας της οικογένειας Μωραΐτη και βέβαια τελικά την οινογευσία, μαζί με την εξαιρετική κουζίνα του οινοποιείου. Θυμηθείτε με και δοκιμάστε το φανταστικό ροζέ του (και το Rose d’Aidani και το Damerale).
Η άλλη βόλτα ήταν σε ένα ήρεμο, σχεδόν χωρίς ήχο, αυτές τις τελευταίες μέρες του Μαΐου, Χωριό, χτισμένο σε λόφο, τη Μάρπησσα με τον παραδοσιακό οικισμό της. Εκεί μας υποδέχτηκε στο οικογενειακό της σπίτι που στέκει από τον 16ο αιώνα η κυρία Μαριγούλα και με μεγάλη περηφάνια μας έδειξε τον 200 ετών αργαλειό της, τον οποίο και χρησιμοποιεί για να φτιάχνει πολύ σημερινά τσαντάκια (της είπα να φτιάξει polo μπλουζάκια και φούστες όπως σε μια παλιά φωτογραφία με τη μαμά της, κι ότι θα κάνουμε την Miuccia Prada να ζηλέψει).
Στο προτείνω να την αναζητήσεις, να φας το γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ που θα σε τρατάρει αν έχει και -κυρίως- να τη ρωτήσεις την ιστορία της. Θα φύγεις και με χειροποίητο τσαντάκι και με αναπτερωμένο ηθικό ότι δεν υπάρχει φρένο στο πότε ξαναχτίζεις τη ζωή σου από την αρχή.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr